Radary P-18PL a SPL: Oči polské protiraketové obrany

Radary P-18PL a SPL: Oči polské protiraketové obrany
P-18PL / PIT-Radwar S.A. (Zvětšit)

Polská Agentura pro vyzbrojování (Agencją Uzbrojenia) s konsorciem PGZ-Narew uzavřela smlouvu na nákup 24 přehledových radiolokátorů dlouhého dosahu P-18PL. Současně skončily vojskové zkoušky pasivního radiolokačního systému SPL (System Pasywnej Lokalizacji). Oba prostředky jsou naprosto zásadní pro budovanou polskou protivzdušnou obranu (PVO).

Polsko v rámci programů Pilica, Narev a Visla buduje integrovanou a mnohovrstvou PVO určenou k ochraně vojsk i teritoria. Vzniká s ohledem na schopnost ničit pokročilé letecké prostředky protivníka, včetně stealth letadel (Su-57), balistických nebo kvazi-balistických střel (Iskander, Kinžál) a střel s plochou dráhou letu (Ch-55, Ch-101/102).

Protiraketovou obranu Polska zajistí zejména americké komplety Patriot a střely PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement). O navádění střel se postará 12 špičkových radiolokátorů LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensors). Jedná se o nedávno vyvinuté a extrémně výkonné radiolokátory s obrovským vyzařovacím výkonem. LTAMDS je určen k navádění střel na ty nejsložitější cíle, jako jsou střely pohybující se hypersonickou rychlostí nebo stealth letadla.

Nedávno Raytheon oznámila úspěšné dokončení druhého ostrého testu LTAMDS na raketové základně White Sands Missile Range v Novém Mexiku. Při testu byla zničena taktická balistická raketa. Cíl byl zachycen a sledován LTAMDS, údaje o jeho dráze předány systému velení a řízení IBCS (Integrated Battle Command System), ten pak zaúkoloval LTAMDS k úspěšnému navedení střely PAC-3 CRI (Cost Reduction Initiative) na cíl.

Dosah a výkony LTAMDS jsou tajné. Ale radar má být účinný i proti hypersonickým střelám pohybující se více než pětinásobnou rychlostí zvuku. Vzhledem k vysoké rychlosti je nutné cíl zachytit, sledovat a zaměřit na mnohem větší vzdálenost. Stejně tak lze předpokládat, že LTAMDS umožní využít plný dosah střel PAC-3 CRI a nejnovějších PAC-3 MSE. Dolet těchto střel proti konkrétním cílům je ale také utajován.


Budovaný polský integrovaný systém protiletecké a protiraketové obrany. Rok 2023 byl přelomový. Došlo k podpisu 12 výkonných smluv v hodnotě přes 120 miliard zlotých (677 miliard Kč); větší foto / Agencją Uzbrojenia

Můžeme však říci, že jedna baterie Patriot s jedním radarem LTAMDS ochrání velké město nebo základnu před raketovým úderem, ať už pomocí střel Iskander nebo Kinžál.

Druhým základním rysem LTAMDS je jedna hlavní a dvě menší antény, všechny tři typu AESA (Active Electronically Scanned Array). Dohromady nabízí 360° pokrytí. Vyspělý protivník může při útoku kombinovat balistické střely, střely s plochou dráhou letu a drony. Systémy pozemní PVO tak musí mít schopnost současně čelit útokům z různých směrů a výšek.

Polský LTAMDS ale bude během vojenských operací zpravidla vypnutý a dostane se ke slovu jen při navádění PAC-3 MSE na konkrétní cíl. Monitorování vzdušného prostoru na velkou vzdálenost a včasnou detekci hrozeb zajistí právě radiolokátory P-19PL a pasivní radiolokátory SPL PET/PCL (Passive Emitter Tracking/Passive Coherent Location). Polský SPL patří do stejné kategorie jako český Vera NG.


LTAMDS; větší foto / Program Executive Office Missiles and Space

Pouze prvotní detekce těmito systémy spustí LTAMDS. Jinak se tento výkonný radiolokátor nedostane ke slovu. Důvod je prostý, velmi velký vyzařovací výkon LTAMDS může protivník zachytit pomocí prostředků elektronického průzkumu a zaměřit jeho pozici.

V případě polské PVO SPL obstará zejména detekci nepřátelských letadel a P-19PL balistických raket. Přístrojový dálkový dosah P-19PL je údajně 900 kilometrů a výškový 160 kilometrů. Efektivní dosah detekce letadel je pravděpodobně 600 kilometrů, při výškovém stropu 120 kilometrů.

Za 24 radarů polský daňový poplatník zaplatí 3,1 miliardy zlotých (17,5 miliardy Kč) s DPH. Dodávky proběhnou v letech 2027 až 2035. Radary poslouží k vyhledávání cílů nejen pro komplexy Patriot systému Visla, ale také polonizované komplexy Sky Saber systému Narev.

Relativně dlouhé období od podpisu smlouvy do prvních dodávek je výsledkem nutnosti vyvinout upravenou sériovou verzi radaru na novému podvozku Jelcz 10×10. Po provedených změnách je pak nutné opět provést tovární a vojskové zkoušky.


Systém P-19PL tvoří anténní vůz WA-18 (v popředí), vozidlo stanoviště operátorů WW-18 a mobilní generátor JZ-18T (v pozadí); větší foto / PGZ

Během tohoto období výrobce PIT-RADWAR, patřící do koncernu PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa), se připraví na sériovou výrobu a objedná potřebné komponenty. Přestože doba realizace celé zakázky je poměrně dlouhá, již první soupravy dodané armádě výrazně zvýší schopnost detekce vzdušných cílů polskou pozemní PVO.

Hlavním úkolem radaru je včasná detekce hrozby vzdušného útoku, určení směru útoku/letadla a typu hrozby (klasifikace prostředků útoku). Informace radar předá do velícího centra PVO IBCS, to pak zaúkoluje vhodné efektory pozemní PVO (Visla, Narev a Pilica), nebo letecké PVO, například letouny F-35A či FA-50 polského letectva.

P-18PL je 3D radar využívající technologii AESA. Radar pracuje v pásmu metrových vln (VHF), což dovoluje detekovat stealth letadla. Umí pracovat v pasivním režimu − přijímá signály odražené od cíle od jiných radarů stejného typu.

V případě pasivního radiolokátoru SPL Agentura pro vyzbrojování oznámila dokončení vojskových zkoušek – jejich úspěšné dokončení dovoluje uzavřít objednávkovou smlouvu. SPL zajišťuje nepřetržitý dohled a průzkum prostoru v čistě pasivní režimu (nevysílá žádné signály). Je tedy nezjistitelný pro nepřátelské prostředky elektronického průzkumu.



SPL; větší foto, větší foto / Agencją Uzbrojenia

SPL využívá pasivní koherentní lokaci PCL (Passive Coherent Location) a pasivní sledování vysílačů PET (Passive Emitter Tracking).

PET zachytává, vyhodnocuje a zaměřuje zdroje elektromagnetického vyzařování (radary, komunikace, výškoměry, systém vlastní-cizí atd.) z letadel, lodí nebo pozemních prostředků. PCL pak přijímá signály odražené od externích vojenských nebo civilních zdrojů, jako jsou FM rádio, DVB-T nebo GSM.

Signály zpracovává pomocí multilaterace − v terénu více stanic (SPL má čtyři) přijímá signály a pošle do procesorové stanice. V procesorové stanici se provede výpočet polohy a identifikace cíle na základě analýzy signálu.

Na rozdíl od radarů řízení palby polské PVO, tedy LTAMDS, AN/MPQ-65, Sajna nebo Bystra, polský SPL zůstane zapnutý nepřetržitě, nehledě na situaci. Při prvotní detekci cílů budou SPL spolupracovat s radary dlouhého dosahu P-18PL a předávat informace do polského centra PVO IBCS. Společně zajistí včasnou detekci hrozeb, ať už půjde o balistické rakety nebo stealth letouny.

Zdroj: Wojsko Polskie, Dziennik Zbrojny, 2

Nahlásit chybu v článku


Související články

F-35 a Patriot: Štít proti střelám s plochou dráhou letu

Na střelnici White Sands (WSMR) v Novém Mexiku došlo k dalšímu sofistikovanému testu budované ...

Narew: Polsko kupuje britský protiletecký systém Sky Saber

Varšava v rámci programu Narew koupila britský protiletecký a protiraketový systém středního ...

PREMIUM Visla, Narew a Pilica: Polsko buduje masivní protivzdušnou obranu

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak a jeho britský kolega Ben Wallace 4. října během návštěvy ...

PREMIUM Pilica+: Základ integrované a vícevrstvé polské protivzdušné obrany

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak počátkem října podepsal rámcovou dohodu o nákupu ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • JerzyŔ
    12:03 23.12.2023

    Děkuji za konečně zase (podle mého osobního vkusu a vnímání, které nikomu nevnucuji) pěkný čtivý informativní článek přiměřeně podrobně shrnující záležitosti kolem současného dění ...Zobrazit celý příspěvek

    Děkuji za konečně zase (podle mého osobního vkusu a vnímání, které nikomu nevnucuji) pěkný čtivý informativní článek přiměřeně podrobně shrnující záležitosti kolem současného dění u polské PVO, tedy zejména na téma radary, okrajově nebo odkazy zabroušeno i do dalších komponent.
    Bez "politologické dojmologie" , bez poloviny textu zabírajícího prohlášeními zainteresovaných politiků, generálů a manažerů výrobců, jaký je tento výrobek skvělý a jak stát, který ho zakoupí (právě podepsal smlouvu) , udělal dobře nejlépe radujme se všichni, protože jedině takto pevněji zabezpečí svou PVO, suverenitu, mír a socialismus v nerozborné spolupráci se Sovětským svazem proti choutkám imperialistů a vrahů s vólstríítu, totiž sorry furt se mi to plete , teď říkají svobodu, demokracii, evropské hodnoty a východní křídlo NATO v nerozborné spolupráci se Spojenými státy proti choutkám putinovského Ruska, (pokud výrobek je evropský, korejský nebo izraelský pak bez těch Spojených států), no to je jedno.
    I komentáře věcné víceméně (kromě teď toho mojeho).
    V neposlední řadě - zaujalo mě to "nejškaredší" vozítko LOTAR, jak zmiňuje Tecka - to vidím poprvé. Je plovoucí? Jak vzniklo, na základě jakého podvozku? Nebo vůbec o něm, jeho vývoji, užití, službě, verzích, pokud je už zařazeno? ...Skrýt celý příspěvek

    • Lukas
      14:25 23.12.2023

      Pro JerzyŔ Powiem tak - historii tego LOTR i tak nie zrozumiesz... A na poważnie - ta historia to nie jest powód do dumy - ani MON ani przemysłu. LOTR (czyli Lekko Opancerzony ...Zobrazit celý příspěvek

      Pro JerzyŔ
      Powiem tak - historii tego LOTR i tak nie zrozumiesz...

      A na poważnie - ta historia to nie jest powód do dumy - ani MON ani przemysłu.
      LOTR (czyli Lekko Opancerzony Transporter Rozpoznawczy) to ma być następca BRDM-2 , które nadal są podstawowym wozem rozpoznawczym w WP. (kryptonim programu "KLESZCZ")

      Program, który początkowo (od 2013) był prowadzony w ramach NCBiR (jak ZSSW-30 czy Borsuk) to przykład jak tego nie robić.
      Po pierwsze - grant przyznano firmie AMZ Kutno. Małej firmie, która nie ma żadnego doświadczenia z przemysłem zbrojeniowym. AMZ zajmuje się budową cywilny pojazdów opancerzonych (bankowozy i podobne)
      Po drugie - oczywiście wojsko zażyczyło sobie kosmicznych (i nieprecyzyjnych) wymogów...
      Oczywiście pojazd musi pływać (min 10 km/h), musi być minoodporny (level 2a/3a)
      Zamiast wybrać układ 6x6 wojsko zażyczyło 4x4.

      Generalnie przez ponad 10 lat AMZ "walczy" z pojazdem, który zawał "Bóbr-3"
      Powstał ten szkaradny pojazd, który od ponad 3 lat jest testowany przez producenta i wojsko (są problemy głównie z wyposażeniem specjalistycznym)

      Generalnie pojazd jest miniaturką kuriozalnego projektu CPKTO HipopotamSkrýt celý příspěvek

  • flanker.jirka
    18:56 22.12.2023

    Tento případ "posílení PVO" by si měl prohlédnout NGŠ AČR, je diametrálně odlišné s tím co probíhá v AČR. Přitom, právě VHF radarů dříve armáda provozovala slušné množství. PL 18 ...Zobrazit celý příspěvek

    Tento případ "posílení PVO" by si měl prohlédnout NGŠ AČR, je diametrálně odlišné s tím co probíhá v AČR. Přitom, právě VHF radarů dříve armáda provozovala slušné množství.
    PL 18 velmi připomíná svou konstrukcí ruské VHF NEBO M, viz odkaz na videu z ruska.
    https://www.youtube.com/watch?... Skrýt celý příspěvek

    • SYN_
      06:29 23.12.2023

      Nojo, těžko říct proč se ani v tomto (v konstrukci/výrobě radarů) nepodařilo uskutečnit spolupráci našich sousedících zemí... FAKT si musíme každý (v případě ČR převážně neúspěšně) ...Zobrazit celý příspěvek

      Nojo, těžko říct proč se ani v tomto (v konstrukci/výrobě radarů) nepodařilo uskutečnit spolupráci našich sousedících zemí... FAKT si musíme každý (v případě ČR převážně neúspěšně) vyrábět svoje, a každý jiné? Přitom větší série má vždycky lepší šanci než malá... o "podělení se" o náklady na vývoj nemluvě.Skrýt celý příspěvek

      • flanker.jirka
        09:28 23.12.2023

        Na úrovni V4 se nedaří téměř ničemu, vždyť Česko, Slovensko a Maďarsko nezávisle na sobě koupilo radary od IAI ELTA stejného typu. I s ohedem na to, že tyto radary už v NATO ...Zobrazit celý příspěvek

        Na úrovni V4 se nedaří téměř ničemu, vždyť Česko, Slovensko a Maďarsko nezávisle na sobě koupilo radary od IAI ELTA stejného typu. I s ohedem na to, že tyto radary už v NATO používá Kanada mohly státy V3 využít výhod společného nákupu v rámci aliance. MO ČR tomu všemu nasadillo korunu i tím, že kupuje stejný typ radaru v rámci dvou akvizic odděleně, 8 ks v projektu MADR a 4 ks v projektu SHORAD. Ani v rámci vzdušných sil nedokáže AČR realizovat společnou zakázku na jednu věc! Slováci a Madaři pořizují v rámci svých zakázek společně radary pro průkum vzdušného prostoru, pro PVO a tak pro dělostřelce u pozemních jednotek.
        Pro zajímavost, Leonardo, Cassidian, Thales dokáží zákazníkům pořizujícím více než 10 kusů radarů poskytnout 10% slevu z ceny. (v případě podobného jednání by to znamenalo, že by ČR mohla mít teoreticky pro sebe 12 radarů za cenu 11) Jak by to vypadalo v případě společného jednání přes alianční agentury pro cca 40 radarů raději ani nevědět. Nákup je pouze začátek, ale zásadní rozdíl v ceně je pak v případě vyjednání společného logistického zabezpeční. (Maďarsko využilo kontaktů v Rheinmetal Canada a kupuje radary přes firmu, která s tímto typem má už zkušenosti v Kanadě)
        https://www.upi.com/Defense-Ne...
        https://www.armadninoviny.cz/s...
        https://www.armadninoviny.cz/m...
        Jen doplním, že kdysi Polsko nabízelo ČR radary NUR 15M.
        https://defence-blog.com/polan...
        A na závěr radar, který svět neviděl.
        https://ct24.ceskatelevize.cz/... Skrýt celý příspěvek

        • Scotty
          12:03 23.12.2023

          Je asi nesmysl srovnávat dva nákupy radarů pro úplně jiné účely v rámci dvou akvizic. V obou izraelské řešení mohlo vyhrát, ale také nemuselo. Pořizování tak citlivé a drahé ...Zobrazit celý příspěvek

          Je asi nesmysl srovnávat dva nákupy radarů pro úplně jiné účely v rámci dvou akvizic. V obou izraelské řešení mohlo vyhrát, ale také nemuselo.
          Pořizování tak citlivé a drahé technologie přes alianční agenturu je už úplný nesmysl.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            13:18 23.12.2023

            Nesmysl? Zřejmě nětušíte co alianční agentury umí a jaké služby členové využívají. Vysvětlete slovákům a maďarům, že dělají nesmysly a kupují radary pro více druhů vojsk ve ...Zobrazit celý příspěvek

            Nesmysl? Zřejmě nětušíte co alianční agentury umí a jaké služby členové využívají. Vysvětlete slovákům a maďarům, že dělají nesmysly a kupují radary pro více druhů vojsk ve společném projektu. (a pak se zamyslete nad tím co znamená slovo koncepce)
            Němci budou podle Vás také asi hloupí, když pořizují radary přes alianční agenturu. A možná celé NATO, stačí se podívat na odkazy:
            https://www.ncia.nato.int/abou...
            https://defence-industry.eu/ns...
            Zde pro změnu radary španělského výrobce v rámci společných aliančních projektů:
            https://www.airforce-technolog...
            Radary pro Norsko:
            https://militaryleak.com/2023/... Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            14:21 23.12.2023

            Tak Slováci kupují přehledové radary krátkého dosahu pro střelce s MANPADS a jeden delšího pro baterii S300 které se mezi tím zbavili... K Baraku budou nepochybně kupovat další ...Zobrazit celý příspěvek

            Tak Slováci kupují přehledové radary krátkého dosahu pro střelce s MANPADS a jeden delšího pro baterii S300 které se mezi tím zbavili... K Baraku budou nepochybně kupovat další radary.
            My žádnou smlouvu pro údržbu radarů nepotřebujeme. Bude to zajišťovat Retia. Navíc s NSPA nejsou dobré zkušenosti. Kupovat přes ně radary je šílenost.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            07:40 24.12.2023

            Scotty Slovensko kupuje 11 radarů ELM 2084 (ČR jich bude mít celkem 12) a 6 radarů ELM 2138 Green Rock, to jsou radary vhodné jak pro VSHORAD, tak pro C RAM. Bude na nich na kolik ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Slovensko kupuje 11 radarů ELM 2084 (ČR jich bude mít celkem 12) a 6 radarů ELM 2138 Green Rock, to jsou radary vhodné jak pro VSHORAD, tak pro C RAM. Bude na nich na kolik budou schopni využít potenciálu multi mission radarů, 11 kusů dá dobré možnosti i pro PVO. Jestli počítali s jedním radarem ještě pro jejich S 300, tak jej mají objednán a bude sloužit ve prospěch systému Barak.Skrýt celý příspěvek

        • Poly
          12:41 23.12.2023

          Zrovna ten Spyder je řešení pro chudé. Takový Iris-T umožňuje růst do budoucnosti. Proč si ještě před soutěží na PVO zavřít dveře nákupem radarů i pro PVO? Smysl by to dávalo, ...Zobrazit celý příspěvek

          Zrovna ten Spyder je řešení pro chudé. Takový Iris-T umožňuje růst do budoucnosti. Proč si ještě před soutěží na PVO zavřít dveře nákupem radarů i pro PVO?

          Smysl by to dávalo, kdyby se kupovaly všechny radary společně s PVO. Tam je zakopaný pes.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            13:00 23.12.2023

            Spyder má dvojnásobný dostřel a kombinaci střel s infračerveným i radarovým navedením. O tom že bude IRIS-T někam růst (tedy dostane nějaké výkonnější střely) zatím neexistují ...Zobrazit celý příspěvek

            Spyder má dvojnásobný dostřel a kombinaci střel s infračerveným i radarovým navedením. O tom že bude IRIS-T někam růst (tedy dostane nějaké výkonnější střely) zatím neexistují žádné náznaky.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            13:29 23.12.2023

            Nákupem radarů Radary ELM 2084 MMR si dveře pro ostatní nezavřete, obecně 3D radary určené i pro funkce fire control radar dokáží poskytovat informace pro jakoukoliv C2, nejen pro ...Zobrazit celý příspěvek

            Nákupem radarů Radary ELM 2084 MMR si dveře pro ostatní nezavřete, obecně 3D radary určené i pro funkce fire control radar dokáží poskytovat informace pro jakoukoliv C2, nejen pro izraelské Spyder, David sling, Barak. ELM 2084 MS MMR byl nabízen USA pro modernizaci Patriotu, viz odkaz:
            https://www.edrmagazine.eu/elt...
            Maďaři počítají s možností podpory systému NASAMS. (podobně jako v případě spolupráce radarů Sentinel od NASAMS pro Patriot)
            Teoreticky Vám stačí kvalitní 3D informace v dostatečně rychlé obnově dat v C2 a je jedno, který typ radaru ji poskytne.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            14:15 23.12.2023

            flanker.jirka
            Ovšem musíte platit a vlastně i realizovat propojení odpalovacích zařízení a radaru jiných výrobců. To bude drahé a ochota těch firem minimální....

            flanker.jirka
            Ovšem musíte platit a vlastně i realizovat propojení odpalovacích zařízení a radaru jiných výrobců. To bude drahé a ochota těch firem minimální....

          • Poly
            16:59 23.12.2023

            Scotty No ono je to přesně naopak. Je o té budoucnosti. Iris T SLX překoná Spyder - LR ve výškovém dosahu a to skoro dvojnásobně a dolet má stejný. A samozřejmě by jsme se v ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            No ono je to přesně naopak. Je o té budoucnosti. Iris T SLX překoná Spyder - LR ve výškovém dosahu a to skoro dvojnásobně a dolet má stejný. A samozřejmě by jsme se v případě zájmu mohli dál rozvíjet v programu MEADS s PAC-3 MSE.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            23:37 23.12.2023

