Řeky v Ústeckém kraji stoupají, hlavně na Ústecku a Děčínsku jsou lidé bez proudu

24. prosinec 2023 15:06

Hladiny řek v Ústeckém kraji s deštěm a oteplením dál stoupají, na třetí povodňový stupeň se po poledni dostala Mandava ve Varnsdorfu.

Na druhém povodňovém stupni je Bílina v Trmicích a  Labe v Děčíně. První stupeň platí na Ohři v Lounech, na Labi v Litoměřicích a Ústí nad Labem, na Mandavě v Rumburku a na Kamenici v Hřensku.

Podle prognóz meteorologů budou hladiny řek ještě stoupat, s výjimkou Labe v Děčíně a Mandavy ve Varnsdorfu by ale neměly dosáhnout třetího stupně.

Ve Varnsdorfu je ale voda i ve sklepích. „Problémy zatím působí spíše voda z polí, která zaplavuje některé sklepy, hasiči museli usměrnit vodu například v Bratislavské ulici,“ uvedla na sociálních sítích varnsdorfská radnice. „Kvůli zatopenému kolejišti momentálně nejezdí ani vlaky. Podle prognóz bude hladina Mandavy ještě stoupat na nějakých 150 centimetrů.“

Podle hasičů byly po 14. hodině největší problémy mezi ulicemi Lesní, Hraniční, Chelčického a Pražská, kam přitekla voda z polí, která nemá kam odtékat a pomalu zatápí objekty v dané lokalitě.

Bez proudu jsou hlavně na Ústecku, Děčínsku a Lounsku

Postupně se daří obnovit dodávky elektřiny, bez proudu je v Ústeckém kraji zhruba 2700 domácností, řekla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová: „Došlo k pádu stromů a větví, přetrhání vodičů a poškození izolátorů, děláme všechno pro to, abychom dodávky ještě dnes obnovili,“ doplnila Holingerová.

Nejvíc postižených domácností je na Ústecku a Děčínsku, nové poruchy přibyly ráno na Lounsku.

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáše Fajáka zatím vzedmuté hladiny řek zásadní problémy nepůsobí. V Děčíně podle něj prosakovala protipovodňová zábrana, hasiči situaci monitorují.

I přes dramatickou situaci měli do neděle odpoledne  hasiči méně výjezdů než v sobotu

Zatímco v sobotu měli hasiči v kraji bezmála 340 výjezdů, z toho v 310 šlo o technickou pomoc většinou kvůli odklízení popadaných stromů, dnes podle Fajáka zatím vyjížděli k 70 podobným událostem. Nejvíc na Děčínsku.

Kvůli vzedmutému Labi rozhodli v Děčíně už v pátek večer uzavřít silnici do Dolního Žlebu, která leží těsně u řeky.

V Děčíně očekávají, že by v pondělí mohla hladina Labe dosáhnout 560 centimetrů, což je hranice stavu ohrožení. Dnes v 10.30 hodin překročila hladina Labe hranici druhého povodňového stupně, což je 490 centimetrů, a dál pomalu stoupá.  Uzavřená je komunikace pod Tyršovým mostem i tamní parkoviště.

Teploty v Ústeckém kraji se pohybují od čtyř do osmi stupňů, déšť ale ustává. Teploty mohou dnes dosáhnout až devíti stupňů, na horách sedmi. Foukat bude čerstvý západní vítr, který může na západě a jihozápadě v nárazech překročit i 70 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů v hodinm hrozí tak pády dalších stromů.

Fouká silný vítr, déšť ale ustává

Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, na silnicích nižších tříd hlavně v horách je ujetá vrstva sněhu a silničáři doporučují opatrnost. Neprůjezdné zůstávají dva úseky silnic v Ústeckém kraji. Podle informací z webu Správy silnic Ústeckého kraje je od dnešního rána kvůli rozvodněnému potoku neprůjezdná silnice z obce Kozlíky na Velvěty na Teplicku. Už v sobotu silničáři kvůli sněhu uzavřeli silnici mezi Malým Hájem a Horou sv. Kateřiny.

zdroj: ČTK
Spustit audio