bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak vážné je to s Chytilem? Fanoušci Rangers se o Čecha bojí

21. prosince 2023, 14:30

Jiří Lacina

Informace o tom, že Nolan Patrick ukončil kariéru, snad nejsou pravda. Aspoň prozatím prý ne. Teprve pětadvacetiletý hokejista si ale s otřesy mozku užil svoje, k zápasu NHL nenastoupil 21 měsíců. Sportovci dnes nechtějí nic podcenit. Loni skončil Jakub Voráček, letos bohužel přihlížíme nepříjemně dlouhému trápení Filipa Chytila.

Je mu čtyřiadvacet a draftován byl ve stejném roce jako Patrick. Rangers si ho vzali také v prvním kole, z jednadvacátého místa. Po tříleté stagnaci (23, 22 a 22 bodů) vyskočil loni na 45 bodů v 74 zápasech, 22 branek byl čtvrtý nejlepší výkon v mužstvu Jezdců.

Chytilův kondiční trenér Radek Duda svému svěřenci věřil. Před sezónou věštil, že přijde další posun sestavou. Že to Rangers nemůžou hrát věčně na veterány. Jenomže Chytil si hokej dlouho neužíval. Od konce října je mimo hru.

Otřesy mozku jsou krajně nevyzpytatelná záležitost. Paul Kariya vzpomínal, jak ještě půl roku po těžkém otřesu mířil ráno po probuzení rovnou na záchod. Zvracet. Před šesti lety, dávno po skončení kariéry, přiznal v otevřené zpovědi omezenou mozkovou kapacitu.

Následky několika otřesů mozku jsou v jeho případě bohužel nebývale ošklivé a trvalé. „Na konci kariéry jsem v testech klesl na šedesát procent běžné mozkové kapacity. Když mne testoval další doktor, dali mi všeobecný test pro lidi mé věkové skupiny. Dosáhl jsem percentilu 25,“ říkal v rozhovoru Kariya.

Podobné testy pomáhají lékařům diagnostikovat Alzheimerovu nebo jiné neurodegenerativní choroby.

Jak to bude s Chytilem?

To v tuhle chvíli nikdo neví, krom toho, že už to trvá nehezky dlouho. Fanoušci Blueshirts připomněli, že Chytil je stejný draftový ročník jako byl Patrick. Analogie se nabízí. Strach o českého útočníka je upřímný a zjevný.

Už je to skoro měsíc, co jsme citovali trenéra Petera Laviolettea. Mluvil o tom, že Filip Chytil už trénuje, individuálně bruslí. „Uvidíme ho, jakmile se vrátíme domů,“ řekl kouč na tripu. „Snad se to bude dál zlepšovat.“

Bohužel po několika týdnech Chytil pořád nehraje. Internetem prosakují spekulace, zda by nebylo lepší umístit jej na listinu dlouhodobě zraněných. Není čas začít hledat náhradu? Mužstvu kvůli zranění nechybí jen vytáhlý Čech, ale také Kaapo Kakko.

„Chytilova absence znamená černou díru v útoku Rangers,“ píše server Blue Seat.

Kdyby byla sestava komplet, mají Jezdci k dispozici tři plnohodnotné lajny schopné přispět dopředu, aniž by hořely vzadu. To teď neplatí. Možnosti sehnat náhradu jsou omezené. Chris Drury obvykle nejedná ukvapeně, nikdy nevylučuje žádnou variantu.

Možná dá Chytilovi víc času. Možná počká až do uzávěrky přestupů.

Držme palce, aby náhradu shánět nemusel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.