CZK/€ 24.710 -0,02%

CZK/$ 22.791 +0,20%

CZK/£ 28.835 +0,15%

CZK/CHF 25.074 -0,39%

21. 12. 2023

0 komentářů

Kam Evropané míří na zimní dovolenou? Praha opět v první desítce, oproti minulému roku si polepšila

 

Ať už je to cestování za vánočními trhy, nebo oslava Silvestra v jedné z evropských metropolí, ne všichni lidé zkrátka tráví zimní čas doma. Platforma Omio, která patří mezi největší prodejce jízdenek a letenek v Evropě, vytvořila seznam 10 nejoblíbenějších evropských měst pro letošní zimu. Ta vyhodnocuje na základě počtu objednaných jízdenek a letenek. V porovnání s letním žebříčkem co do oblíbenosti nejvíce poskočila Paříž, a to z letního 5. místa na 2. místo. Do žebříčku se na rozdíl od léta dostal také Berlín, tradičně oblíbená Vídeň a hned za ní Praha. Ta je také podle dat ČSÚ mezi turisty stále oblíbenější.

Loading



 

Platformu Omio každý měsíc navštíví miliony uživatelů hledajících jízdenky a letenky. Těch se na platformě prodalo už přes 41 milionů. Omio jako jediná platforma svého druhu kombinuje nabídku vlakových a autobusových jízdenek s letenkami i lístky na trajekt. Jako taková má proto jedinečný vhled do cestovního chování turistů v Evropě a pravidelně přináší statistiky o populárních destinacích.

„Vidíme, že velmi oblíbená je letos mezi cestujícími Paříž, která je druhou nejpopulárnější destinací. Ta během zimy a svátků nabízí řadu kulturních akcí a dodnes je vnímaná jako místo pro romanticky laděnou dovolenou. Vídeň, která se letos umístila na pátém místě, je zase vyhlášená svými vánočními trhy. K tomu pozorujeme, že je v tomto období mezi turisty stále populárnější Praha,“ komentuje žebříček Tomáš Vocetka, CTO platformy a vedoucí pražského týmu Omio.

Díky tamní relativně mírné zimě se v desítce udržela také tradičně oblíbená italská města Řím, Florencie a Milán, vypadly ale typicky letní destinace Lisabon, Neapol a Benátky. Co se způsobu dopravy týče, v zimním období více lidí cestuje autobusy, ale také letadlem.

Praha je magnet

V žebříčku Omio si Praha v porovnání s minulým rokem „polepšila“. Zatímco loni byla na 9. místě, letos už se umístila na 6. příčce, těsně za Vídní. Její rostoucí oblíbenost mezi zahraničními turisty potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Už za minulý rok, kdy se cestovní ruch vzpamatovával, přijelo do Prahy 6 milionů turistů. Za třetí čtvrtletí tohoto roku počet návštěvníků stoupl o více než 15 %. Nicméně podle dat Prague City Tourism se počet turistů v českém hlavním městě vyšplhal už v září na 5,5 milionu. Dle společnosti počet příchozích z asijských zemí dokonce meziročně stoupl o více než 60 %, o 17 % narostl také počet návštěvníků ze Spojených států

  Zima 2023 Léto 2023
1. Madrid Madrid
2. Paříž Řím
3. Londýn Milán
4. Barcelona Londýn
5. Vídeň Paříž
6. Praha Barcelona
7. Řím Florencie
8. Florencie Benátky
9. Milán Neapol
10. Berlín Lisabon

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *