LaLiga - souhrn 18. kola: Real je díky pozdnímu gólu první

19.12.2023, 20:59, aktualizováno 21.12.2023, 23:32
Komentáře a souhrny
Rüdiger a Nacho (© AFP)

Barcelona proti Almeríi dvakrát přišla o vedení, tři body jí nakonec zachránil dvougólový Roberto. Dlouhé oslabení Atléticu přineslo ztrátu bodů proti Getafe za remízu 3:3. Zadařilo se Villarrealu proti Celtě, Athletic Club rozhodl o svém vítězství až v nastavení. Girona vedla proti Betisu až do 88. minuty, nakonec ale jen remizovala 1:1. Real Madrid proto po výhře 1:0 nad Alavésem alespoň dočasně obsadil první příčku tabulky.

Deportivo Alavés - Real Madrid 0:1

21.12.2023 21:30

Góly: 90+2. Lucas Vázquez

Fotbalisté Realu Madrid využili zaváhání Girony a po výhře 1:0 na hřišti Alavésu poskočili před vánočními svátky do čela tabulky. Po drtivou většinu zápasu mizerný výkon Los Blancos posunul na další úroveň kapitán Nacho Fernández, jenž byl krátce po změně stran vyloučen. Ještě více tak prohloubil strádání Realu na pozici stopera, jelikož jediným dostupným čistokrevným středním obráncem bude v příštím duelu Antonio Rüdiger. Hosty to ale nakonec mrzet nemuselo, protože v nastavení rozhodl o jejich triumfu hlavou po rohovém kopu Lucas Vázquez.

Real Madrid sice v posledním kole zvítězil nad Villarrealem hladce 4:1, v duelu si ovšem přetrhl vazy v koleni David Alaba, pro nějž tak letošní sezona skončila. Pro vedení i trenérský štáb Los Blancos to byla další hororová zpráva, jelikož šlo již o třetího klíčového hráče, jehož postihlo právě toto vážné zranění. Bílý balet tedy vstupoval do zápasu proti Deportivu Alavés pouze se dvěma stopery, přičemž nouzové řešení na tuto pozici představoval Aurélien Tchouaméni. I přes kupu absencí měl však Real stále skvělou formu, když už 16krát v řadě neprohrál.

A také do utkání proti Deportivu vstoupili hráči v bílých dresech aktivně, když měl už ve druhé minutě první šanci Federico Valverde. Jeho střelu z úhlu na bližší tyč ale vyrazil nohou Antonio Sivera. Alavés se však postupem času začal stávat pro favorita utkání velmi vyrovnaným soupeřem, což vedlo k tomu, že diváci na Estadio Mendizorrotza sledovali spíše boj o střed hřiště bez větších gólových příležitostí. Kombinačně to hráčům Bílého baletu příliš nešlo, a tak se po půlhodině hry rozhodl vypálit z dálky opět Valverde, jenže jeho ránu znovu zlikvidoval Sivera. I domácí fotbalisté se v první půli dostali k několika střeleckým pokusům, gól ale před pauzou ani jeden z celků nevstřelil.

Po změně stran přišla pro Real Madrid další těžká rána. Jeden z posledních stoperů, kteří Bílému baletu zbyli, Fernández, totiž nepříjemně přišlápl soupeře, za což po zhlédnutí videa viděl červenou kartu. Los Blancos ale vyloučení spíše nakoplo, což mohlo v 75. minutě vést k vítězné trefě. Rodrygo si navedl míč na střed hřiště, technickou střelou na zadní tyč však branku minul. Pro domácí fanoušky byl druhý poločas velkým zklamáním, jelikož jejich oblíbený celek nedokázal využít početní převahu ani k jedné střele mezi tři tyče. To se jim nakonec vymstilo, neboť se v nastaveném čase prosadil po rohovém kopu Vázquez.

Bílý balet tak i přes početnou marodku na hřišti Deportiva nezaváhal a odvezl si domů tři body. V dalším utkání se 3. ledna střetne s Mallorkou, Alavés změří o den dříve síly s Realem Sociedad.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - CA Osasuna 3:2

21.12.2023 21:30

Góly: 12. Matija Nastasić, 53. Daniel Rodríguez, 62. Antonio Raíllo - 7. Pablo Ibáñez, 90+1. Raúl García

Mallorca v 18. kole LaLigy prodloužila sérii neporazitelnosti již na šest soutěžních duelů, když na svém hřišti zdolala Osasunu 3:2. Vedení se sice hned v úvodu ujali hosté, brzy nato ale srovnal hlavičkující stoper Matija Nastašič a obrat Los Bermellones po pauze dokonal Dani Rodríguez. Velezkušený útočník zaznamenal v rozmezí necelých 10 minut gól i asistenci na trefu dalšího obránce Pirátů Antonia Raílla.

V táboře Osasuny zavládla po posledním kole nefalšovaná euforie, protože celek z Pamplony proti Vallecanu po šestizápasovém strádání konečně prolomil čekání na vítězství. Spokojenost mohla panovat také u domácích, jenže to by Mallorca musela přetavit herní dominanci proti Almeríi alespoň v jeden vstřelený gól. Právě neproduktivní ofenziva byla hlavní příčinou toho, proč se ostrovní celek nacházel v blízkosti sestupových pozic.

Hned v úvodu dokázali hráči Osasuny otevřít skóre utkání. V sedmé minutě rozehrál José Manuel Arnáiz volný přímý kop a po nejistém zákroku domácího gólmana se k dorážce dostal Pablo Ibáňez, který bez problému uklidil míč do sítě. Několik minut poté na druhé straně hlavičkoval Nastašič a zařídil vyrovnání. Po odehrané půlhodině našel Cyle Larin přihrávkou z křídla Jaumeho Costu, jenž sice vypálil razantně, připraveného Sergia Herreru ale nepřekonal. V závěru poločasu se v obrovské příležitosti objevil Antonio Sánchez, z hranice malého vápna ovšem úplně osamocený hlavičkoval přesně do hostujícího gólmana.

Podruhé se podařilo Pirátům skórovat v 53. minutě, kdy Pablo Maffeo našel z křídla Rodrígueze na hranici velkého vápna a ten technicky vypálil k levé tyči. Dlouholetá domácí opora se podílela i na další trefě svého týmu. V 62. minutě poslala skvělý centr na úroveň penalty a osamocený Raíllo hlavou umístil míč do levé části branky. Krátce nato se na druhé straně hřiště dostal ke střele Arnaiz, jeho dobrý pokus však dokázal Predrag Rajkovič zneškodnit. V závěru utkání ještě Raúl García střelou z malého vápna vykřesal naději pro tým z Pamplony, na víc se nicméně hosté nezmohli.

Mallorca potvrdila zvyšující se výkonnostní trend a připsala si tři body. V prvním utkání v novém roce ji ovšem nečeká nic snadného, jelikož 3. ledna zamíří na stadion Realu Madrid. Osasuna o den později hostí Almeríi.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - Real Sociedad 0:0

21.12.2023 19:00

Góly: -

Fotbalisté Realu Sociedad nepotvrdili v 18. kole LaLigy roli favorita, když na půdě Cádizu remizovali 0:0. Piráti pátou ligovou remízou za sebou prodloužili nelichotivou sérii právě proti soupeři z Baskicka, kterému popáté v řadě nedokázali dát gól a na jeho zdolání čekají od roku 1993. Ani San Sebastián ofenzivní formu na předvánoční čas nenaladil, když v posledních třech duelech neskóroval. Přesto se udržel na příčkách zaručujících účast v pohárové Evropě pro příští sezonu.

Piráti v minulém kole nečekaně okradli o body Las Palmas, když se v závěru prosadil Chris Ramos. Navzdory jeho zásahu však Cádizu stále náležela jedna z nejhorších ofenziv soutěže. Toho přijel využít Real Sociedad, který od 4. listopadu neprohrál v žádném soutěžním duelu, a to přitom čelil takovým soupeřům jako jsou Betis, Benfica či Inter Milán. Baskický celek se zároveň dostal do mnoha francouzských sportovních plátků, protože mu pondělní los osmifinále Ligy mistrů přisoudil PSG.

Na první nebezpečnou situaci si museli diváci počkat do 18. minuty. Igor Zubeldia se snažil hlavou odvrátit nebezpečný centr a hostující brankář měl co dělat, aby zabránil vlastnímu gólu. O několik minut později se Álex Remiro blýskl dalším skvělým zákrokem po laxní rozehrávce svého týmu. V závěru poločasu bylo v šestnáctce San Sebastiánu opět rušno, když Remiro špatně zpracoval přihrávku spoluhráče a na poslední chvíli odkopl míč téměř z brankové čáry.

Do druhé půle vstoupili aktivněji Baskové. Jejich tlak vyústil v 59. minutě v ránu Martína Zubimendiho, který obdržel míč poté, co mu ho skvělým pasem naservíroval Takefusa Kubo. Jeho střela ovšem skončila pouze na horní tyči. O několik chvil později se dostal k zakončení na druhé straně hřiště Maxi Gómez, hostující gólman však mohl zůstat v klidu, neboť uruguayský útočník mířil výrazně nad. Více práce měl v 78. minutě, kdy se dostal k hlavičce Ramos, i v tomto případě si ale 28letý Španěl poradil.

Cádiz tak na vítězství ani tentokrát nedosáhl, bod proti silnému Realu Sociedad však za velkou ztrátu považovat nemůže. Piráti se příště představí 3. ledna v Granadě, Baskové o den dříve přivítají Alavés.

Více informací k zápasu

Real Betis - Girona FC 1:1

21.12.2023 19:00

Góly: 88. Germán Pezzella - 39. Artem Dovbyk (pen.)

Fotbalisté Girony remizovali v 18. kole LaLigy s domácím Betisem 1:1, a dali tak Realu Madrid příležitost bodově se na senzačního lídra soutěže dotáhnout. Jako první se v závěru první půle vyrovnaného klání prosadil z penalty ve skvělé formě hrající Arťom Dovbyk, jenž si v posledních třech zápasech připsal již čtvrtý přesný zásah. Zelenobílí ale nesložili zbraně a v závěru zásluhou netradičního střelce Germána Pezzelly srovnali. Střet týmů, které shodně v nejvyšší španělské lize okusily pachuť prohry naposledy v září, tak úctyhodnou sérii neporazitelnosti ani jednoho celku neukončil.

Andalusané sice zažívali nadstandardní sezonu a se sérií 12 zápasů bez ligové porážky se netěšili vůbec špatné formě, do posledního duelu před vánoční přestávkou však vstupovali v roli mírného favorita hosté. Gironistes se totiž pondělní výhrou nad Alavésem vrátili do čela tabulky a při své teprve čtvrté účasti mezi španělskou elitou všem i nadále vytírali zrak. Nyní je čekala další výzva. V případě úspěchu na Estadio Benito Villamarín by skončila pětizápasová vítězná šňůra Betisu ve vzájemných utkáních.

Bíločervení vstoupili do zápasu lépe a diktovali od prvních minut tempo hry. Hned v úvodu vyslal z dálky razantní projektil Yan Couto, jeho pokus však o kus minul pravou tyč. Ve 25. minutě se na druhé straně dokázal Assane Diao dostat díky svému důrazu přes několik obránců až na úroveň malého vápna, zblízka ale mířil nad břevno. V následujících minutách se hrálo především mezi šestnáctkami a nebylo k vidění mnoho šancí. To se ovšem změnilo ve 39. minutě, kdy si Dovbyk postavil balon na penaltový puntík a nabídnutou možnost s přehledem zakončil do levé části branky.

Hned v úvodu druhé půle mohl ukrajinský kanonýr přidat druhou přesnou trefu, z dobré pozice na hranici malého vápna ale mířil kousek vedle pravé tyče. Krátce nato zkusil z dálky vypálit William Carvalho, jeho pokus však bez problému zlikvidoval Paulo Gazzaniga. V 76. minutě se dostal k odraženému míči Aitor Ruibal, jeho střela sice byla velice razantní, ale postrádala potřebnou přesnost, a tím pádem nepředstavovala velké nebezpečí pro hostujícího gólmana. V závěru utkání vyslal Pezzella výstavní ránu přesně pod břevno, a určil tak nerozhodný výsledek.

Betis tedy uhájil dlouhou neporazitelnost i proti rozjetému lídrovi soutěže. Po Novém roce se zelenobílí vrátí do akce proti Celtě Vigo, na jejímž hřišti se představí 3. ledna. Girona ve stejný den přivítá Atlético Madrid.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Celta Vigo 3:2

20.12.2023 21:30

Góly: 13. Alfonso Pedraza, 40. Aïssa Mandi, 48. Dani Parejo (pen.) - 52. Anastasios Douvikas, 57. Jørgen Strand Larsen

Fotbalisté Villarrealu si v 18. kole LaLigy zahrávali s pohodlným třígólovým náskokem, nakonec jej ale uhájili a Celtu Vigo před svými fanoušky porazili 3:2. Když krátce po změně stran zvyšoval domácí Dani Parejo z penalty již na rozdíl tří branek, zdálo se, že body jednoznačně zůstanou na Estadio de la Cerámica. Následovala ale skvostná pětiminutovka hostů, během které dvakrát skórovali a přinutili hráče ve žlutých dresech strachovat se o výsledek. Comeback se jim však dovršit nepodařilo, celek z provincie Castellón dosáhl na své první vítězství od listopadu a vzdálil se sestupovým příčkám.

Hráči Villarrealu sice dokázal v minulém týdnu postoupit do play off Evropské ligy z první příčky, v domácích vodách se však Žlutá ponorka i nadále velmi trápila. Z posledních 12 klání v nejvyšší španělské soutěži totiž zvítězila jen dvakrát a v tabulce se nacházela až na 14. příčce. Ještě hůře na tom ovšem byla Celta Vigo, která se topila v sestupovém pásmu. V minulém utkání ale svěřenci Rafaela Beníteze zabrali a zdolali Granadu, což bylo jejich teprve druhé vítězství v ligové sezoně.

Domácí svého soupeře překvapili už ve třetí minutě rychlým pasem za obranu, hlavičkující Alexander Sörloth ovšem trefil jen brankáře. Výraznou převahu Žluté ponorky zhmotnil ve 13. minutě Alfonso Pedraza, když napálil míč z velkého úhlu levačkou přesně do sítě. Villarreal si šel pro druhou branku a ve 33. minutě se jí po krásné kombinaci na jeden dotek málem dočkal. Jenže Carlos Romero v malém vápně trefil ruku, kterou včasně vystrčil Vicente Guaita. Trvalo to však jen osm minut a fanoušci se gólového momentu dočkali. Po standardní situaci přišlo zakončení a vyražení balonu přesně do prostoru, odkud se Aïssa Mandi nemýlil.

Los Celestes začali druhý poločas tím nejhorším možným způsobem, když tři minuty po startu darovali soupeři penaltu. Zkušený Parejo zachoval při zahrání chladnou hlavu a se štěstím trefil levou stranu branky. Netrvalo to ale dlouho a přišlo snížení. V 52. minutě dolétl míč až na zadní tyč, kde číhal nekompromisní Anastasios Douvikas. O pět minut později pokračoval ve stíhací jízdě Jörgen Strand Larsen. Zakončil přesně v malém vápně, do kterého přišla rychlá přihrávka po zemi. Vigo v poslední dvacetiminutove na domácí celek tlačilo, ten ovšem přežil velkou smršť rohových kopů v krátkém časovém sledu i následné dlouhé nastavení a tři body uhlídal.

Villarreal tak poslední zápas kalendářního roku zvládl a připsal si tři body. Oba celky odehrají další utkání po startu nového roku. Žlutá ponorka se 2. ledna střetne s Valencií, Los Celestes změří o den později síly s Betisem.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - UD Las Palmas 1:0

20.12.2023 21:30

Góly: 90+4. Unai Gómez

Hráči Bilbaa porazili v 18. kole LaLigy na vlastní půdě Las Palmas 1:0. První půle nabídla odpískané pokutové kopy pro oba celky. Hostům však diskutabilně vzal radost videorozhodčí, a za domácí poté nechal gólmana vyniknout Gorka Guruzeta. Žádný přesný zásah diváci neviděli ani ve zbytku normální hrací doby, na konci nastavení druhého poločasu se ale trefil 20letý produkt akademie Basků Unai Gómez. Jeho gól rozhodl o čtvrté domácí výhře Los Leones v řadě.

Bilbao se díky domácímu vítězství nad Atlétikem Madrid v minulém kole udrželo na dostřel první čtyřce španělské nejvyšší soutěže a připsalo si třetí vítězství na San Mamés v řadě, přičemž zároveň protáhlo i svou neporazitelnost na devět soutěžních klání v řadě. Tentokrát jej před zraky vlastních fanoušků čekal velmi nepříjemný soupeř z Kanárských ostrovů. Las Palmas prohrálo za poslední téměř dva měsíce jen jednou a se druhou nejlepší obranou v lize se nacházelo v první polovině tabulky.

Již v úvodní čtvrthodině se Iňaki Williams rozhodl, že fanouškům v Bilbau předvede jeden ze svých rychlonohých průniků. Po milimetrové přihrávce do běhu pelášil po pravém křídle až do vápna, tam však nedokázal z úhlu překonat vyběhnutého Álvara Vallese. Hraniční souboj ve druhém pokutovém území dal před uplynulou půlhodinou hry pořádně zabrat sudímu i jeho kolegům u videa, Aitor Paredes ale nakonec unikl hrobníkovi z lopaty a jeho zajetí do protihráče zůstalo bez trestu. K rozhořčení hostů navíc rozhodčí písknul ve 39. minutě penaltu proti nim, prohřešek v podobě držení za dres ale nezvládl Guruzeta potrestat zásluhou dobrého odhadu brankáře.

Ve druhém dějství přešel Iňaki Williams z role zakončovatele do pozice nahrávače, když jeho propadlý centr našel v malém vápně Álexe Berenguera. Ten však ještě nebyl po příchodu na plac v provozní teplotě a na rozdíl od znovu skvěle zasahujícího Vallese se hrdinou nestal. Ačkoliv Iňaki Williams v závěru sympaticky burcoval fanoušky, šťastný konec se s tikajícími hodinami již zdál nemožný. Ve čtvrté minutě nastavení ale přece jen udeřil 20letý Gómez, jenž špatně vyražený míč od hostujícího brankáře rybičkou dorážel do odkryté sítě.

Bilbao tak složitý zápas zvládlo a prodloužilo domácí sérii vítězství. V následujícím kole se 4. ledna utká se Sevillou, Las Palmas čeká ve stejný den duel s Barcelonou.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - UD Almería 3:2

20.12.2023 19:00

Góly: 33. Raphinha, 60. Sergi Roberto, 83. Sergi Roberto - 41. Léo Baptistão, 71. Edgar González

Fotbalisté Barcelony podle papírových předpokladů nakonec ovládli duel 18. kola LaLigy, v němž na vlastní půdě porazili Almeríi 3:2. Katalánský celek soupeře přehrával a dostal se zásluhou kritizovaného Raphinhy také do vedení. Děravá obrana Blaugranas sice následně po velkých minelách v obraně, u kterých byl vždy Ronald Araújo, náskok hned dvakrát ztratila. Xaviho svěřenci však čtvrtou soutěžní ztrátu v řadě nezaznamenali, jelikož utkání rozhodl dvougólový Sergi Roberto.

Několik nedávných výsledků nevyvolávalo mezi fanoušky Blaugranas zrovna optimistické reakce. Například vysoká porážka na vlastním trávníku s černým koněm sezony z Girony přispěla k tomu, že Barca ztrácela na svého nejslavnějšího konkurenta Real Madrid před tímto kolem už sedm bodů. V ligovém pelotonu však neexistoval přijatelnější soupeř, proti němuž se domácí mohli vrátit na vítěznou vlnu než právě Almería. Ta jako jediná stále nezvítězila a venku získala pouhý bod.

Ihned po výkopu byl na obou celcích znát rozdíl třídy. Nejvýrazněji zahrozil v osmé minutě Roberto, jehož hlavičku fantastickým zákrokem vytěsnil Luís Maximiano. Pak ale útočná aktivita domácích značně opadla. Až ve 33. minutě musel gólman Almeríe tasit velmi podobný zásah proti hlavičkujícímu Araújovi, tentokrát však balon vyrazil pouze k Raphinhovi, jenž z bezprostřední blízkosti bez problému skóroval. V závěru poločasu přišel pro domácí šok, když se po průnikové přihrávce hnal do samostatného útoku Léo Baptistao a chytrou ranou překonal vyběhnutého Iňakiho Peňu. Jeho trefu sice rozhodčí na hřišti kvůli ofsajdu neuznal, následně ale původní výrok opravil VAR.

Chvíli po změně stran si Xaviho svěřenci vypracovali hned dvě nebezpečné příležitosti v krátkém sledu, přičemž v obou selhal střídající Ferrán Torres. Po hodině hry se však už hostující brankář marně natahoval proti dokonale namířené hlavičce, kterou po rohu vyslal ke vzdálenější tyči Roberto. Jenže Almería nesložila zbraně a v 71. minutě znovu srovnala. Po dalekém přímém kopu totiž neudržel míč v náruči po kontaktu s Araújem zastupující gólman Peňa, a nabil tak před odkrytou branku Edgaru Gonzálezovi, jenž se nemýlil. Nakonec si však Barca vítězství vzít nenechala. V 83. minutě našel Robert Lewandowski krásným oblouček Roberta, který krátký únik zakončil přesnou střelou mezi nohy gólmana. Avšak ani napotřetí nebyli Rojiblancos daleko od srovnání, Barcu ale tentokrát zachránil zákrokem na poslední chvíli proti hlavičce Iddrisa Baby brankář Peňa.

Barcelona tedy využila chabé formy soupeře a po dvou ztrátách zvítězila. Po Novém roce jako první narazí na Las Palmas, na jehož hřišti se představí 4. ledna. Almería ve stejný den zavítá do Pamplony.

