Hlavní obsah

RECENZE: Klasické detektivky Ahndorilovým tak nejdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Milujeme tvorbu Larse Keplera a nemáme v úmyslu s ní skončit,“ napsali manželé Alexandra a Alexander Ahndorilovi čtenářům, když vysvětlovali, jak se právě teď věci mají. Pod společným pseudonymem Lars Kepler nějakou dobu psát nebudou. Jejich nový pseudonym je Alex Ahndoril a příběh od něj u nás vychází pod názvem Až najdu klíč.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Je to první díl údajně klasické detektivky odehrávající se v současném Švédsku. Je to žel i doklad toho, že v novém žánru manželská dvojice opustila přednosti svého keplerovského psaní. Nehodilo se do něj implantovat tolik drsnosti, a tak byť je vražda hned v úvodu provedena velmi razantně, mnoho krve příběhem neteče.

Následující konverzační vyšetřování soukromé detektivky Julie Starkové a jejího parťáka, policisty Sidneyho, svým vpravdě nezáživným stylem zásadně přispívá tomu, že detektivka Až najdu klíč je veskrze průměrná.

Postrádá vypravěčský drajv, nemá nápaditou zápletku ani příběh a chybí jí překvapení (nepočítejme rozuzlení). Při čtení tak spíše unavuje, než baví. Jsou v ní dokonce momenty, které by dobrý redaktor nejspíš vyškrtal, neboť jejich přínos je nulový a příběh pouze natahují. Poněkud otravné je i rozebírání vztahu, který je mezi oběma vyšetřujícími. Má to být jistě druhá linie děje, namísto toho jej však rozmělňuje.

Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Švédští manželé Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová

Naopak dobře napsané jsou dialogy, stejně tak popisy povahových rysů i podoby těch, kteří jsou v tomhle příběhu podezřelí. Do nich se promítla autorská zkušenost, kterou manželská dvojice za léta aktivní činnosti nasbírala.

Po součtu toho všeho nicméně platí, že v soutěži dvou literárních přezdívek vyhrává s velkým náskokem Lars Kepler. Alex Ahndoril zaostává o pořádný kus.

Alex Ahndoril: Až najdu klíč
Host, překlad Karolína Kloučková, 269 stran, 399 Kč
Hodnocení: 40 %

Lars Kepler: V nočních můrách vidíme dobré znamení

Kultura

Lars Kepler: Joonu Linnu se zabít rozhodně nechystáme

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám