Juraj Ďurdiak se narodil 27. dubna 1952 v Bratislavě a po absolvování bratislavské konzervatoře se rozhodl věnovat studiu operního zpěvu a herectví na VŠMU. Po dokončení studií se připojil k trnavskému Divadlu pro děti a mládež, kde strávil úspěšné dva roky. To ještě netušil, že si zahraje milého prince Velena, který najde svým sestrám ty nejlepší ženichy…

Herecká kariéra

Své první filmové kroky učinil Juraj v maďarském snímku Dlouhé čekání z roku 1975, ve kterém ztvárnil roli Petera. Jeho talent rychle zaujal tvůrce filmu i diváky, a otevřely se mu dveře k dalším zajímavým projektům. Následovaly filmy Klavír ve vzduchu (1976) a Oči jako hvězdy (1977), které mu přinesly uznání a popularitu.

Za nejvýraznější roli však lze považovat prince Velena v pohádce Princ a Večernice z roku 1978. Juraj Ďurdiak si touto postavou navždy získal srdce diváků. téhož roku exceloval v roli hygienika Pavla Tomáše ve filmu Čistá řeka (1978) od režiséra Štepána Skalského.

Nejen ve filmu…

I přes herecké úspěchy neusnul Juraj na vavřínech a byl úspěšný i ve světě podnikání. Otevřel si vlastní kavárnu U Anjelov (U andelů) na Starém Městě v Bratislavě. A k tomu stále hrál: Juraj se v osmdesátých letech připojil k Poetickému souboru bratislavského Divadla Nová scéna, kde se stal důležitým členem a později i uměleckým šéfem.

Jeho životní cesta nebyla pouze divadelní a filmová. Předával herecké zkušenosti na Státní konzervatoři v Bratislavě a prokázal svou všestrannost zastáváním rolí pedagoga, manažera a podnikatele.

 Na dokument o životě Juraje Ďurdiaka se podívejte zde. Poznali byste ho?

Zdroj: Youtube

Dohnaly jej zdravotní potíže

S přibývajícím věkem však Juraje Ďurdiaka postihly zdravotní potíže. V roce 2008 utrpěl mozkovou příhodu, s jejíž následky se potýká dodnes. K těmto komplikacím se přidaly i problémy se srdcem. Jeho každodenní rituál nyní zahrnuje několik léků, včetně těch na vysoký tlak, srdeční problémy, a bohužel i na demenci.

Ajak dnes vypadá? Podívejme se:

Přestože je Juraj Ďurdiak nyní sedmdesátiletý a bojuje s výzvami zdraví, stále zůstává vášnivým čtenářem a milovníkem přírody. Jeho vystupování před kamerou sice ustalo, ale zanechal nezapomenutelnou stopu v srdcích těch, kteří ho pamatují jako prince Velena z pohádky Princ a Večernice.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.tvguru.cz, www.blesk.cz, www.csfd.cz