Více informací k zápasu

Granada CF - Sevilla FC 0:3

19.12.2023 21:30

Góly: 23. Adrià Pedrosa, 32. Lucas Ocampos, 49. Sergio Ramos

Hráči Sevilly zvítězili v 18. kole LaLigy v duelu trápících se mužstev nad Granadou 3:0 a na ligové scéně si připsali tři body poprvé od konce září. Sérii 10 zápasu bez výhry protrhli Rojiblancos už v první půli, kdy se nejdříve se štěstím trefil Adriá Pedrosa a po něm ve 32. minutě dalekonosnou střelou rozradostnil sektor hostů Lucas Ocampos. Zisk tří bodů obohatil ve druhé půli svou první ligovou brankou po návratu do klubu i kapitán Sergio Ramos. Úspěšný debut si na lavičce připsal Quique Sánchez Flores, již třetí trenér Los Hispalenses v sezoně, přičemž jeho jmenování oznámila Sevilla teprve den před střetnutím celků z Andalusie.

Granada se trápila a s pouhou jedinou výhrou figurovala na předposlední pozici. O moc lépe si ovšem nevedla ani Sevilla, která měla o pět bodů více a nad sestupovými příčkami se nacházela jen zásluhou lepšího skóre. Úřadujícího šampiona Evropské ligy navíc mohla strašit bilance ze vzájemných utkání. V pěti předchozích duelech s Granaďany totiž vždy zvítězil domácí celek, přičemž v této sezoně v hostujících dresech nevyhrála Sevilla ani jednou.

Hosté už pod taktovkou Sáncheze Florese v úvodu duelu dominovali na míči. Střelecké příležitosti si ovšem nedokázali vytvářet, první ohrožení branky tak přišlo až od domácích Nazaríes skrze velmi nepřesnou ránu Gonzala Villara. A tak se ke slovu dostala ve 23. minutě opět Sevilla. Obrana Granady tečovala Pedrosův pokus tak nešťastně, že obloučkem zapadl přesně na zadní tyč. Fotbalové umění pak předvedl Ocampos, který se odhodlal ke střele z 28 metrů. Výstavní rána zamířila přesně do pravé šibenice a Los Hispalenses šli do trháku. Ten mohl být dokonce třígólový, Pedrosa ale dalším parádním pokusem rozezvučel na konci první půle břevno.

Hned po čtyřech minutách druhého poločasu pohřbil zbývající naděje domácích velezkušený Ramos. Ten si naskočil na centr z přímého kopu a dělovou hlavičkou zamířil mimo dosah brankáře Granady. Možnost na snížení dostal po hodině hry Sergio Ruiz, bídným zakončením z hranice penalty ale nechal vyniknout připraveného Marko Dmitroviče. Vášně pak vyvolala červená karta pro mladíka Manu Buena, kterou nakonec rozhodčí po poradě u videa změnil jen na kartonek žluté barvy. Za domácí ještě zahrozil střelou těsně vedle levé tyče Gerard Gumbau, alespoň konsolidační branky se ovšem on ani žádný z jeho spoluhráčů už nedočkali.

Sevilla tak zvítězila a připsala si do tabulky důležité tři body. V dalším kole se utká 23. prosince s Atlétikem Madrid, Granada se po delším odpočinku střetne až 3. ledna s Cádizem.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Getafe CF 3:3

19.12.2023 21:30

Góly: 44. Antoine Griezmann, 63. Álvaro Morata, 69. Antoine Griezmann (pen.) - 53. Borja Mayoral, 86. Óscar Rodríguez, 90+3. Borja Mayoral (pen.)

Fotbalisté Atlétika Madrid remizovali v 18. kole LaLigy v divokém zápase s Getafe 3:3. I díky dvougólovému Antoinu Griezmannovi drželi domácí utkání ještě pět minut před koncem pevně pod kontrolou. V samotném závěru se však prosadil Óscar Rodríguez a pokutový kop následně proměnil Borja Mayoral. Hosté tak alespoň částečně využili dlouhou početní výhodu, která přišla po vyloučení Stefana Saviče ze 38. minuty. Zároveň narušili skvostnou sérii Los Colchoneros, jež čítala 11 výher v řadě před vlastním publikem.

Getafe patřilo k největším překvapením dosavadního průběhu španělské nejvyšší soutěže. Tým z předměstí Madridu totiž získal už 25 bodů a atakoval příčky zaručující pohárovou Evropu. Na jedné z nich figurovalo i Atlético, které se ovšem potýkalo s mírným úpadkem formy. Naposledy Los Rojiblancos prohráli s Bilbaem a v tabulce ztráceli kontakt s prvními dvěma celky.

Blízko k otevření skóre měl v 10. minutě domácí Rodrigo Riquelme, jehož střela z levé části pokutového území rozezvučela horní tyč. Také druhá velká šance zápasu byla na straně Atlétika, přízemní pokus Memphise Depaye z otočky ale vytáhl David Soria mimo svou bránu. Komplikace pro hráče v modro-červených dresech přišla ve 38. minutě, když se po druhé žluté kartě předčasně poroučel do šaten Savič. Početní nevýhoda však aktivitu domácích nezastavila, a tak se krátce před koncem prvního poločasu ujali vedení. Skákavý centr Riquelmeho našel ve vápně nabíhajícího Griezmanna, jenž v pádu tečoval míč za záda Sorii.

Brzy po návratu na trávník však bylo vyrovnáno, když se z dorážky prosadil hlavou Mayoral. Nerozhodný stav ale trval jen několik minut, jelikož si po hodině hry naskočil na centr z pravé strany střídající Álvaro Morata a brankáři Getafe nedal šanci. Pro Azulones bylo ještě hůře v 69. minutě, když se k nařízenému pokutovému kopu za nedovolené bránění postavil Griezmann a střelou k pravé tyči nezaváhal. V závěru zápasu přišlo snížení, o které se tečovanou ranou postaral Rodríguez. To však ještě nebylo vše, protože v nastaveném čase zahrál rukou v šestnáctce Riquelme a sudí odpískal penaltu i na druhé straně hřiště. Tu bez větších problémů proměnil Mayoral, čímž srovnal na konečných 3:3.

Getafe tak po divokém závěru dokázalo na Estadio Metropolitano podruhé za sebou remizovat. Další zápas jej čeká až 2. ledna proti Vallecanu, Atlético vyzve o den později Gironu.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Valencia CF 0:1

19.12.2023 19:00

Góly: 61. Sergi Canós

Valencia si poradila v utkání 18. kola LaLigy s Vallecanem na jeho půdě a i přes nepříliš přesvědčivou první půli zvítězila 1:0. Trápení Raya před vlastními fanoušky, kde nevyhrálo již od půlky září, jen prohloubil rozhodujícím zásahem Sergi Canós, který v 61. minutě zařídil svou premiérovou brankou po letním příchodu tři body pro Netopýry. Ti navázali na povedený výkon z posledního zápasu proti Barceloně, tentokrát se navíc jednalo o jejich první ligový triumf na hřišti Raya od roku 2013.

Úterní vložené kolo ve Španělsku otevíral duel dvou výsledkově trápících se týmů, které se však stále nacházely v poklidném středu tabulky. Rayo Vallecano nevyhrálo již šest ligových klání v řadě a především na vlastní půdě bylo v letošní sezoně expertem na remízové výsledky. Před zraky svých fanoušků si totiž z předchozích šesti střetnutí až pětkrát rozdělilo se soupeřem body. Valencia vyhrála naposledy na startu listopadu, těšit ji však mohla alespoň nedávná cenná remíza s Barcelonou.

Na Rayu byla již od začátku znát velká snaha o zlepšení domácí bilance. Po 11 minutách hry se tak zjevil v šestnáctce osamocen Isi Palazón, jehož střelu jen včasným výběhem zlikvidoval Giorgi Mamardashvili. Aktivita Los Vallecanos nebrala ani poté konce, rána z hranice pokutového území od Floriana Lejeuneho ovšem letěla těsně vedle pravé tyče. Také hosté se po půlhodině hry připomněli prvním, byť ne kdovíjak nebezpečným, projektilem na domácí bránu. Zbytek první půle byl už ovšem bez šancí, do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Obě mužstva vstoupila opětovně na hřiště jako politá živou vodou a v úvodních minutách se hra přelévala z jedné strany na druhou, kombinaci si ale hráči ztěžovali častými nepřesnostmi. To se rozhodl změnit Canós, který se dostal po hodině hry v šestnáctce k míči. S ničím se nerozpakoval a perfektní bombou pod břevno nedal domácímu gólmanovi jakoukoliv šanci. Obdržená branka Rayo alespoň trochu probrala z poločasové hibernace, obrana Bianconegros si ale s jeho útočnými výpady dokázala vždy poradit. Ani červená karta v samotném závěru pro hostujícího Thierry Correiu, po které hrálo Rayo poslední minuty ve výhodě jednoho muže, už na výsledku nic nezměnila.

Valencia tak ukončila čekání na vítězství a odvezla si tři body. Oba celky sehrají další ligový duel 2. ledna. Vallecano vyzve Getafe, Netopýři změří síly s Villarrealem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
18
14
3
1
39 : 11
45
2
Girona FC
18
14
3
1
42 : 21
45
3
FC Barcelona
18
11
5
2
34 : 21
38
4
Atlético Madrid
17
11
2
4
35 : 19
35
5
Athletic Bilbao
18
10
5
3
34 : 19
35
6
Real Sociedad
18
8
7
3
29 : 18
31
7
Real Betis
18
6
10
2
20 : 18
28
8
Getafe CF
18
6
8
4
24 : 23
26
9
UD Las Palmas
18
7
4
7
15 : 15
25
10
Valencia CF
18
6
5
7
19 : 22
23
11
Rayo Vallecano
18
4
8
6
16 : 24
20
12
CA Osasuna
18
5
4
9
21 : 29
19
13
Villarreal CF
18
5
4
9
26 : 35
19
14
RCD Mallorca
18
3
9
6
17 : 22
18
15
Sevilla FC
17
3
7
7
23 : 24
16
16
Deportivo Alavés
18
4
4
10
14 : 24
16
17
Cádiz CF
18
2
9
7
14 : 24
15
18
Celta Vigo
18
2
7
9
18 : 28
13
19
Granada CF
18
1
5
12
20 : 40
8
20
UD Almería
18
0
5
13
19 : 42
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (48)

Přidat komentář
JakubOcko

Vánoční zázrak za 3 body

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
lukashek_89

Atleti vs Azulones, nádherný zápas

Getafe dnes hrálo fotbal a dokonce velmi kvalitní a koukatelný, Mayoral s Greenwoodem vynikající, Bordalás to tam zase nakopl a místo bojů o sestup to vypadá spíš na boj o poháry, skvělá práce !

Reagovat
CHONG

Reagovat
Elliasson

Co na to napsat... První poločas jsem neviděl, vůbec nevím, jestli si Savić zasloužil červenou kartu, ale takový tým by 3:1 měl udržet. Obě penalty úplně v pohodě. Potřebujeme zdravého Gimenéze. Witsel je super hráč, ale ne jako stoper a Hermoso... Bez Axela na stoperu to asi půjde.

