Výběr Patrika Augusty, Roberta Reichela a Pavla Trnky letí do Švédska obhajovat stříbrné medaile

Přidat na Seznam.cz

Blíží se nám nejen konec roku, ale i jeden z hokejových vrcholů. Už za pár dní se rozjede juniorský světový šampionát, který má ale obvyklejší označení jako MS do 20 let. Po loňském stříbru budou čeští fanoušci natěšeni, zda se našim mladíkům podaří znovu dosáhnout velkého výsledku. Šampionát se uskuteční ve švédském Göteborgu od 26. prosince do 5. ledna.

Naší největší hvězdou bude Jiří Kulich, který jako jediný z kádru už letos naskočil do NHL. I proto měl hlavní trenér Patrik Augusta lehké obavy, zda Buffalo, kam Kulich patří, ho pustí. Ale naštěstí dostal rodák z Kadaně zelenou. „Rozhodnutí jsme v podstatě nechali na něm. V jeho rozhodnutí jsme ho chtěli podpořit. Jirka si vzal čas na rozmyšlenou a nakonec se rozhodl jít do toho. Myslím, že juniorský šampionát pro něj zase bude skvělou zkušeností. Opět si bude moct vyzkoušet pozici lídra,“ řekl generální manažer Sabres Kevyn Adams.

Z loňského kádru se vedle Kulicha letošního MS zúčastní i obránci Aleš Čech s Tomášem Hamarou a útočníci Eduard Šalé, Matyáš Šapovaliv s Robinem Sapouškem. Z české extraligy se představí brankář Michael Schnattinger (Bílí Tygři Liberec), obránci Adam Jiříček (Plzeň), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Tomáš Galvas (Bílí Tygři Liberec) a útočníci Matěj Přibyl (Vítkovice Ridera) a Matěj Maštalířský (Verva Litvínov).

„Je to pro mě velká čest a velice si cením této šance. Chci trenérům dokázat, že se mou nominací nespletli,“ uvedl litvínovský forvard, který v této sezoně zasáhl do 15 zápasů, v kterých si připsal dvě branky a tři asistence.

Českému výběru se příliš nepovedly dva přípravné zápasy před šampionátem. Nejdříve horko těžko naši hoši porazili Lotyšsko 4:3 a poté nestačili na Finsko, kterému podlehli 1:4.

Finsko – Česko 4:1 (2:0, 1:1, 1:0) Branky: 5. a 40. Nyman, 15. Kumpulainen, 49. Hemming – 25. Sapoušek.

Češi zahájí šampionát 26. prosince od 12 hodin proti Slovensku. V základní skupině B se utkají i s Norskem (27. prosince od 17 hodin), USA (29. prosince od 17 hodin) a Švýcarskem (31. prosince od 17 hodin).

Nominace české reprezentace do 20 let:

Brankáři: Michael Schnattinger (Bílí Tygři Liberec), Michael Hrabal (University of Massachusetts/NCAA), Jakub Vondraš (Sudbury Wolves/OHL).

Obránci: Adam Jiříček (Plzeň), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Tomáš Galvas (Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Port (Edmonton Oil Kings/WHL), Matteo Kočí (Kamloops Blazers/WHL), Marek Alscher (Portland Winterhawks/WHL), Tomáš Cibulka (Val-d’Or Foreurs/QMJHL), Tomáš Hamara (Brantford Buldogs/OHL).

Útočníci: Matěj Přibyl (Vítkovice Ridera), Matěj Maštalířský (Verva Litvínov), Adam Bareš (Pelicans Lahti/ Fin.), Sebastian Redlich (Södertälje/Švéd.), Jakub Štancl (Växjö Lakers/Švéd.), Jiří Kulich (Rochester Americans/AHL), Dominik Rymon (Everett Silvertips/WHL), Robin Sapoušek (Victoria Royals/WHL), Ondřej Becher (Prince George Cougars/WHL), Adam Židlický (Mississauga Steelheads/OHL), Šimon Šimon Slavíček (Flint Firebirds/OHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw Spirit/OHL), Eduard Šalé (Barrie Colts/ OHL), Jakub Hujer (Rimouski Oceanic/QMJHL), Matyáš Melovský (Baie-Comeau Drakkar/QMJHL).

Zdroj: Instagram , hcltv.cz