            Scotty Nic není zadarmo, však si přečtěte zpětně články o tom jaká byla nabídková cena Rafaelu se systémem Spyder a kam se to vyšplhalo prakticky hned po oznámení toho, že MO ČR to ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Nic není zadarmo, však si přečtěte zpětně články o tom jaká byla nabídková cena Rafaelu se systémem Spyder a kam se to vyšplhalo prakticky hned po oznámení toho, že MO ČR to koupí od nich. Už jsme na stejné ceně jako NASAMS nebo IRIST a poslední případ oznámení nákupu střel Derby LR ukazuje, že i často proklamovaná nižší cena střel oproti AIM 120 byla lež.
            Pro radarová data existují standardizované formáty přenosu dat. A v naprosté většině případů musí firmy mezi sebou spolupracovat, není moc výrobců, kteří staví PVO systémy a radary. Spyder vyrábí firma Rafael, která ovšem nevyrábí radary, ty jim dodává IAI Elta. Podobně je to i jinde. V případě IRIST od Diehlu je v německu základem radar TRML 4D, ale IRIST funguje i s radary Giraffe AMB, Thales GM 200 a Giraffe 4A. Poláci kupují CAMM, který byl také původně testován s radary Giraffe AMB, ale v Polsku si pro ně vyrobí radary vlastní. Výrobci PVO systému Vám rádi upraví SW pro použití jiného vyhovujícího radaru, jen aby prodali. V demokratické části planety je konkurence velká, pokud Vám ji neodepřou politici.
            O tom jak takové věci fungují se můžete přesvědčit i v případě systému IBCS, který už byl otestován v případě použití více radarů, konkrétně radary systému Patriot AN MPQ 54, radar Sentinel AN MPQ 64, AN TPS 80 GATOR a s radary AN APG 81 na F 35.
            https://breakingdefense.com/20...
            https://aviationweek.com/defen... Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            09:22 24.12.2023

            Cena je za nejvýkonnější střelu která má lepší parametry než AMRAAM. Pořád jsou ty systémy od začátku vyvíjené jako jeden celek. Když zákazník požaduje přidání svého radaru bude si ...Zobrazit celý příspěvek

            Cena je za nejvýkonnější střelu která má lepší parametry než AMRAAM.
            Pořád jsou ty systémy od začátku vyvíjené jako jeden celek. Když zákazník požaduje přidání svého radaru bude si jeh přidání do systému muset zaplatit.Skrýt celý příspěvek

      • Sergej7490
        10:42 23.12.2023

        Presne o to palenie nakladov pri vyvoji ide. Kazdy by chcel spolupracu za predpokladu, ze vsetky naklady spali on a ostatni si to mozu kupit od neho. Aby moc nepindali, tak si ...Zobrazit celý příspěvek

        Presne o to palenie nakladov pri vyvoji ide.
        Kazdy by chcel spolupracu za predpokladu, ze vsetky naklady spali on a ostatni si to mozu kupit od neho. Aby moc nepindali, tak si skrinu mozu nahodit na svoj podvozok. Inak povedane, vy mi zaplatte naklady na vyvoj, a mozte si to odo mna potom kupit…Skrýt celý příspěvek

        • SYN_
          14:44 23.12.2023

          Tak je to samozřejmě špatně, když se něco vyvine skutečně společně (zhruba stejný podíl na nákladech), je potřeba aby každý podílník měl kompletní dokumentaci a minimálně pro ...Zobrazit celý příspěvek

          Tak je to samozřejmě špatně, když se něco vyvine skutečně společně (zhruba stejný podíl na nákladech), je potřeba aby každý podílník měl kompletní dokumentaci a minimálně pro vlastní potřebu (o exportu můžou být dohody jinak) si to smí vyrábět sám... jestli tak učiní nebo si nějaké části koupí u partnera musí být zcela dobrovolné.Skrýt celý příspěvek

      • Lukas
        11:22 23.12.2023

        Odpowiedź jest prosta - brak zaufania... Prócz deklaracji de facto nie ma determinacji do współpracy... Każdy dba o swoje pryncypialne interesy... (I tu ciężko powiedzieć kto ...Zobrazit celý příspěvek

        Odpowiedź jest prosta - brak zaufania...
        Prócz deklaracji de facto nie ma determinacji do współpracy...
        Każdy dba o swoje pryncypialne interesy... (I tu ciężko powiedzieć kto bardziej - przemysł czy wojsko)

        Po za tym jest pewna asymetria... No bo rozumiecie Warszawa potrzebuje sprzętu tyle ile Czechy, Słowacja i Węgry razem.
        Bez determinacji, konsekwencji i długotrwałego planowania "sprawiedliwie dzielić tort"

        Nawet gdyby doszło do konsolidacji przemysłu w jakieś międzynarodowe konsorcjum.
        Nawet na zachodzie jest z tym problemSkrýt celý příspěvek

        • Scotty
          12:14 23.12.2023

          Právě kvůli objemu si polská strana představovala spolupráci tak že vy to vymyslíte a dohodnete a my ostatní to bez dalšího odebereme. Takhle to nikdy fungovat nebude. Naše ...Zobrazit celý příspěvek

          Právě kvůli objemu si polská strana představovala spolupráci tak že vy to vymyslíte a dohodnete a my ostatní to bez dalšího odebereme. Takhle to nikdy fungovat nebude. Naše průmyslové podniky chtějí pochopitelně při nákupu techniky exkluzivní pozici pro spolupráci s výrobcem. To že by byli druzí v řadě nebo úplně opominutí je pro ně nepřijatelné.
          Navíc od krachu společného plánu modernizace Mi-24 tu není ani přílišná důvěra armádních činitelů v takové projekty.Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            13:46 23.12.2023

            Póki co OSSR i ACR nie potrafiło wspólnie kupić CV90... I kupujecie ten sam pojazd od tego samego producenta - lecz w innych konfiguracjach... Więc o czym rozmawiać - przy ...Zobrazit celý příspěvek

            Póki co OSSR i ACR nie potrafiło wspólnie kupić CV90...
            I kupujecie ten sam pojazd od tego samego producenta - lecz w innych konfiguracjach...

