19 tipů na skvělou prezentaci

Čeká vás prezentace? Přečtěte si článek, v němž přinášíme tipy, jak co nejlépe zaujmout. Naše nápady ocení nejen začínající spíkři, určitě zde najdou skvělé připomínky i zkušení přednášející. Přejeme vám nadšené publikum.

  1. Poznejte své lidi

Jedině když budete vědět, ke komu mluvíte, můžete vytvořit poutavou prezentaci. Zjistěte si tedy o svých posluchačích co nejvíce informací. Pokud je dokážete zaujmout během několika vteřin, máte vyhráno.

  1. Myslete na zadní vrátka

Nenechte nic náhodě a zvlášť pokud jste před prezentací nervózní, důkladně se předem připravte na všechna nemilá překvapení. Nepůjde mikrofon, zradí vás technika, nezprovozníte prezentaci na počítači – to vše se může stát. Mějte záložní plán a raději si prezentaci vytiskněte na papír, ať se máte čeho chytit.

  1. Dorazte včas

Abyste měli čas se s technikou seznámit, zprovoznit prezentaci a vyzkoušet si mikrofon, musíte přijít v předstihu. Lépe se sžijete s prostorem a budete se cítit mnohem uvolněněji.

  1. Čtěte odbornou literaturu, obnovujte své znalosti

Pokud chcete, aby ostatní věřili tomu, co říkáte, musíte si být jistí. Jistotu naberete jedině studiem a neustálým zájmem o obor. Lidé touží slyšet o novinkách, ne o tom, co už dávno znají.

  1. Vyzkoušejte si prezentaci nanečisto

Trénujte a trénujte. I velmi zkušení spíkři si svou řeč často předříkávají. Někteří ocení i nahrávku, jedině tak opravdu zjistíte, jestli se zbytečně nezadrháváte, neopakujete stejná slova a mluvíte-li srozumitelně.

  1. Podělte se o osobní zkušenost nebo zajímavý příběh

Ať už si to připouštíte nebo ne, vy jste osoba, na kterou se všichni zaměří. Bude je zajímat právě váš příběh a ne vašeho souseda, přítele či šéfa. Oslovíte tím mnohem víc.

  1. Soustřeďte se na publikum

Nezaměřujte se na sebe a na svou zanícenost pro danou problematiku, ale uvědomte si, že vaše prezentace má být prospěšná druhým. Měli by ji pochopit a dokázat ji vstřebat.

  1. Používejte obrázky a fotky, o to méně textu

Obrázky, obrázky – stále to všude slyšíme, ale přesto ještě někteří přednášející nepochopili jejich význam. Slidy nemusí být popsány textem, který budete odříkávat. Stačí dvě slova a názorný, zajímavý, šokující nebo vtipný obrázek. Držte se základního pravidla – co slide, to pouze jedna myšlenka.

  1. Komunikujte

Vyzvěte své publikum i několikrát během prezentace, aby vám položili případné otázky. Buďte vstřícní a vnímaví. Skvěle se hodí věty typu: „Výborná otázka, jsem moc rád/ráda, že se mě na to ptáte.“

  1. Zbavte se zbytečností

Připadá vám prezentace příliš zdlouhavá? Nejsou v ní pasáže, které by bylo vhodnější vynechat? Promyslete si, co všechno má pro vaše publikum význam a co byste měli radši vynechat.

  1. Dávejte si pozor na řeč těla

Vypněte hruď, narovnejte se a usmívejte se. Přikyvujte a pohybujte se přirozeně. Hlavně se vyvarujte překříženým končetinám a neotáčejte se k publiku zády. Během své prezentace se dívejte lidem do očí. Budou vás lépe vnímat a udržíte jejich pozornost.

  1. Buďte zábavní

Humor ještě nikomu neublížil a dokáže prolomit vlny. Styl humoru volte opět podle svého publika a podle toho, jak se s lidmi znáte.

  1. Hlídejte si čas

Častým problémem prezentací je jejich špatné načasování. Pokud má prezentace trvat 20 minut, měli byste ji tomu přizpůsobit a čas si průběžně hlídat. Není nic horšího než nedokončená prezentace nebo když vám nezbude čas na doplňkové otázky.

  1. Nemluvte příliš rychle

Častá chyba nejen u začátečníků je příliš rychlé mluvení. Chcete to mít rychle za sebou a vůbec vám nepřijde, že drmolíte jedno slovo za druhým, že jednotlivá slova splývají a není vám příliš rozumět.

  1. Nečtěte

Není nic horšího, než když řečník svou prezentaci čte. Vůbec se to neposlouchá hezky a posluchači často přestávají vnímat kontext. Napište si raději několik záchytných bodů, na které se podíváte, a držte se jich. Nevadí, že věty nebudou perfektní, možná občas zopakujete některé slovo nebo spojku, ale přednes bude mít větší dynamiku.

  1. Pozvěte své kolegy, ať vás doplní

Nemusíte v tom zůstat sami. Pro zpestření můžete klidně pozvat svého kolegu, aby vaše slova doplnil. Zvlášť, jestli mám k problematice také co říct.

  1. Důležité pojmy a odpovědi napište na prezentační tabuli

Svou prezentaci na slidech můžete podpořit magnetickou tabulí, flipchartem nebo jinou tabulí na prezentaci. Využijete je při doplňujících otázkách, kdy budete zmiňovat důležité pojmy nebo nové názvy. Zapsáním usnadníte publiku, aby si z přednášky odnesli co nejvíce informací.

  1. Neomlouvejte se

Ať vás ani nenapadne omlouvat se za případnou nervozitu, té si nikdo nevšimne. Avšak pokud uděláte chybu, omluva je na místě

  1. Bavte se

Pokud se budete bavit vy, je velká pravděpodobnost, že se bude bavit i vaše publikum. Naopak to bohužel fungovat nebude. Publikum rychle odhadne, jestli vás prezentace nudí a přestanou vás poslouchat.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top
TOPlist