Oficiální sídlo amerických prezidentů ve Washingtonu D.C. je nejstřeženějším místem v celých Státech amerických, a každý den kolem něj proudí davy turistů, včetně zvědavých dětí. A právě jim je letošní výzdoba věnovaná. „V tomto ročním období oči dětí skutečně září. Když hosté vstoupí do východního křídla, mohou pocítit úžas," řekla první dáma Spojených států Jill Bidenová, když veřejnosti a médiím poprvé představila vánoční výzdobu Bílého domu pro rok 2023.

Letošní výzdoba patří dětem

Každý rok se nese sváteční výzdoba v trochu jiném duchu, letos mají vyšperkované pokoje sídla připomínat svět čirého potěšení a dětské fantazie. Prostě jako kdybyste se ocitli v pohádce! Tématem je „kouzlo, zázraky a radost", což jsou věci, které k nejkrásnějším svátkům v roce bezesporu patří. „Každý pokoj vybízí návštěvníky, aby objali své vnitřní dítě, dopřáli potěšení svým smyslům a přemítali o kouzlu tohoto ročního období s otevřeným srdcem,“ píše se na oficiálním instagramovém účtu Bílého domu. S přepychovým zdobením chodeb a všech místností první dámě pomáhalo na 300 dobrovolníků ze všech koutů Spojených států a práce trvaly celý týden.

Zdroj: Youtube

Tisícovka ozdob a žároviček bere dech

Abyste si dokázali představit, jak moc si Američané ujíždějí na vánoční atmosféře, pojďme se společně podívat na čísla. Ne jeden, dva ani deset, ale rovnou bezmála stovka vánočních stromků se nachází v interiérech Bílého domu! Na stolech a dveřích je rozmístěno 72 věnců, více než 142 tisíc světýlek, 4,5 kilometru stuh a na 34 tisíc vánočních ozdob. Dominantou je pak 5,5 metru vysoká jedle z farmy na vánoční stromky ze Severní Karolíny, která se nachází v Modrém salonku v prvním patře centrální části Bílého domu, kde prezident s první dámou bydlí. A další dekorací s „wow efektem“ jsou i obří Santovy sáně tažené osmi soby, které dekoratéři zavěsili nad velkým foyer.

Jako v pohádce...

Nechybí ani obří zlatá ponožka zavěšená nad krbem, louskáčci téměř v životní velikosti, krabice s dárky, svíčky, skleněné koule, Santova poštovní schránka, mašle a ozdobičky všeho druhu. To všechno za doprovodu světýlek, které září tak, až z toho oči přecházejí. Ano, Američané skutečně nejsou žádní troškaři. Knihovna pak ctí tradici pohádky na dobrou noc se zlatými měsíci a třpytivými hvězdami, mramorové oblouky koridoru v přízemí jsou zase posety svátečními pozdravy, které Američané posílají panu prezidentovi a jeho manželce během celého Adventu. Čínský pokoj zase připomíná barevnou cukrárnu, je plný sladkých dobrot, jako jsou dorty, sušenky a perníčky.

Videa zkouknete na YouTube

Největší perník mají v Bílém domě ve Státní jídelně, kde je podle tradice umístěná sladká replika tohoto sídla. Jako každý rok, i letos se očekává, že nejvíce turistů se přijde na vyšperkované sídlo podívat během vánočních prázdnin. Z Česka se do Bílého domu asi jen tak nedostanete, můžete si ale užít alespoň virtuální prohlídku. Na YouTube najdete hned několik videí pořízených během návštěvy nazdobeného amerického úřadu, které vám tuhle dechberoucí atmosféru spolehlivě přiblíží. Jedním z nich je třeba příspěvek slavné americké interiérové designérky Rebeccy Robeson, která dostala pozvání přímo od první dámy, a my vám sem na něj dáváme odkaz. Tak hezkou podívanou!

Zdroj: iGlanc.cz, Whitehouse

Související články