Hlavní obsah

RECENZE: Koncert jako oslava lásky. Vojtěch Dyk zpíval v Lucerně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky připouštějí hlavně věci milé a pozitivní. Když se jich pak vezme víc, poskládají se úhledně vedle sebe, převážou zdobnou koncertní stuhou a přijde se na ně podívat pěkných pár stovek diváků, je to jedna velká radost. Přesně takový byl ve středu první vánoční koncert Vojtěcha Dyka ve Velkém sále pražské Lucerny.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Zpěvák Vojtěch Dyk vystoupil ve středu na prvním ze svých tří vánočních koncertů v pražské Lucerně.

Článek

Jeho obhájené druhé místo v letošním ročníku ankety popularity Český slavík je dostatečně výmluvné.

Přestože je stylově nevyhraněný, má své, především dámské, publikum, které se co do počtu množí a podporuje ho. Když se pak najde odvážný a šikovný koncertní promotér, v tomto případě Tomáš Ságl, mohou se později stát tři sváteční vystoupení ve slavném sále v centru metropole jednou z hudebních událostí roku.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Vojtěch Dyk v pražské Lucerně

Na tom úvodním kraloval zpěvák, který má obrovský talent, charisma, pozoruhodný hlasový rozsah, interpretační jistotu i chuť pouštět se do velkých melodií tuzemského i světového zpěvníku. Původního materiálu napsaného přímo pro něj bohužel zaznělo poskrovnu. Byl to v první řadě koncert skvělých hlasů i muzikantů.

RECENZE: Výrazné písničky, poctivý zvuk i něco navíc. To je šedesátiletý Olympic

Kultura

Jeho pointu odhalil Dyk po trochu rozvleklé první části v té druhé, po přestávce. Byla jí oslava lásky. To, že od počátku večera zněly jeho verše, přece muselo vyústit v něco zásadního.

Stalo se to pár minut před koncem, když on a jeho žena Tatiana, která předtím i potom na pódiu zpívala, spolu recitovali milostnou báseň a sešli se při tom k láskyplným dotekům přímo na parketu uprostřed sálu.

Bylo to bezprostřední a tak příjemně vánoční, že mnozí muži v sále chytili své ženy za ruku, aby se k oslavě lásky rovnou přidali také.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Zpíval i mezi lidmi v sále.

Ten večer se ale v písních i průvodním slovu slavily též láska ke zpěvu, k rodičům i osobní minulosti.

Dyk vše vměstnal do více než dvouhodinového setu, sezval si orchestr pod vedením Jana Kučery, Epoque Quartet i sbor Pueri Gaudentes, vykouzlil k tomu pohodu Vánoc a nechal působit tak mocně, že možná pak lidé putovali ven ze sálu do chladné předvánoční noci s větší dávkou pokory než předtím.

Vojtěch Dyk
Velký sál Lucerny, Praha, 20. prosince

Hodnocení: 80 %

RECENZE: Slza je lepší živě než na albu

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám