Město Zlín začíná s výstavbou nových bytů

Statutární město Zlín plánuje v ulici Na Slanici oživit místo, kde se v roce 2020 uskutečnila demolice nevyhovujícího domu, novou nájemní bytovkou. Výstavbě domu s celkem 31 bytovými jednotkami pomůže státní dotace a zvýhodněný úvěr poskytovaný právě na výstavbu obecních nájemních bytů. Hotovo by mohlo být už v roce 2025, kdy by se měli nastěhovat první nájemníci.

Zlín uvolní na stavbu z vlastního rozpočtu 63 milionů korun. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 88 milionů korun bez DPH. „Veřejná zakázka bude spolufinancována v rámci dotačního projektu Státní fond podpory investic. Oznámení o předběžném vyhodnocení žádosti o poskytnutí podpory v rámci programu Nájemní bydlení jsme obdrželi už letos srpnu, pro splnění dotačních podmínek však bylo nutné vysoutěžit dodavatele. Nyní již máme vybraného dodavatele a vysoutěžená cena je oproti původnímu předpokladu nižší. Do výsledné ceny se promítl současný pokles vytíženosti stavebních firem,“ uvedl radní Zlína pro oblast bydlení Jiří Robenek s tím, že státní dotace by měla pokrýt výdaje ve výši 25 milionů korun.

Město nabídne v novém čtyřpodlažním bytovém domě Na Slanici celkem 28 bytových jednotek velikosti 3+kk a tři malé byty 1+kk. Obyvatelé budou mít k dispozici 31 sklepů, 14 garáží a před domem 24 parkovacích míst. Pracuje se také na úpravě pěšího přístupu do lokality. Na východní a západní straně domu budou balkony. Předpokládá se, že stavba bude zahájena na jaře 2024 po úpravách pozemku.

Bytová výstavba patří k prioritám

„Výstavba nových bytů je jednou ze společných priorit současného vedení města. Poslední bytová výstavba proběhla v roce 2008 v Malenovicích a větší byty nám v bytovém fondu zcela chybí,“ upozornil radní. Dodal, že město očekává v prvních měsících nadcházejícího roku 2024 také kolaudaci bytových jednotek U Majáku. Jedná se o nájemní byty nové kategorie, které cílí primárně na absolventy Univerzity T. Bati. „Potřebujeme zabojovat proti odlivu mladých lidí, kteří nám po dokončení studia odcházejí pryč. Podporované bydlení je jedním z opatření, jak toho dosáhnout. Současně čekáme na vyhodnocení naší žádosti o čerpání prostředků z dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj ČR na podporu tvorby projektové dokumentace pro výstavbu dalších desítek nájemních bytů,“ zdůvodnil Jiří Robenek.

/tz/*

Na obrázku je vizualizace plánovaného bytového domu v ulici Na Slanici

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down