21.12.2023 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vánoční kapři z Rybářství Litomyšl jsou letos těžší a méně tuční

Vánoční kapři z Rybářství Litomyšl jsou letos o něco těžší než obvykle a mají také méně tuku. Jejich váhu ovlivňuje i počasí, které v sezoně panovalo. Uvedl to Michal Brychta ze společnosti. Vánoční prodeje tvoří zhruba třetinu až 40 procent celkové produkce podniku.

Kvalita ryb

"Kvalita ryby je vždycky dobrá. Je na přirozené stravě, což je plankton a bentos. A je přikrmovaná obilovinami, ale to netvoří hlavní složku potravy. Kapr letos není nijak zvlášť zatučněný. Ryba je pěkná, chutná, máme ji na sádkách v pstruhové vodě, což je ideální," řekl Brychta.
Výběrový kapr letos váží v průměru 3,6 kilogramu, jiné roky býval zhruba o 30 dekagramu lehčí. Váha ryby se mění také podle počasí. Na jaře bylo chladno, na podzim teplo. "Letos jsou kapří větší, pomohl k tomu teplý říjen," řekl Brychta.
Rybářství dodává ryby na vánoční stůl zejména v regionu, tedy na Svitavsku, a dováží je také například do Brna. Polský klient si přebírá dodávku kaprů v listopadu. Vánoční prodeje tvoří až 40 procent produkce.

Ceny ryb

Kilogram kapra je letos za 120 korun, o pět korun dražší než loni. O Vánocích ho zákazníci preferují před ostatními rybami, dodal Brychta. O pár procent zdražily o ostatní druhy ryb. V aktuální nabídce je teď pstruh za 189 korun za kilogram, siven za 175 korun a sumec za 230 korun.
"Prodáváme ryby během celého roku, je to výhodnější z hlediska příjmu peněz. Kapra se objemově prodá nejvíc. Během roku je větší zájem o pstruha nebo sivena. Prodáváme ale také amury, tolstolobiky, štiky, candáty, cejny. A také například ryby na vysazení do řek, jeseny, tlouště nebo ostroretky," řekl Brychta.*

rybník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down