Hlavní obsah

Trocha vánočního hororu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa vánočního hororu je různá. V případě audioknihy Šťastné a hrůzostrašné se nejedná o historky z přeplněných předvánočních obchodů, ucpaných ulic a parkovišť, která praskají v švech. Jde o antologii anglických vánočních hororů v podání Dany Černé a Ondřeje Brouska a v režii Aleše Vrzáka.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Přináší šest tajuplných a hrůzostrašných příběhů více i méně známých anglických autorů druhé poloviny devatenáctého a počátku dvacátého století v čele s díly Algernona Blackwooda či Charlotte Riddellové. Před svým loňským knižním vydáním nebyly nikdy do češtiny přeloženy.

Odehrávají se v působivých kulisách starých záhadných rodových sídel, na místech opředených dávnými a temnými legendami, stejně jako třeba v opuštěném domě v Cornwallu na útesu nad zpěněným mořem. Tam se z Londýna odstěhuje mladá romantická dvojice, aniž tuší, co ji tam o Vánocích čeká.

V povídkách se mísí dobová realita přelomu devatenáctého a dvacátého století se vstupy jiného nevysvětlitelného světa. Objevují se v nich stejně tak duchové, jako postavy s temnou a záhadnou minulostí zločince z kolonií či muže s nelidským zjevem, zřejmě uprchlého z káznice. K nečekaným událostem dochází vždy v čase Vánoc, což ještě prohlubuje tajuplnou atmosféru.

Přitom jsou na hony vzdáleny krvákům typu severské kriminální literatury. S ohledem na dobu vzniku jednotlivých povídek se do nich lze zaposlouchat s patřičnou nadsázkou.

Ivan Trojan: Jsem pejskař

Kultura

Skutečná cesta ven. Otevřená zpověď romského novináře

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám