Zraněné z FF UK rozvezly sanitky do pražských nemocnic, nejvíc do Motola

foto Vůz zdravotnické záchranné služby projíždí přes uzavřený Mánesův most od nám. Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty (v pozadí) střílelo, 21. prosince 2023, Praha.

Praha - Zraněné po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy rozvezly sanitky do pražských nemocnic, kvůli většímu příjmu raněných aktivovaly speciální postup, takzvaný traumaplán. Sedm lidí ošetřují ve Fakultní nemocnici v Motole, čtyři v Nemocnici Na Františku, která je fakultě nejblíž, po třech ve Fakultní nemocnici Bulovka a Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), vyplývá z vyjádření mluvčích nemocnic pro ČTK.

Do Fakultní nemocnice v Motole bylo převezeno sedm zraněných při střelbě v budově filozofické fakulty, šest žen a jeden muž, řekla ČTK mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Jedna ze zraněných je starší, jinak jde o mladé lidi. Čtyři zranění jsou podle Dankové poměrně vážná, lidé s nimi skončili na operačním sále. Z méně závažných jmenovala mluvčí průstřel ruky.

Zatím čtyři raněné přijala Nemocnice Na Františku, která leží na nábřeží Vltavy na stejném břehu jako fakulta. "Jedná se z větší části o středně těžká poranění," uvedla mluvčí Lucie Krausová. Nemocnice podle ní postupně uvolňuje kapacity na urgentním příjmu i pro běžné pacienty.

ÚVN podle mluvčí Jitky Zinke traumaplán aktivovala krátce před 16:00. "Okamžitě byly zahájeny činnosti a přípravy na hromadný příjem zraněných. Ve stanovených časech byly všechny týmy připraveny na záchranu raněných a k poskytování zdravotní péče a čekaly na vyrozumění od zdravotnické záchranné služby o předpokládaném příjmu počtu raněných," popsala nemocnice postup v tiskové zprávě. První raněné přijala zhruba o půl hodiny později. "Do ÚVN byli dopraveni tři zranění, z toho dva v kritickém stavu a jeden ve vážném stavu," uvedla.

Na urgentní příjem nemocnice Bulovka mířila kolem 16:30 sanitka s první zraněnou, pětadvacetiletou ženou s průstřelem stehna. Postupně nemocnice podle mluvčí Evy Libigerové přijala další dvě postřelené mladé ženy.

O dva raněné pečovali od odpoledne také zdravotníci VFN, třetí raněná přibyla později. "Jedna žena měla lehce zraněnou ruku a po ošetření bude propuštěna. Jeden muž se středně těžce poraněnou nohou bude operovaný," sdělila ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Později doplnila, že sanitka přivezla další ženu se zlomeninou po pádu, která také musí na operaci.

Podle zpravodajky ČTK byly na místě desítky sanitek, pacienty odvážely i ve směru k Nemocnici Pod Petřínem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď