https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/platforma-proti-ulozisti-vita-navrh-senatu-ke-schvaleni-umisteni-obema-komorami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Platforma proti úložišti vítá návrh Senátu ke schválení umístění oběma komorami

21.12.2023 00:21 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Platforma proti hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu, která sdružuje obce a spolky ze všech čtyř zvažovaných lokalit v ČR, vítá návrh Senátu, aby s umístěním úložiště souhlasily obě komory Parlamentu. Stále ale trvá na souhlasu obcí, řekli ČTK mluvčí platformy a starostové jedné ze čtyř zvažovaných lokalit Březový potok v Pošumaví.
 

Senát chce v zákoně o přípravě stavby hlubinného úložiště obnovit podmínku souhlasu obou komor Parlamentu s jeho umístěním. Podmínku původně navrhovala vláda, Sněmovna ji ale zrušila. Poslanci tak budou muset o zákonu rozhodovat znovu asi v polovině ledna. Senát také doporučil, aby vláda neměla možnost, ale povinnost stanovit kompenzace nad rámec atomového zákona pro obce, na jejichž území bude úložiště vybudováno. Právo veta pro obce Senát odmítl.

"To, že by musely s umístěním souhlasit obě obou komory Parlamentu, je velmi dobrá zpráva, nikdo to nečekal. Je vidět, že senátoři problém úložiště vnímají trochu lépe a že o tom něco ví. Otázkou je, co teď s tím (zákonem) provedou poslanci, jestli to budou respektovat nebo vytvoří nějaký kompromis. Ale měli by to respektovat," řekl mluvčí platformy a starosta Horažďovic Michael Forman (Občané HD). Podle něj zřejmě pomohl i vysvětlující dopis, který zástupci platformy zaslali všem senátorům a s některými osobně hovořili.

Platforma podle Formana stále trvá na tom, aby s umístěním úložiště souhlasily také dotčené obce, jak to má v demokratické společnosti být, uvedl. Podle Formana je do výběru lokality ještě pět let. "Možná, že si další noví poslanci ten zákon lépe načtou a změní názor, že uvidí, že to nikam nevede," dodal.

"Máme radost, že Senát funguje a že se to neodehrává jenom na poli nějakého zákulisí a že je někdo skutečně vedený nějakými vyššími principy mravními. I drobné vítězství je dobré," řekl starosta Chanovic z lokality Březový potok Petr Čotek (Sdružení pro budoucnost). Podle něj je vidět, že Senát má zájem, na rozdíl od poslanců, kteří rozhodovali bez toho, aby se do lokality přijeli podívat, nemají informace a obce ignorují. Čotek se nedomnívá, že by se do zákona ještě podařilo vložit podmínku souhlasu obcí s výběrem místa pro úložiště. Jsem realista, dodal.

Senátorka Hana Žáková (za STAN) podmínku parlamentního souhlasu zdůvodnila tím, že by pomohla obnovení důvěry v kroky vlády ohledně stavby úložiště. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) se k podmínce postavil neutrálně, byť sám preferoval přijetí zákona beze změn. Poukazoval na to, že pro sněmovní verzi v půlce listopadu hlasovalo 167 ze 177 přítomných poslanců.

Platforma už dříve žádala vládu o zásadní přepracování návrhu zákona, protože neposiluje pozici obcí při spolurozhodování. Poukazovala také na riziko zkrácení času na geologické průzkumy a výběr finální lokality pro úložiště už v roce 2028, které podle platformy navrhuje Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Ta chce kvůli stavbě zhruba za 110 miliard korun prověřovat čtyři území - Horku a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína, kde stojí jedna ze dvou českých jaderných elektráren, a Březový potok.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

21.12.2023 07:03
aby tady mohly být JE musely souhlasit: ministr průmyslu, zemědělství, život. prostředí, vláda, parlament, senát, krajské úřady, okresní úřady, starosta obce, hnutí Duha, ekologické spolky, referendum místních občanů atd. Každý mohl podat odvolání k soudu- okresní soud, krajský soud, nejvyšší soud, ústavní soud, soud EU.
Odpovědět
MK

Miroslav Kunc

21.12.2023 07:43
U takto strategických a pro stát životně důležitých staveb je zhovadilost přibírat do schvalovacího procesu širokou veřejnost . A to včetně komor parlamentu(kdo z pánů senátorů a poslanců má vzdělání se zaměřením jaderná energetika,hlubinná geologie apod.???) .
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.12.2023 08:32
asi by si v senátu měli uvědomit, že pokud existují jen čtyři vhodné lokality, tak o tom nemůže rozhodovat od vlády až po Lišky v lese každý.
Odpovědět
ES

Emanuel Svoboda

21.12.2023 08:57
Stavět úložiště jaderného odpadu, tedy vyhořelého jaderného paliva z lehko vodních jaderných reaktorů je nehospodárné, protože toto vyhořelé jaderné palivo obsahuje ještě více jak 0,7 desetin procenta štěpitelného uranu 235. Po jednoduše proveditelném přepracování se dá toto vyhořelé jaderné palivo obohatit na koncentrát s obsahem zhruba 2% štěpitelného uranu 235. Takto přepracované jaderné palivo se dá ještě energeticky využít například v těžkovodních jaderných reaktorech typu CANDU.V těchto jaderných reaktorech je jaderné palivo horizontálně uloženo v trubkových kanálech a dá se o proti lehko vodním jaderným reaktorům měnit za chodu reaktoru. V Kanadě tyto reaktory pracují dlouhodobě spolehlivě a nedávno jsem četl na Novinkách informaci, že se v jednom takovémto těžkovodním reaktoru v Kanadě se jej podařilo udržet v chodu bez odstávky zhruba 3 roky. Jinak lehko vodní reaktory se musí zhruba po jednom roce odstavovat z provozu a měnit se u nich zhruba jedna třetina vyhořelého paliva za nové palivo. Těžká voda se dá vyrobit rozkladem obyčejné vody elektrolýzou, tedy stejnosměrným elektrickým proudem, kdy se rozkládá na vodík a kyslík. Vodík a kyslík a těžká voda by se mohly vyrábět například v ČR u uhelných elektráren v případě krátkodobého nadbytku elektrické energie v rozvodné síti a v těchto uhelných elektrárnách by se současně tyto odděleně skladovatelné plyny využily k dosažení vyššího jejich elektrického výkonu při spalování uhlí v době většího nedostatku elektrické energie v rozvodné síti, tedy podpůrným spalováním hnědého nízko výhřevného uhlí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.12.2023 15:29
Platforma proti hlubinnému úložišti? Snad už ten název jí vylučuje z jakékoliv další diskuze.
Pokud se rozhodne, že je nějaká investice ve státním zájmu, tak to nemohou blokovat místní nebo vzdálení prďolové.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.12.2023 09:39
Myslím, že o úmyslech dostatečně vypovídá to, že nejde o platformu
"za vhodné umístění úložiště"
ale pouze
"proti úložišti"

Odpovědět

Viktor Šedivý

23.12.2023 09:43
Co takhle vzít všechny obce, kde zřízení úložiště připadá v úvahu a pomalu zvyšovat nabídku za souhlas s umístěním stavby ... kdo by první kývnul.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist