Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Popeláři se dušují, že budou vyvážet sváteční odpad, ale lidé by ho měli řádně třídit

Ostrava-město |

Každý rok o vánočních svátcích se kontejnery zaplní velkým množstvím odpadu, především toho obalového. Svozové firmy se snaží odpad vyvážet už v průběhu svátků.

Ostravští popeláři vyjedou do ulic i ve svátečních dnech a připravují se také na mimořádné svozy. Zato na Nový rok si většina z nich odpočine.

Svoz odpadu v Ostravě i dalších obcích svozové oblasti OZO Ostrava bude během svátečních dnů 24.- 26. 12. probíhat beze změn, jako by se jednalo o běžné dny - neděli, pondělí a úterý. Připraveno je i několik rezervních vozidel s osádkami, které budou podle potřeby vyrážet na mimořádné svozy. Posílen bude také svoz separovaného skla. 

Vladimíra Karasová, mluvčí společnosti OZO Ostrava: "I přesto vyzýváme občany, pokud budou jejich kontejnery přeplněny, aby počkali s vynesením odpadů až po dalším svozu. Určitě nelze tolerovat odkládání odpadu mimo sběrné nádoby. A navíc – o Vánocích chceme přece všichni mít hezké prostředí nejen v našich domovech, ale i kolem nich." 

Lidé by měli také dodržovat zákaz parkování před kontejnerovými stanovišti, kdy mohou o vánočních svátcích komplikovat pravidelný i mimořádný svoz odpadu. 

Většina popelářů si pak odpočine na Nový rok, kdy bude svoz probíhat jen na velkých ostravských sídlištích. Pro občany žijící v rodinných domech, u kterých mají přistavenu malou popelnici, to znamená, že v prvním lednovém týdnu budou mít svoz odpadu posunut o jeden den (z pondělka na úterý, z úterka na středu…). 

Komerční příjem odpadu v provozovně v Ostravě-Kunčicích probíhá pouze ve všedních dnech, v pátek 29. prosince bude však zkrácen jen do 10. hodiny. Sběrné dvory v Ostravě budou mít o Vánocích i na Nový rok jako ve všech dnech státních svátků zavřeno. Všední dny mezi svátky však budou otevřeny podle běžné provozní doby, jen na Silvestra bude provoz „nedělních“ sběrných dvorů zkrácen do 14 hodin. 

Úplně zavřeno bude až do Nového roku Reuse centrum Ostrava. Po velmi úspěšném roce, během nějž našlo nový život okolo 60 tisíc starých věcí a do veřejné sbírky přibyl další milion a půl na zeleň, je třeba provést velký vánoční úklid a připravit novou nabídku předmětů pro opětovné použití. 

Vladimíra Karasová, mluvčí společnosti OZO Ostrava: "Děkujeme všem občanům i zákazníkům z řad firem za odpovědné nakládání s odpady v uplynulém roce a do nového roku jim (i sobě) přeje co nejméně odpadových starostí."
Nahlásit chybu


K tématu

Studénka se do úklidu sněhu vrhne vlastními silami, smlouva s OZO předčasně skončila

6. října 2023 13:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Společnost OZO Ostrava vypověděla Studénce smlouvu o provádění zimní údržby komunikací. Město teď hledá řešení, jak tyto práce zabezpečit vlastními silami, a to už od 1. listopadu.

Do zimní údržby zapojí Studénka zaměstnance města i dobrovolné hasiče

6. října 2023 16:03 | Studénka | Petra Dorazilová

Společnost OZO Ostrava vypověděla Studénce smlouvu o provádění zimní údržby komunikací. Město teď hledá řešení, jak tyto práce zabezpečit vlastními silami, a to už od 1. listopadu.

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami

18. července 2023 10:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.


Úřednice muži odebrala děti, on jí ze msty podpálil dům, když tam rodina spala

Včera 19:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Požár, který rodinný dům v Petrovicích u Karviné zachvátil 27. května, má na svědomí žhář. Ten ho zapálil proto, aby se pomstil sociální úřednici za odebrání dětí, na jejichž výchovu se svou partnerkou nestačil.

Nejtěžší Královská etapa Závodu míru odstartovala z Bruntálu na vodní nádrž Dlouhé Stráně v Jeseníkách

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

Krajský sokolský slet v Opavě nabídl ukázku 10 hromadných skladeb. Předvedlo se na něm 1200 cvičenců

V Opavě se uskutečnil krajský sokolský slet. Na Tyršově stadionu se předvedlo okolo 1200 cvičenců z celého Moravskoslezského kraje a divákům nabídli ukázku 10 hromadných skladeb. Regionální slety jsou nedílnou součástí XVII. všesokolského sletu.

Běžci na Skalkách podpořili nemocného Šimonka, rodiče doufají v genovou terapii

Na Skalkách se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporou chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.

Mega kvíz hrály ve velkém sále dvě stovky soutěživých Novojičíňáků

V sále Střediska volného času Fokus v Novém Jičíně se konala jedna z největších vědomostních soutěží v regionu. Otestovat své znalosti v různých oborech tu dorazilo na Mega kvíz dvě stě lidí.

Požár čapího hnízda v Albrechtičkách nepřežila čtyři mláďata

2. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů se v neděli odpoledne zapojily do likvidace požáru čapího hnízda na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku. Požár bohužel nepřežila čtyři mláďata.

50. ročník Rolo ligy v koloběhu otevřel závod mistrovství ČR v Rýmařově

2. června 2024 22:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Trhni si nohou! To nebyla nadávka, ale tradiční startovní povel všech závodních koloběžkářů. Na trati u Rýmařova zazněl nejméně desetkrát a odstartoval všechny kategorie letošního prvního mistrovství Rolo ligy. Koloběh v současnosti zažívá velký boom a Česká republika patří do světové špičky.

Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Cyklista se těžce zranil po pádu v Bikeparku Kopřivná

2. června 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali u vážně zraněného cyklisty na Bruntálsku. Po těžkém pádu v Bikeparku Kopřivná byl několik minut v bezvědomí. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

2. června 2024 11:25 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Hasiči v Radvanicích mají nový výjezdový vůz. V rámci Ostravy jde o jediný poloprofesionální útvar

Jednotky dobrovolných hasičů jsou významným prvkem celého integrovaného záchranného systému a je velmi důležité, aby měli kvalitní vybavení a techniku. Ostrava se proto zaměřuje na výměnu zastaralých stříkaček a Radvanice díky tomu získaly špičkový zásahový vůz.

Centrum Ostravy trápí vandalové. Ničí herní prvky, lavičky i zeleň

Centrální ostravský obvod stále řeší problémy s vandalismem. Bezohlední lidé si za svůj cíl vybírají dokonce i dětská hřiště, kde nedávno založili požár a poškodili tak unikátní herní prvek. Obvod pak musí investovat úsilí i peníze do oprav.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

31. května 2024 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Popeláři se dušují, že budou vyvážet sváteční odpad, ale lidé by ho měli řádně třídit
Vydáno 24. prosince 2023 8:06, Ostrava-město, Libor Běčák
Každý rok o vánočních svátcích se kontejnery zaplní velkým množstvím odpadu, především toho obalového. Svozové firmy se snaží odpad vyvážet už v průběhu svátků.

Ilustrační snímek. Zdroj: archiv TV Polar

Ostravští popeláři vyjedou do ulic i ve svátečních dnech a připravují se také na mimořádné svozy. Zato na Nový rok si většina z nich odpočine.

Svoz odpadu v Ostravě i dalších obcích svozové oblasti OZO Ostrava bude během svátečních dnů 24.- 26. 12. probíhat beze změn, jako by se jednalo o běžné dny - neděli, pondělí a úterý. Připraveno je i několik rezervních vozidel s osádkami, které budou podle potřeby vyrážet na mimořádné svozy. Posílen bude také svoz separovaného skla. 

Vladimíra Karasová, mluvčí společnosti OZO Ostrava: "I přesto vyzýváme občany, pokud budou jejich kontejnery přeplněny, aby počkali s vynesením odpadů až po dalším svozu. Určitě nelze tolerovat odkládání odpadu mimo sběrné nádoby. A navíc – o Vánocích chceme přece všichni mít hezké prostředí nejen v našich domovech, ale i kolem nich." 

Lidé by měli také dodržovat zákaz parkování před kontejnerovými stanovišti, kdy mohou o vánočních svátcích komplikovat pravidelný i mimořádný svoz odpadu. 

Většina popelářů si pak odpočine na Nový rok, kdy bude svoz probíhat jen na velkých ostravských sídlištích. Pro občany žijící v rodinných domech, u kterých mají přistavenu malou popelnici, to znamená, že v prvním lednovém týdnu budou mít svoz odpadu posunut o jeden den (z pondělka na úterý, z úterka na středu…). 

Komerční příjem odpadu v provozovně v Ostravě-Kunčicích probíhá pouze ve všedních dnech, v pátek 29. prosince bude však zkrácen jen do 10. hodiny. Sběrné dvory v Ostravě budou mít o Vánocích i na Nový rok jako ve všech dnech státních svátků zavřeno. Všední dny mezi svátky však budou otevřeny podle běžné provozní doby, jen na Silvestra bude provoz „nedělních“ sběrných dvorů zkrácen do 14 hodin. 

Úplně zavřeno bude až do Nového roku Reuse centrum Ostrava. Po velmi úspěšném roce, během nějž našlo nový život okolo 60 tisíc starých věcí a do veřejné sbírky přibyl další milion a půl na zeleň, je třeba provést velký vánoční úklid a připravit novou nabídku předmětů pro opětovné použití. 

Vladimíra Karasová, mluvčí společnosti OZO Ostrava: "Děkujeme všem občanům i zákazníkům z řad firem za odpovědné nakládání s odpady v uplynulém roce a do nového roku jim (i sobě) přeje co nejméně odpadových starostí."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000040771/popelari-se-dusuji-ze-budou-vyvazet-svatecni-odpad-ale-lide-by-ho-meli-radne-tridit