Poslední koncert Pavla Žura, aneb Wow akce pro fajnšmekry

22.12.2023 17:13:28 | Autor: Irena Malá Svatá | Rubrika: Kultura | Obce: Jablonec nad Nisou

Poslední koncert Pavla Žura, aneb Wow akce pro fajnšmekry

Zastupující ředitelka Lucie Peterková v blankytné róbě, za ní usazení členové Filharmonie Hradec Králové a atmosféra dávající tušit zážitek par excellence. Takový byl začátek koncertu, který vymyslel a připravil nečekaně zesnulý ředitel Městského divadla Jablonec nad Nisou, Pavel Žur jako svůj poslední projekt. Ač samozřejmě netušil, že žádný další koncert již přidat nestihne, podařilo se mu vytvořit něco nevídaného, důstojného a mistrovského. Nic lepšího si ani nedovedu představit.

Ve večeru s názvem Hvězdy klasiky se vedle Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Norbertem Baxou blýskli - sopranistka Kateřina Kněžíková, tenorista Dušan Růžička a hobojista Vilém Veverka. Ti všichni excelovali při přednesu operních árií z pera W. A. Mozarta, B. Smetany, A. Dvořáka, J. Pucciniho, P. I. Čajkovského či G. Bizeta. Vedle profesionality a umu, kterými jsou protagonisté pověstní, do toho všichni přidali takovou dávku emocí, až se publiku tajil dech. Pěvci jako by měli hlasivky napojené přímo na srdce, až na hobojistu Veverku, jehož aorta zřejmě vede od srdce k hoboji.

Těžko slovy popsat dokonalý hudební i duchovní zážitek, ale ta radost prostoupila celým divadlem. Ve foyer létala slova jako skvělé, paráda, nádhera a podobně. A nevím, jestli to byl záměr diváka, ale v hledišti se našel pán, oceňující jednotlivé árie typickým Pavlovým wau tak věrohodně, že se část z nás musela otočit, kdože se to projevuje hlasem bývalého ředitele.

Filharmonie Hradec Králové vystupuje v našem městě již poněkolikáté a já vždy s úžasem sleduji dirigenta Norberta Baxu, který se do hudby vždy ponoří s takovou vervou, že by mu jeho kalorický výdej mohli závidět v lecjaké posilovně. A ta energie nějak přeskočila i do hlediště. Snad ještě nikdy jsme tak pohotově v závěru nevyskočili za sedadel jako tentokrát. Divadlo doslova burácelo a my jsme byli jednoduše šťastní.

Výskalo se jako nikdy, tleskalo se až do zčervenání dlaní a sem tam se utřela i nějaká ta slzička. Bylo to famózní, bylo to jedinečné a bylo to to nejdůstojnější rozloučení s prací Pavla Žura jaké si umím představit. Slováci by řekli, že mají zimomriavky, v češtině to až tak poeticky nezní, ale pocit je to stejný. Byl to poslední koncert, který Pavel Žur vymyslel a naplánoval a my teď, společně s jeho aktéry a pohledem vzhůru a s hrdostí říkáme: „Pavle, děkujem a Bravo".

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Program Městského divadla Jablonec nad Nisou v prosinci

Diskutujte s námi

Firmy v regionu Jablonec nad Nisou

Naše Jablonecko s.r.o. ( Internetové služby , Firmy ) , ODS Jablonec ( Volby ) , Petr Rubín - REKUPER ( ) , TOP09 Jablonec ( Volby ) , VisionWorks ( Internetové služby , Firmy ) | Další firmy

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Další květnové plánované uzavírky v Jablonci nad Nisou

Kvůli rekonstrukci přípojek vody a kanalizace se od 13. května objeví výkopy v ulici E. Floriánové. Ta bude kvůli stavebním pracím až do 31. května úplně uzavřená. Řidičům i chodcům znepříjemní život plánované uzavírky v ulici Gen. Mrázka, a to v části od ulice Kubálkova po Máchovu podél pravého chodníku, který bude úplně uzavřený a chodci budou mít k dispozici chodník u soudu. Důvodem je oprava vodovodního řadu, kopat se začne 15. května a práce potrvají měsíc.

V Jablonci se budou umývat popelnice

Po tři měsíce, od května do konce července, budou Severočeské komunální služby, s.r.o., mýt v Jablonci nad Nisou nádoby na směsný komunální odpad. Jablonecký magistrát prosí občany města o pomoc. „Mýt se bude ve stejný den jako se nádoby vyváží. Žádáme proto občany, aby své nádoby v den svozu neuklízeli dříve než v 17 hodin, popřípadě dokud neuvidí svou popelnici čistou," řekla Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu. Podle jejích slov není z provozních důvodů možné stanovit přesný harmonogram mytí nádob po jednotlivých ulicích či čtvrtích.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Jste znalcem Libereckého kraje? Ukažte své vědomosti a soutěžte
Policie hledá svědky nehody na jabloneckém parkovišti
Zemřel Jindra Gorner
Střípky Městské policie Jablonec na začátku května
Jablonecká knihovna nakročila k moderní instituci

Nejčtenější články

06.05.: Jablonečtí hasiči Zdeněk Vrána a Vojtěch Prášil získali v Německu zlato!
07.05.: Obrazem: Derby v I.B třídě ovládli fotbalisté Albrechtic
07.05.: Stánek U Hráze má svého provozovatele

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace