Fotbalisté Manchesteru City vyhráli MS klubů, hrdinou byl Álvarez

foto Finále fotbalového mistrovství světa klubů Fluminense - Manchester City, 22. prosince 2023, Džidda. Hráči anglického celku se zlatými medailemi.

Džidda - Fotbalisté Manchesteru City vyhráli mistrovství světa klubů. Ve finále turnaje v Džiddě v Saúdské Arábii dnes porazili brazilský tým Fluminense 4:0. Hlavní postavou byl Argentinec Julián Álvarez, který dal dva góly a Philu Fodenovi přihrál na další. Jedna branka byla vlastní. Od roku 2013 triumfoval už pojedenácté v řadě vítěz evropské Ligy mistrů. Třetí místo obsadil egyptský tým Al-Ahlí po výhře nad japonskou Urawou Red Diamonds 4:2.

Fotogalerie

Manchester City tak završil úspěšný rok, v němž po Premier League, Lize mistrů, Anglickém poháru a Superpoháru UEFA získal už pátou trofej. Álvarez dal gól v šesti různých soutěžích.

Trenér Pep Guardiola si na pohár pro klubového mistra světa sáhl už počtvrté, tolikrát to nikdo jiný nedokázal. Dvakrát se radoval s Barcelonou a naposledy v roce 2013 s Bayernem Mnichov. Stejně úspěšný je chorvatský záložník Kovačič, který dvakrát vyhrál s Realem Madrid a v únoru 2022 s Chelsea, ale dnes hrál jen poslední půlhodinu.

Trenér Fluminense Fernando Diniz, jenž zároveň dočasně vede brazilskou reprezentaci, poslal na hřiště stejnou jedenáctku, která v pondělí nastoupila při výhře nad Al-Ahlí. Na hrot anglického týmu se postavil Álvarez místo Portugalce Nunese, který hrál úterní semifinále proti Urawě. Norský kanonýr Haaland, o jehož návratu po zranění kotníku se spekulovalo, nebyl znovu ani na lavičce náhradníků.

A byl to Álvarez, kdo jako první udeřil. Uběhlo jen 50 sekund, když vypálil z dálky nizozemský obránce Aké, míč se odrazil od tyče a dobíhající argentinský mistr světa ho v pádu hrudí dopravil do odkryté branky. Její strážce, třiačtyřicetiletý Fábio, se v té chvíli teprve u tyče zvedal ze země.

V 17. minutě mohlo být vyrovnáno. Argentinec Cano si naběhl za obranu, brankář Ederson ho podrazil a polský rozhodčí Marciniak nejprve ukázal na penaltu. Ale šanci Brazilcům vzal předchozí těsný ofsajd. O deset minut později jejich kapitán Nino nešťastně tečoval Fodenovu střelu do vlastní sítě.

Vítězové jihoamerického Poháru osvoboditelů sice bavili diváky technickými kousky, ale vítěz Ligy mistrů jim dával lekci z přímočarosti. Hned po změně stran zabránil Fábio zvýšení náskoku při střele Grealishe a dvou následných šancích Bernarda Silvy.

V 72. minutě však byl proti Fodenově střele z voleje bezmocný. Álvarez pak svůj velký večer uzavřel přesnou střelou k tyči. O čtyři góly vyhrála ve finále jen Barcelona nad Santosem v roce 2011 a i tehdy byl při tom Guardiola.

Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje převzal španělský záložník Manchesteru Rodri, který finále nedohrál pro zranění kolena. Za ním skončili kapitán vítězného týmu Walker a kolumbijský útočník Fluminense Arias.

Hráči egyptského týmu Al-Ahlí nastoupili k zápasu o bronz počtvrté v řadě a potřetí v něm uspěli. Jejich útočník Šahat, hrající patnáctý zápas na klubovém šampionátu, byl u všech tří medailí. Urawa nenavázala na třetí místo z roku 2007.

V 19. minutě brankář Nišikawa jen vyrazil Haního střelu z dálky a dobíhající Jásir Ibrahím zblízka poslal míč do sítě. O šest minut později potrestal chybu v japonské rozehrávce jihoafrický útočník Tau. Ještě do přestávky snížil guinejský útočník Kante, který strávil většinu kariéry v evropských klubech.

V 54. minutě dánský obránce Scholz dokonce vyrovnal z penalty nařízené za Haního ruku. Jenže za dalších šest minut Koizumi nešťastně tečoval střelu Málúla a vítěz africké Ligy mistrů znovu vedl. Svěřenci švýcarského trenéra Marcela Kollera si už náskok pohlídali.

Po Ogiwarově faulu mohl výhru zpečetit Málúl, ale neproměnil penaltu. V deváté minutě nastavení však své zaváhání napravil a z přímého kopu přidal čtvrtý gól.

Příští ročník se uskuteční v roce 2025 ve Spojených státech a v novém formátu s 32 kluby. Oba dnešní finalisté mají účast zajištěnou.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Džiddě:

Finále: Fluminense - Manchester City 0:4 (0:2)

Branky: 1. a 88. Álvarez, 27. vlastní Nino, 72. Foden. Rozhodčí: Marciniak (Pol.).

O 3.místo: Urawa Red Diamonds - Al-Ahlí 2:4 (1:2)

Branky: 43. Kante, 54. Scholz z pen. - 19. Jásir Ibrahím, 25. Tau, 60. vlastní Koizumi, 90.+9 Malúl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď