Nadaný Kojot a kvalitní gólman, ale dál... Němce čeká holý boj o záchranu

Foto: iihf.com

21. prosince 2023, 12:27

Martin Voltr

Německá dvacítka se mezi světovou elitou drží čtyři roky, nyní ji čeká páté mistrovství v řadě. A ať se seniorský tým ukazuje na mezinárodní scéně sebelíp, pro juniory dál platí, že musí bojovat o přežití. V Göteborgu to nebude jinak.

Těsná porážka 0:1 se Švédy na úvod minulého šampionátu ukázala naději, ostatní zápasy proti silným celkům ji ale rychle smetly. Němci dostali osm gólů od Česka a jedenáct od Kanady i Spojených států, nicméně úkol splnili výhrou nad Rakouskem a nemuseli tak do série o záchranu.

Letošní tým ale na papíře není lepší. Přichází do něj generace, která na jaře sestoupila z elitní skupiny MS osmnáctek po neúspěšných záchranářských bojích s Norskem. Němci dali v pěti ze šesti zápasů dohromady prachbídné čtyři góly, vybočovala pouze porážka 4:6 se Slováky.

Soupisky účastníků MS dvacítek

Slováci vezmou eso z farmy. V nominaci je i 16letý syn bývalého Tygra »
Kdy jindy, když ne teď? Nadupaní Švédové si doma půjdou za zlatem »
Slibný kádr Lotyšů: V čele bronzový hrdina, o nominaci hrají 4 krajánci z Česka »
Česká nominace na dvacítky je venku! Měl by jet i Kulich »
Nominace Kanady na MSJ: Očekávaná jednička draftu i Bonkův syn »
V elitě po 10 letech. Norové myslí na záchranu, vytasí i svou superhvězdu »
Finům chybí pár es, mají ale snajpry i naděje. Kuriozita? Na Vánoce skočí domů »

K tomu si připočtěte čtyři porážky na domácím šampionátu 2022 se skóre 8:29. Ještě že se tehdy nesestupovalo... Logicky vám ale vyjde, že do nejstaršího mládežnického týmu nezamířil silný „materiál“.

Jeho naděje budou patrně z největší části stát na brankáři Simonu Wolfovi. Ten už nakoukl do dvou zápasů minulého MS dvacítek a roky sbírá zkušenosti v rakouské akademii Salcburku, s níž si v sezoně 2021/22 zachytal i českou juniorskou extraligu. Philipp Dietl a Matthias Bittner působí v domácí juniorce s občasnými šancemi ve druhé lize mužů.

Mezi hráči v poli najdeme tři mladíky, kteří prošli draftem. Včetně největší hvězdy Juliana Lutze. Loňský 43. výběr Arizony odehrál do letošního roku přes čtyřicet zápasů mezi německou elitou, ale teď válí v zámořské USHL, kde s 23 body v 19 zápasech nezaostává za špičkou soutěže.

Kevin Bicker, po němž letos na 147. místě sáhl Detroit, naopak zůstal doma. Ve Frankfurtu se nicméně ještě neprosazuje, za celý podzim dal jediný gól. V německé DEL mají z útočníků o kus lepší čísla Roman Kechter (5+7), Veit Oswald (5+2) a Moritz Elias (5+4), mladší bratr Floriana Eliase, jenž válel na MSJ 2021.

Těžko samozřejmě srovnávat domácí ligu se zámořskými juniorkami, každopádně dobrou sezonu prožívají v Kanadě Julius Sumpf z Monctonu (11+17) a Luca Hauf ze Seattlu (10+6).

Problémy by německá reprezentace měla mít zejména v obraně. Té schází potenciální lídr Rayan Bettahar, který schytal začátkem listopadu tvrdý faul na hlavu, po němž se musel podrobit operaci zlomené čelisti. Naštěstí už se do hry vrací, ale šampionát by ještě rozhodně nezvládl.

Mezi zadáky najdeme draftovaného Norwina Panochu (Buffalo), jediného zástupce ze zámoří. Kvalitu by měl i díky působení v seniorském týmu Salcburku dodat Phillip Sinn. Německou DEL hrají Lua Niehus, Jakob Weber a částečně také Paul Mayer, jenž bude vyhlížet své jméno na nadcházejícím draftu NHL. K tomu by se ale potřeboval na dvacítkách předvést a pomoci Němcům k záchraně.

Na víc totiž pomýšlet nemohou. V domácích přípravných zápasech podlehli Švýcarům 3:4 a 1:6, po přesunu do Švédska nestačili v prodloužení na Nory. Finsko, Švédsko i Kanada by v základní skupině měly být daleko nad jejich síly, takže svou pozornost musí směřovat k předposlednímu duelu s Lotyšskem. I to se však aktuálně jeví o něco lepší.

Širší nominace Německa na MS do 20 let

Brankáři (3):
Matthias Bittner (Krefeld/Lipsko), Philipp Dietl (Straubing/Landshut), Simon Wolf (Salcburk, Rakousko).

Obránci (8):
Niklas Hübner (Ingolstadt/Ravensburg), Paul Mayer (Mannheim/Bietigheim), Lua Niehus (Frankfurt/Stuttgart), Norwin Panocha (Chicoutimi, QMJHL), Michael Reich (Landshut/Pasov), Samuel Schindler (Ingolstadt/Bayreuth), Philip Sinn (Salcburk, Rakousko), Jakob Weber (Mnichov/Kaufbeuren).

Útočníci (14):
Maksim Anton (Essen), Daniel Assavolyuk, Vadim Shreiner (oba Salcburk, Rakousko), Kevin Bicker (Frankfurt), Linus Brandl (Straubing/Landshut), Moritz Elias (Augsburg), Luca Hauf (Seattle, WHL), Eric Hördler (Berlín / Lausitzer Füchse), Roman Kechter (Norimberk), Julian Lutz (Green Bay, USHL), Lennard Nieleck (Iserlohn/Hamm), Veit Oswald (Mnichov), Ralf Rollinger (Ingolstadt/Ravensburg), Julius Sumpf (Moncton, QMJHL).

Trenéři: Tobias Abstreiter, Jochen Molling a Patrick Strauch.

Zápasy Německa na MS

Čtvrtek 14. prosince 2023 – příprava:
Německo – Švýcarsko 3:4

Pátek 15. prosince 2023 – příprava:
Německo – Švýcarsko 1:6

Úterý 19. prosince 2023 – příprava:
Německo – Norsko 4:5 po prodloužení

Pátek 22. prosince 2023 – příprava:
19:00 Německo – Slovensko (Mölndal)

Středa 27. prosince 2023:
14:30 Finsko – Německo

Čtvrtek 28. prosince 2023:
19:30 Německo – Švédsko

Sobota 30. prosince 2023:
19:30 Německo – Lotyšsko

Neděle 31. prosince 2023:
19:30 Kanada – Německo

Výsledky za posledních 10 let

2023: 8. místo
2022: 6. místo
2021: 6. místo
2020: 9. místo
2019: –
2018: –
2017: –
2016: –
2015: 10. místo
2014: 9. místo

Celková bilance (31 účastí)

0 medailí

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz