InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Chantal Poullain s Triem Štěpána Markoviče

    Úterý 7.5 19:30 - Městské divadlo Český Krumlov

  • MUDr. Jan Hnízdil-Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti - beseda

    Úterý 7.5 18:00 - Velký sál Univerzity Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pořadatelé světového šampionátu v cyklokrosu představili v Táboře trať na míru pro Čechy

V Táboře vyrostla trať pro únorové MS v cyklokrosu. , Autor: Josef Janda

V Táboře vyrostla trať pro únorové MS v cyklokrosu.     Autor: Josef Janda

TÁBOR - Sportovní areál Komora v Táboře bude hostit od 2. do 4. února 2024 nejlepší světové cyklokrosaře na dalším mistrovství světa. V české cyklokrosové metropoli budou bojovat na mírně pozměněné trati hvězdy světového cyklokrosu o sedm sad medailí v sedmi kategoriích. Jihočeský Tábor uspořádá v únoru cyklokrosové mistrovství světa již počtvrté, což je světový unikát. Žádné jiné místo na planetě Zemi se nemůže čtyřnásobným pořadatelstvím pochlubit. Skvělé táborské publikum jistě vytvoří všem cyklokrosařům bouřlivou atmosféru i v únoru příštího roku a pro všechny účastníky se stane šampionát v Táboře nezapomenutelným zážitkem. Velkým lákadlem pro fanoušky cyklokrosu bude jistě účast trojnásobného mistra světa mezi elitními muži Zdeňka Štybara, který získal právě v Táboře v roce 2010 svůj první titul mistra světa mezi elitou.

 

Trať ale prošla oproti minulosti několika úpravami. Organizátoři mysleli hlavně na komfort diváků a přidali na atraktivních místech podél trati i několik tribun navíc. Fanoušci cyklokrosu tak budou moct pozorovat cyklokrosaře nejen v cílové rovince, ale také z výšky, jak překonávají v kopci překážky či jak si poradí s výběhem do schodů. Pořadatelé šampionátu pozvali zástupce médií, aby si přišli čerstvě postavenou trať prohlédnout. Na setkání s novináři promluvilo několik kompetentních lidí v čele s ředitelem mistrovských závodů Petrem Baloghem a šéfem výstavby tratě Davidem Káškem, medailistou z MS 2001, které se poprvé konalo právě v Táboře.

Organizační tým připravuje trať pro únorový šampionát tak, aby co nejvíce vyhovovala českým reprezentantům. „Byli bychom rádi, aby měly české barvy oproti soupeřům nějakou výhodu," sdělil na setkání s novináři ředitel závodu Petr Balogh. Některé pasáže získaly své pojmenování po slavných českých cyklokrosařích, jakými jsou Fišera, Dlask, Šimůnek či Štybar. „U překážek je navíc kaplička, kde se mohou závodníci i pomodlit," dodal Balogh.

Deset tribun

Kromě tří velkých obrazovek mohou fanoušci sledovat napínavé cyklokrosové dění z rekordních deseti tribun. „Tímto krokem chceme docílit opravdu bouřlivého prostředí, kdy fanoušci poženou naše závodníky za co nejlepším výsledkem. Na atmosféře značně zapracují i desítky bubeníků, kteří dorazí z jižní Moravy," prozradil Balogh, který zve na táborský šampionát co nejvíce lidí vybavených trumpetami a vlajkami, aby jezdci pociťovali co největší podporu.

Lednová generálka

Generálkou pro závodníky i fanoušky bude MČR v cyklokrosu, které se pojede na trati ve sportovním areálu Komora v neděli 14. ledna. „Po domácím šampionátu se definitivně uzavře nominace na světový šampionát. U této příležitosti bych chtěl poděkovat zástupcům našeho města, kraje i celé republiky, protože bez jejich podpory bychom nikdy nemohli šampionát na takové úrovni uspořádat," zakončil Petr Balogh.

Ambiciózní štafeta

Asistent reprezentačního trenéra Michal Bednář představil největší české favority na medaili. „Ve hře máme nejprve štafetu, která se představí už v pátek 2. února. Pokud nastoupí v nejsilnější možné sestavě, věřím v úspěch. Snad budou všichni zdraví a připravení," řekl na úvod Bednář.

Medailové naděje

Velké naděje vkládá trenér do bronzové ženy v kategorii U23 z posledního šampionátu v Nizozemsku Kristýny Zemanové, usilovat o medaili by měl i junior Kryštof Bažant. „Velice dobře jezdí v závodech Světového poháru i naše juniorky v čele s Amálií Gottwaldovou," dodal Bednář.

Rozmanité tréninky

Česká reprezentace absolvovala v Táboře již tři soustředění. „Trénovali jsme na suchu, na blátě i na sněhu. Poslední soustředění nás čeká v lednu, stejně tak český šampionát, na němž všichni pojedou na maximum, protože se bude zápolit o poslední volná místa v nominaci. Věřím, že všichni naši reprezentanti budou na mistrovství světa připraveni co nejlépe," zakončil Michal Bednář.

Trať téměř hotová

Vedoucím výstavby tratě je David Kášek, bronzový medailista z kategorie U23 v roce 2001. „V týmu je nás osmnáct a s rozvozem materiálu nám pomáhají dva vozy. Trať už je téměř hotová a je kompletně vyznačená, ještě nám chybí vnější oplocení areálu. Dohromady použijeme čtrnáct kilometrů plotu," přiblížil situaci Kášek.

Velká událost

Šampionát vyhlíží natěšeně i starosta Tábora Štěpán Pavlík. „Mistrovství světa je pro naše město velkou událostí. Organizátoři mají zkušený tým, který má za sebou tři šampionáty a celou řadu závodů Světového poháru. Proto věřím, že vše dopadne dobře a ke spokojenosti závodníků, fanoušků i organizačního týmu," řekl na úvod Pavlík.

Pěšky z vlaku

Starosta Tábora upozornil fanoušky i na spolupráci s Českými drahami. „Vždy se snažíme uspořádat podobně velkou akci s ohledem na obyvatele města a přilehlého sídliště, kde bydlí asi deset tisíc lidí. Rychlíky z Prahy budou stavět na železniční stanici Tábor-Čápův dvůr, odkud to není na závodiště vůbec daleko. Fanoušci tak mohou přijít k trati pěšky," dodal starosta Pavlík.

Natěšená místostarostka

Podobné názory zastává i místostarostka Tábora Lenka Horejsková. „Na mistrovství se těším moc. V roce 2001 jsem si říkala, kolikrát se asi tak mistrovství světa může konat v takovém městě, jako je Tábor. A ono se u nás pojede o světové medaile už počtvrté! Agentura Cyklistika odvedla strašně moc práce a chtěla bych pozvat diváky, aby přišli naše jezdce v hojném počtu povzbudit," řekla místostarostka Tábora.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Petr 

    Reagovat

     

    Hoši vy si fandīte, tak ať to Štyby nepodélå

    Vloženo 23.12.2023 17:38:35

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace