Vánoce

22. prosince 2023 16:50

Zuzana Schneidewind

Pravda o dvoubarevných vlasech filmové Cruelly. Nejde o výmysl filmařů, ale o nemoc

Film Cruella 23. 12. ve 20.15 na Primě

Držitelka Oscara Emma Stone vás jako zlověstná Cruella ze 101 dalmatinů dostane. Ohromující ale není pouze její herecký výkon. Celovečerní film od začátku do konce upoutá příběhem, dechberoucím vizuálem i množstvím hlášek a v neposlední řadě zaujme skvěle zvolenou hudbou. Přečtěte si více zajímavostí o Cruelle od Disneyho.

Film se odehrává v době londýnské punkrockové revoluce v 70. letech a sleduje vzpurné počátky nechvalně proslulé módní darebačky Cruelly de Vil.

Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella (Emma Stone) je odhodlaná prosadit se ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se Estelle podaří zaujmout pozornost ohromně šik a děsivě haute módní legendy, baronky von Hellman, již ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Emma Thompson. Jak uvidíte už 23. prosince večer na Primě, jejich vztah uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou.

Zajímavosti o filmu Cruella

  • Název snímku se objeví až těsně před závěrečnými titulky.
  • V hotelové scéně, v níž Cruella (Emma Stone), Horace (Paul Walter Hauser) a Jasper (Joel Fry) vykrádají některé pokoje, můžeme vidět, jak se Cruella dívá na starý černobílý film s Tallulah Bankhead. Postava Cruelly a mnoho jejích osobnostních nálad mají svůj předobraz právě v okázalosti Tallulah Bankhead.

  • Jedná se o pátý Disney film Emmy Thompson. Předchozími snímky byly Planeta pokladů (2002), Rebelka (2012), Zachraňte pana Bankse (2013) a Kráska a zvíře (2017).
  • Glenn Close, která hrála postavu Cruelly De Vil v prvních hraných filmech 101 dalmatinů (1996) a 102 dalmatinů (2000), pracovala na tomto filmu jako výkonná producentka.
  • Zvuk klaksonu v autě, na který Cruella zatroubí ve vězení, je stejný, jako měl klakson jejího auta ve filmu 101 dalmatinů z roku 1961.
  • Cruella de Vil v předchozích verzích filmů vždy kouřila. Tento snímek je první, kde tomu tak není – společnost Disney od roku 2007 ve všech svých filmech zakázala, aby kterákoli z postav kouřila.

Více na téma kouření: Kouříte a jíte uzeniny? Podle plicních lékařů je to smrtelná kombinace

  • Přestože Cruelliny od narození dvojbarevné vlasy (půlka bílá a půlka černá) mohou vypadat jako výmysl autorů postavy a filmařů, jsou založeny na skutečném onemocnění. Polióza je porucha pigmentace pokožky hlavy, která způsobuje, že některé prameny vlasů jsou zcela bílé. Existují i případy, kdy se tato nemoc projevuje jen na jedné polovině těla nemocného – ten tak má bílou jen půlku vlasů.
  • Přestože postava Cruelly je Angličanka, nikdy ji nehrála herečka této národnosti. Šlo většinou o Američanky, dále jednu Irku a jednu Skotku.
  • Film byl nominován na Oscara ve dvou kategoriích, nakonec zvítězil v kategorii Nejlepší kostýmy. Film získal za kostýmy i cenu BAFTA.
  • Emma Stone byla za svou roli nominována na Zlatý glóbus.
  • Ve filmu dále hrají: Paul Walter Hauser, Joel Fry, Mark Strong, Emily Beecham, Jamie Demetriou, Kirby Howell-Baptiste, Ed Birch, John McCreaa další.

Sdílejte článek
Štítky nemoc film Vánoce Zlatý glóbus Walt Disney filmař Emma Stone Cruella vánoční program na Primě Ceny Oscar dalmatin Emma Thompsonová Vánoce 2023

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 5. 2024

Vypadáte dobře a cítíte se skvěle, Berani. Teď jen kdyby vaše domácí prostředí odráželo to, kým jste. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si uvědomíte, že není tak elegantní, jak by mohlo být. Dnes to můžete začít měnit. Začněte od základů – ukliďte a odstraňte nepořádek. Jakmile zmizí všechny cizí předměty, můžete se začít zabývat závažnějšími změnami.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.