            Więc o czym rozmawiać - przy bardziej skomplikowanych projektach badawczo-rozwojowych?Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            14:26 23.12.2023

            Slováky zaujal 35 mm kanón. U nás zase převážilo sjednocení střední ráže do 30 mm v celé armádě. Já si také myslím že společné nákupní projekty nejsou reálné. Ačkoli zrovna nákup ...Zobrazit celý příspěvek

            Slováky zaujal 35 mm kanón. U nás zase převážilo sjednocení střední ráže do 30 mm v celé armádě.
            Já si také myslím že společné nákupní projekty nejsou reálné. Ačkoli zrovna nákup CV90 ač budou dílčí rozdíly nakonec přinese nějakou finanční úsporu. Pokud BAE dodrží to co bylo předjednáno.Skrýt celý příspěvek

          • SYN_
            14:49 23.12.2023

            Lukas: No, ono má cenu už to že budeme mít stejný (základní) typ... možnost vypomoct si v nouzi náhradními díly, zkušenostmi při nasazení/servisu atd... Jako není to to samé co ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas: No, ono má cenu už to že budeme mít stejný (základní) typ... možnost vypomoct si v nouzi náhradními díly, zkušenostmi při nasazení/servisu atd...
            Jako není to to samé co společný nákup, ale je to hned potom nejlepší. A bez komplikací...
            Nějaká dohoda o společné údržbě ještě může vzniknout.Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            16:48 23.12.2023

            Pro Scotty Wiesz dla mnie wybór armaty 35mm dla OSSR jest zupełnie nielogiczny... Wiesz, że 35 mm bushmaster będzie droższy od GTS-30 minimum 300 tyś Euro. Minimum - a teraz pomnóż ...Zobrazit celý příspěvek

            Pro Scotty Wiesz dla mnie wybór armaty 35mm dla OSSR jest zupełnie nielogiczny...
            Wiesz, że 35 mm bushmaster będzie droższy od GTS-30 minimum 300 tyś Euro.
            Minimum - a teraz pomnóż to przez 150, 200 czy 250 sztuk...
            A jest temat amunicji i serwisu...

            Pro SYN_
            Wisz, że tak naprawdę największa współpraca polsko-czesko-słowacka odbywa się tam gdzie nikt się nie spodziewa...
            Zobacz - temat produkcji amunicji 155mm
            Jak uruchomiona zostanie produkcja Warana to także do Czech trafi sporo pieniędzy z PL...

            Ciekawe jak tam temat produkcji luf na Słowacji. (W kontekście wojny na UA i wzrostu zleceń na artylerię...)Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            18:18 23.12.2023

            Lukas GTS-30 má zatím jeden problém. Zatím neumožňuje použití programovatelné munice. Také by museli zaplatit zástavbu do věže CV90 připravené pro kanóny Bushmaster. Ovšem při ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas
            GTS-30 má zatím jeden problém. Zatím neumožňuje použití programovatelné munice. Také by museli zaplatit zástavbu do věže CV90 připravené pro kanóny Bushmaster.
            Ovšem při velikosti Slovenské armády použití dvou druhů munice i kanónů opravdu moc smysl nedává.Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            19:45 23.12.2023

            Pro Scotty Szczerze? Mam wątpliwości co do opłacalności amunicji programowanej 30/35mm. (Mówię to w kontekście PL) Do atakowania piechoty w okopach - tańszy jest granatnik ...Zobrazit celý příspěvek

            Pro Scotty
            Szczerze? Mam wątpliwości co do opłacalności amunicji programowanej 30/35mm. (Mówię to w kontekście PL)
            Do atakowania piechoty w okopach - tańszy jest granatnik automatyczny 30/40mm (tak jak to robią rosjanie, którzy w nowych modułach wieżowych po to instalują AGS-17/AGS-30)

            Zostaje temat obrony przeciwko dronom...

            Ale policz - przy zakupie 150 armat różnica w cenie to 45 milionów euro - minimum
            Za te pieniądze można kupić kilka wież Skyranger 35 - osadzić je na CV90 i mieć nowoczesny SPAAG.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            20:04 23.12.2023

            Švédská věž D ani slovenská Turra granátometem nedisponují. Programovatelná munice je drahá, ale nepodceňoval bych její přidanou hodnotu. Nejen při obraně proti vzdušným cílům. ...Zobrazit celý příspěvek

            Švédská věž D ani slovenská Turra granátometem nedisponují. Programovatelná munice je drahá, ale nepodceňoval bych její přidanou hodnotu. Nejen při obraně proti vzdušným cílům. Ostatně i programovatelná HE munice pro tanky začíná být rozšířená.Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            21:04 23.12.2023

            Pro Scotty Ale szwedzka wieża może mieć RWS z mk19/GMG ...Zobrazit celý příspěvek

            Pro Scotty
            Ale szwedzka wieża może mieć RWS z mk19/GMG etc.
            https://www.armyrecognition.co...

            Amunicja programowalna w czołgu ma większy sens - bo jest większa masa pocisku HE.

            Jak pisałem amunicja programowana 30/35mm ma najwięcej sensu w obronie przeciwlotniczej. Choć faktycznie wolno lecącego UAV można "zwykłą" (FAPDS-T)

            I tu moim zdaniem "zaoszczędzone" pieniądze można by wydać na SPAAG

            Jak mówię - nie widzę sensu w tej decyzji...Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            09:36 24.12.2023

            Lukas Pokud správně vidím tohle není věž D. Neříkám že je osazení takové stanice vyloučené, ale CV90 IV jsem v takové konfiguraci ještě neviděl a naše stroje bude zcela jistě bez ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas
            Pokud správně vidím tohle není věž D. Neříkám že je osazení takové stanice vyloučené, ale CV90 IV jsem v takové konfiguraci ještě neviděl a naše stroje bude zcela jistě bez granátometu. Naopak Bushmaster s programovací jednotkou je v podstatě standardní výbava.Skrýt celý příspěvek

    • Scotty
      11:56 23.12.2023

      Náš early warning jsou sítě radiolokátorů zemí na hranicích aliance zapojených do jednotného systému. Tady se potřebujeme soustředit na dostavené pokrytí vlastního území. Armáda ...Zobrazit celý příspěvek

      Náš early warning jsou sítě radiolokátorů zemí na hranicích aliance zapojených do jednotného systému. Tady se potřebujeme soustředit na dostavené pokrytí vlastního území. Armáda stále disponuje pasivním průzkumným prostředkem dlouhého dosahu.Skrýt celý příspěvek

      • flanker.jirka
        13:39 23.12.2023

        Který Váš "pasivní systém dlouhého dosahu" Vám poskytne informaci o cílech letících v rádiovem klidu? Pro představu toho co mám na mysli zde máte ...Zobrazit celý příspěvek

        Který Váš "pasivní systém dlouhého dosahu" Vám poskytne informaci o cílech letících v rádiovem klidu? Pro představu toho co mám na mysli zde máte odkaz:
        https://en.wikipedia.org/wiki/...
        VHF radary mají výhodu v použité vlnové délce na kterou nejsou optimalizované technologie stealth.Skrýt celý příspěvek

        • Scotty
          14:29 23.12.2023

          A já říkám že takový radar momentálně nezbytně nepotřebujeme. Důvody proč jsme je měli v minulosti pominuly. O takové akvizici by měli přemýšlet zejména Slováci. jestli je takový ...Zobrazit celý příspěvek

          A já říkám že takový radar momentálně nezbytně nepotřebujeme. Důvody proč jsme je měli v minulosti pominuly.
          O takové akvizici by měli přemýšlet zejména Slováci.
          jestli je takový radar schopen odhalit moderní stealth letadlo budou moct Poláci vyzkoušet. Já osobně o "zázračných" detekčních schopnostech takového radaru pochybuji.Skrýt celý příspěvek

          • SYN_
            14:53 23.12.2023

            To nejsou žádné "zázračné schopnosti", prostě uváděný RCS stealth letadel ve skutečnosti není pro všechny frekvence konstantní... to je fakt, to skoro ani jinak být nemůže. Takže ...Zobrazit celý příspěvek

            To nejsou žádné "zázračné schopnosti", prostě uváděný RCS stealth letadel ve skutečnosti není pro všechny frekvence konstantní... to je fakt, to skoro ani jinak být nemůže. Takže je jen otázka zda se v různých pásmech liší o procenta, o desítky procent nebo o násobky...Skrýt celý příspěvek

          • Lukas
            16:55 23.12.2023

            Spokojnie - potencjalny przeciwnik nie dysponuje nowoczesnymi samolotami w technologi stealth...

            :-)

            Spokojnie - potencjalny przeciwnik nie dysponuje nowoczesnymi samolotami w technologi stealth...

            :-)

          • Scotty
            18:20 23.12.2023

            Lukas
            To je pravda. Ovšem jednou se třeba i v Rusku zadaří.

            Lukas
            To je pravda. Ovšem jednou se třeba i v Rusku zadaří.

          • flanker.jirka
            23:54 23.12.2023

            Scotty Já Vás plně chápu, potřebujeme pouze výsadkový pluk, že? :-) Opravdu nepotřebujete vidět co se zvedne vysoko nad zemský povrch například z oblasti kalinigradu nebo běloruska ...Zobrazit celý příspěvek

            Scotty
            Já Vás plně chápu, potřebujeme pouze výsadkový pluk, že? :-) Opravdu nepotřebujete vidět co se zvedne vysoko nad zemský povrch například z oblasti kalinigradu nebo běloruska a bude to schopné zasáhnout naše území během cca 10 minut? Když taková balistická střela poletí, tak v oblasti Polska nebo Slovenska bude tak vysoko, že na ni jimi pořizované PVO/PRO systémy nedosáhnou a Arrow 3 v Německu bude dislokován především pro obranu německého území. V tomto ohledu Vámi zmiňovaný "early warning" bude ČR chybět.
            Slovensko si vůbec neberte do huby, pořizují o třídu výkonnější systém BARAK, než je Spyder, s možností dostřelu až 150 km a ničení balistických střel. Azerbajdžán s ním prakticky vymazal arménské balistické střely použité v boji o náhorní karabach.
            Četl jste vůbec KVAČR 2035???!!! AČR nemá ve výzbroji žádný radar, který by pokrýval sledování balistických střel, hypersonických střel (tomu odpovídá i v dokumentu zmíněná výška sledování cílů nad 20 km) Předpokládám, že KVAČR psal někdo, kdo má všech pět pohromadě, když tam zmínil "navýšení počtu mobilní 3D radiolokační techniky" protože 8 radarů MADR je zoufale málo pro získání schopností proti nepříteli disponujícím BM a střelám s plochou dráhou letu nebo nízkolétajícími drony.
            KVAČR 2035 Strana 37:
            "Rozšířena bude schopnost detekce
            vzdušných cílů ve výškách nad 20 km. K lepšímu pokrytí
            území ČR bude navýšen počet mobilní 3D radiolokační
            techniky se schopností sledování širokého spektra cílů
            včetně balistických raket, raket s plochou dráhou letu
            a hypersonických střel. Je dosažena kompatibilita s aliančními
            systémy velení a řízení. Systém je mobilní a využívá
            utajovanou a rušení odolnou komunikaci."Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            23:57 23.12.2023

            Lukas Počítejte s tím, že tyto letadla nemají dnes, ale co zítra? Jejich technologický demonstrátor S 70 Ochotnik už bude zajímavější než SU 57. A nejde pouze o taktické letadla s ...Zobrazit celý příspěvek

            Lukas
            Počítejte s tím, že tyto letadla nemají dnes, ale co zítra? Jejich technologický demonstrátor S 70 Ochotnik už bude zajímavější než SU 57. A nejde pouze o taktické letadla s vlastnosmi Stealth. Vidíte, že dnes vstupuje do prostoru PVO hlavně útočná munice, která charakteristiku stealth má.Skrýt celý příspěvek

          • Scotty
            10:00 24.12.2023

            flanker.jirka Dokud budou Poláci zapojení do systému protivzdušné obrany tak ty informace mít budeme.Nejsme na rozdíl od minulost hraniční stát a takové systémy proto nejsou to no ...Zobrazit celý příspěvek

            flanker.jirka
            Dokud budou Poláci zapojení do systému protivzdušné obrany tak ty informace mít budeme.Nejsme na rozdíl od minulost hraniční stát a takové systémy proto nejsou to no nezbytně nutně potřebujeme. Proto taková akvizice v plánu není. Naopak by se měli pořizovat další EL/M 2084.
            Zatím na Slovensku pořizují Barak ve stejné nebo horší konfiguraci než Spyder. Jestli někdy pořídí i jeho nejvýkonnější verzi se teprve ukáže. EL/M 2084 i RAT-31 DL vidí výrazně nad 20 kilometrů.Skrýt celý příspěvek

        • Scotty
          09:59 24.12.2023

          .

          .

      • SYN_
        15:15 23.12.2023

        Ano, ZATÍM máme ještě vcelku dobré pasivní systémy, ale ty A) nejsou všemocné (pokud útočník poletí v radiovém klidu tak jsou komplet neúčinné, a to je při případném útoku docela ...Zobrazit celý příspěvek

        Ano, ZATÍM máme ještě vcelku dobré pasivní systémy, ale ty A) nejsou všemocné (pokud útočník poletí v radiovém klidu tak jsou komplet neúčinné, a to je při případném útoku docela reálný scénář B) ta kvalita oproti "světu" nevydrží věčně, předpovídám že to dopadne jak s domácí výrobou (celých) letadel...
        Nikdo netvrdí že se musíme v tomto oboru spojit se sousedy, ale pokud se nedáme dohromady aspoň s NĚKÝM tak to sami neutáhneme.Skrýt celý příspěvek

        • Scotty
          16:52 23.12.2023

          Ono zařídit aby letadlo skutečně negenerovalo žádné elekromagnetické emise není vůbec jednoduché. Rozhodně to není o tom že letí pouze bez komunikace. Také už svým letem vytváří ...Zobrazit celý příspěvek

          Ono zařídit aby letadlo skutečně negenerovalo žádné elekromagnetické emise není vůbec jednoduché. Rozhodně to není o tom že letí pouze bez komunikace. Také už svým letem vytváří jisté anomálie v elekromagnetickém spektru, které Věra NG umí sledovat.
          S kým se dá dohromady ERA je pouze jejich záležitost a myslím že v Polsku nenajdou nic co by sami nedokázali....Skrýt celý příspěvek

        • Josse
          17:36 23.12.2023

          Pasivní "radary" umí vidět i anomálie v GSM, FM vysílání, změny ve vlnění vydávaném elektrickým vedením a hlavně odrazy signálu jiných radarů např civilního řízení letového ...Zobrazit celý příspěvek

          Pasivní "radary" umí vidět i anomálie v GSM, FM vysílání, změny ve vlnění vydávaném elektrickým vedením a hlavně odrazy signálu jiných radarů např civilního řízení letového provozu. To že vypnete vysílačku odstraní tak 1/4 toho co pasivní radary vidí. To by fungovalo jen na větroni.Skrýt celý příspěvek

          • flanker.jirka
            00:11 24.12.2023

            Nejde o žádné anomálie ve vysílání GSM nebo FM, ale využití vysílačů v bistatické radiolokaci. Technologie PCL a MSPSR má značné omezení ztrátami energie signálu v prostředí. ...Zobrazit celý příspěvek

            Nejde o žádné anomálie ve vysílání GSM nebo FM, ale využití vysílačů v bistatické radiolokaci.
            Technologie PCL a MSPSR má značné omezení ztrátami energie signálu v prostředí. https://www.defenceiq.com/defe...
            Kolik takových systémů máte a jaký mají reálný dosah v dálce? (hlavně si to nepleťte se systémy TDOA jake je Vera NG)Skrýt celý příspěvek

  • Tecka
    13:55 21.12.2023

    Według słów prezesa PIT-Radwar, timing produkcji radarów jest dopasowany do dostaw systemów Wisła-Narew. Ps. Obecna władza (były obawy) nie zwalnia tempa zakupów i modernizacji, ...Zobrazit celý příspěvek

    Według słów prezesa PIT-Radwar, timing produkcji radarów jest dopasowany do dostaw systemów Wisła-Narew.
    Ps. Obecna władza (były obawy) nie zwalnia tempa zakupów i modernizacji, do końca tego roku duże zamówienie amunicji o wartości 10 miliardów złotych. Zamówienie na dostawy 198 sztuk Jelcz dla Homar-K . W pierwszym kwartale 2024 ,zamówienie na dywizjony Krab i mbt K2PL. Już trwają dostawy systemu Gladius .. https://pbs.twimg.com/media/GB...
    https://pbs.twimg.com/media/GB... Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...