Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Útočník z Filozofické fakulty použil oblíbenou zbraň masových vrahů

Střelec na střeše budovy Filozofické fakulty UK. foto: Twitter/@HalaOukili

Nejméně patnáct lidí zastřelil útočník, dle informací serveru Lidovky.cz 24letý student David K., v budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha. Dle dostupných záběrů použil ke svému útoku poloautomatickou pušku AR-15, která je legálně dostupná pro držitele zbrojních průkazů.
  18:48

V České republice je zákaz legálně prodávat samopal, tedy zbraň, která je schopná najednou vystřílet větší počet nábojů (známé scény z akčních filmů). Lze ale zakoupit tzv. samonabíjecí pušky, které se od samopalů liší tím, že na jedno zmáčknutí spouště lze vystřelit jen jeden náboj.

Právě mezi tyto zbraně patří AR-15, která vychází z M16. A právě tuto zbraň dle oslovených expertů a dostupných fotek použil střelec při čtvrtečním útoku v budově Filozofické fakulty UK. „Ty fotky jsou sice nekvalitní, ale je to AR-15 s hledím, jsou vidět pro tuto zbraň typické rysy,“ řekl serveru Lidovky.cz jeden z odborníků. Jeho slova potvrdili také další.

Je 12.20 a policie dostává první varovnou zprávu. Rekonstrukce útoku na Filozofické fakultě

AR-15 (ArmaLite AR-15) byla navržena v roce 1956. Jde o lehkou, vzduchem chlazenou pušku, která má standardní zásobník s kapacitou 30 nábojů. Vyrábí se v několika verzích délky hlavně, ta základní měří 508 mm. Od počátku 21. století se vyrábí také v Evropě včetně České republiky.

Její samonabíjecí verze, kterou použil vrah z Filozofické fakulty, patří mezi neoblíbenější v Česku pro držitele zbrojních průkazů. Patří do kategorie B, tedy podléhající povolení.

Střelba v Praze je počtem obětí nejtragičtější v historii Česka

AR-15 je možné vlastnit se zbrojním průkazem a nárokovým povolením od Policie ČR. Lidé si ji většinou kupují za účelem sebeobrany, sportu a sběratelství. Zbraň je užívána také pro lov, přičemž v takovém případě musí mít ze zákona zásobník omezen na nejvýše dva náboje. Podle zákona č. 449/2001 Sb. patří mezi zakázané způsoby lovu použití poloautomatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje.

AR-15 je bohužel nejčastější volbou masových vrahů, či střelců nejkrvavějších a mediálně nejznámějších masových útoků posledních několika let ve Spojených státech – Las Vegas (2016), masové střelbě na Umpqua Community College, Santa Monica Community College, v kostele Sutherland Springs (2016), masové střelbě v San Bernardinu (2014), Sandy Hook (2012) a Parklandské škole na Floridě (2018). Bohužel nyní se do této nelichotivé statistiky zapsal také střelec z Prahy.

Propadáme se do krvavého chaosu a bezpráví. Svět reaguje na střelbu v Praze

V letech 1994 až 2004 na její koupi platil v USA desetiletý zákaz, který po expiraci nebyl obnoven, neboť během jeho účinku nedošlo k významnému snížení ozbrojené kriminality. Proti omezení AR-15 a dalších zbraní se staví americká National Rifle Association (NRA), která argumentuje druhým dodatkem ústavy a faktem, že AR-15 a pušky obecně jsou používány k vraždám a jinému zločinu jen minimálně, mezi střelnými zbraněmi jsou nejpoužívanější krátké zbraně. Zastánci omezení argumentují, že zákonodární politici, kteří příslušné regulace mohou provést, dostávají statisícové až několikamilionové „příspěvky“ (úplatky) od NRA.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!