Marcos Llorente je nedoceněný. Ten centr - to byla lahůdka. A ten Greenwood je úžasný hráč. Pokud se fakt dokáže očistit, tak může mít super kariéru.

Reagovat
freeSanchinho

Mason věřím že super kariéru mít bude..i po roce co nehrál tak ukazuje ze je nadstandardní hráč .. nejvíc mě mrzí ze jeho kariéra nebude pokračovat u nás

Reagovat
freeSanchinho

Tak jinak prej furt žije šance ze ho uvidíme v našem dresu

Reagovat
TheTopFootbaler

Já fakt do týmu násilníka nechci, promiň. Fotbal nemá přednost před reálným životem

Reagovat
freeSanchinho

Reagovat
Phillipinho

Witsel je nejlepsi stoper Atletica, ackoliv to je zaloznik. To asi mluvi za vsechno. Gimenez porad zranenej, Hermoso mimo formu. Savice poslat v lednu okamzite do Arabie. Letos je to z jeho strany uz fakt pain. Cholo ale z nejakyho duvodu stale nevyuziva uz zdraveho Reinilda a Soyuncua….

Jinak vcera od Chola genialni tah poslat na hriste exfotbalistu Saula, aby branil Greenwooda. Ani jednou nevypomohl branit Riquelmemu v braneni. Ani jednou ho nezastavil a to tam sel jako cerstvy hrac na 20 minut. Jak dlouho ho jeste budeme trpet? Pripominam, ze pobira 8 milionu euro

cistyho! Okamzite rozvazat kontrakt a poslat nekam do Segundy.

Reagovat
JM

Co se vlastně s tím Saulem stalo? Jednu dobu to byl váš klíčový hráč.

Reagovat
misinho7

to by aj mna zaujimalo, jednu dobu bol okolo neho dost hype a vravelo sa ze je to obrovsky talent

Reagovat
Phillipinho

To by me uprimne taky zajimalo. Takovy sesup u hrace se fakt vidi jenom malokdy. Podle me musi mit nejaky psychicky problemy, protoze on se uz vylozene vyhyba hre s micem a schovava se aby ji nedostal

Reagovat
LAM

90% našich problémů by se vyřešilo, kdyby jsme začali dávat šance. Není normální, aby zápas co zápas jsme potřebovali 5 gólovek na gól. Všichni by se pak rázem uklidnili. V téhle chvíli to je ale hrozná křeč.

Roberto

Reagovat
2miguel1

Hrame proti suverenne poslednemu muzstvu doma, to aj keby dame styri tyče, nemožeme sa strachovat o vysledok. Ja fakt nepoznam take muzstvo ktoremu tak koliše forma ako nam. Uplne nam odisla obrana, uplne odisiel Lewa, tento rok bude uspech top4 a prejdenie cez Neapol

Reagovat
celeb

nech si hovori kto chce co chce a obhajuje to aj utokom jasterov negativnou energiou z odvratenej strany mesiaca - s takym kvalitnym kadrom, ako ma Xavi k dispozicii je to totalna tragedia.

Keby tak hral s tym, co mal k dispozicii Koeman a namiesto Lewandowskeho, Felixa ci Raphinu/Yamala mu tam behali vpredu Braithwaite s Depayom (nic voci nemu, vtedy nas najlepsi utocnik), namiesto Cancela splaseny Dest, v zalohe bola najvacsia posila Pjanic, inak dlhodobo zhorsujuci sa Busq... Ako nebola to ziadna slava, ale aj tak nas posunul dalej, vytiahol pre nas Gaviho, Pedriho, Arauja, Baldeho, Oskara, Moribu + par mladuckych utocnikov na ktorych mena si uz nespominam.

Sucasny kader ja za mna najlepsim aky sme mali snad za poslednu dekadu. Ano, mali sme Messiho aj Suareza, ale napr. lavy stoper, pravy bek nas tlacili dlhodobo a aj za Messiho cias bolo zlozenie zalohy casto tristne, rotovalo tam neskutocne vela hracov, rozni Gomezovia a pod.

Sucasny kader je silny na vsetkych postoch a takmer vsetko je aj kvalitne zdvojene. Od brankarov, na pravom beku ak vypadne Cancelo zahraju Kounde s Araujom, v zalohe je pretlak aj po zraneni Gaviho ... co chceme viac??

Mozno lavy stoper nie je ultra top, ale aj Martinez aj Christensen su za mna dostatocne kvalitni a nie su slabinou (a to Barca mala viacero postov dlhodobo neporiesenych aj za cias najvacsich uspechov - v tomto tisicroci teda).

Inak uz sa KONECNE! prebrali aj vo vedeni a Xavi evidentne straca podporu. Nas vecne usmiaty prezident size povedal, ze do konca sezony ho sice podrzi (pritom prednedavno podpisal predlzenie), ale ak by on sam chcel odist (Xavi nepochopil), tak ho nahradi novym, rovnako neskusenym Rafom Marquezom. Preco nejdeme po nejakom osvedcenom skusenom trenerovi so zaknihovanymi uspechmi fakt nepochopim.

Reagovat
Salfovic

Tohle je pro mě záhadou od odchodu Pepka. Dřív se to házelo na Messiho, teď jsem zvědav na co.

Reagovat
Ángel di María 22

Hrozně zvláštní zápas, ale sladká výhra. Lucas

Reagovat
CHONG

Mentalita šampiónů

Reagovat
Pharrell

Reagovat
king23

Nacho je s prominutím dement. Stoper číslo 4 má letos druhou červenou kartu. Takže příští zápas jenom s jedním stoperem, super. Jinak divný zápas, málo akci, překvapilo mě, jak hraje Valverde poslední dobou stažene, přitom on umí dobře vystřelit, překvapit.

Reagovat
Salfovic

Chtěl jsem napsat něco podobného, když jsem na livesportu viděl, že zase dostal červenou, ale tahle mi přišla přísná.

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
Israha

Hráli jsme hrozně a Vazquézovi s Kroosem by měl zbytek ofenzivy přichystat hodně drahý vánoční dárek, to je jedna věc. Ale zápasy, jako tento, mě opět vedou k myšlence, že La Lize by slušelo zredukování počtu týmů na 18 stejně, jako Ligue 1. Alavés hraje 1) doma a za velmi poctivé podpory publika, 2) proti příšerně hrajícímu Realu, 3) s výhodou jednoho hráče v poli skoro celý druhý poločas, a nejen že nejsou schopni, ale z jejich projevu na hřišti to vypadalo, že snad ani nechtějí zkusit zahrát na výhru, místo toho brání 0:0. Tohle patří do Segundy. A o ty čtyři zápasy kratší kalendář by prospěl i zbytku ligy, už tak je ta porce zápasů obří.

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
Gazdo

18 timov kludne ale hlavne zacat rovnakym dielom rozdelovat TV prava. Tie male timy tam proste musia hrat s pomaly amaterskymi futbalistami a tak je jasne ze nic ine nerobia len stoja pred 16. To je vacsina zapasov ked niekam Barca alebo Real idu ze sa len snazia prekonat ten blok 11 hracov kde aj hrotak supera stoji na 16 aby blokoval vsetky pokusy o nahravky ci strely

Reagovat
Israha

Tak furt můžeš hrát beton se smrtícími brejky a kladivem ve vápně na standardky, jako to dělá třeba Mallorca. Alavés hráli doma proti oslabenému a unavenému soupeři na 0:0, a žádný ofenzivní plán ani neměli. To bylo vyloženě trapné.

Reagovat
Gazdo

Tak Almeria hral nieco podobne az kym sa im nepodaril dat ten gol. A vela timov to tak robi. Beton s tym ze si vypracujes more sanci cez brejky mi nevadi. Beton bez zaujmu hrat futbal je humus

Reagovat
Israha

Almería letos na La Ligu evidentně taky nemá, ale těm nefunguje ani ten beton .

Reagovat
Gazdo

Tak proti nam relativne fungoval ved nas musel zachranovat el kapitan

Reagovat
Israha

Ale šancí jste dle sestřihu měli minimálně na manitu. To není funkční beton, když dostaneš 3 góly a další 3 ne, protože soupeř je dřevěný v koncovce.

Reagovat
Gazdo

Tak mne to prisli take polo sance ako vylozene golovky ale tak tam nemali byt sance na manitu tam mala byt manita proti takemu superovi

Reagovat
king23

Ne

Takové zápasy jsou v každé lize.

Reagovat
Israha

Jsou a tou redukcí by nezmizely. Ale ubylo by jich a ubylo by zároveň i zápasové zátěže. To jsou prostě pozitivní efekty.

Reagovat
Moshe Dajan

Zkus fandit týmu typu Alavés a třeba získáš jiný úhel pohledu. Fotbal se nehraje jenom kvůli Realu, i žebráci chtějí občas body. Pokud podle tebe tým, který bude rád za záchranu, musí hrát v početní výhodě proti velkoklubu na výhru,(nemluvě o tom, že "hra na výhru" je dost subjektivní pojem - na výhru může být i devadesátiminutový beton), pak by se musely změnit pravidla fotbalu na styl basketu

Reagovat
Israha

Hele, jako fanoušek Realu se na ten zápas ve finále nemusím dívat a mám vyřešeno. Ale být fanouškem Alavésu, tak ti garantuju, že za včerejšek jsem na ten tým nasraný, že se ani nepokusili o tu výhru zabojovat - a to v situaci, kdy se ještě v boji o záchranu chleba neláme. A druhá věc je - beton může být hra na výhru, ale včera to po vyloučení Nacha bylo na jednu bránu, a sice tu Alavésu, bez gólové šance či jen střely na bránu od domácího mužstva. To fakt nemám důvod respektovat a přihlížet k tomu, že Alavés jsou "malý klub". Vím totiž, že i takové Getafe, Rayo, Mallorca či Granada by doma za dané situace Real buď zmáčkly a nebo aspoň hrozily efektivně z brejků.

Nehledě na to, že ubrat čtyři zápasy z ligového kalendáře by prospělo celé soutěži i z hlediska fyzického stavu hráčů.

Reagovat
Well

Hlavně bych byl nasraný, že do vyloučení hráli super a po vyloučení se z toho po...

Reagovat
Israha

Přitom atmosféra tam včera byla víc než kvalitní.

Reagovat
Gazdo

To je ale smutny pohlad na vec a dokaz ze sa futbal hra pre peniaze. Ja si myslim ze zmyslom kazdeho sprotu je vyhrat a byt najlepsi a nie si povedat to je Real serme na to aj tak dostaneme dardu. Tak preco potom ten sport vobec robit?

Reagovat
Manik...

Reagovat
misinho7

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Israha

A prodlužte dpč smlouvu Tonimu . Pořád rozdílový hráč.

Reagovat
JM

Real prý chce. Takže to záleží čistě na Tonim

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Eichel

Pekné vianoce esp sekcií.

Reagovat
Hachim Mastour

Ako veľmi nereálny je Lobotka v Barcelone?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele