Kvíz: Vánoční koledy jsou slyšet na každém rohu, zjistěte, co všechno o nich víte

Kvíz: Vánoční koledy jsou slyšet na každém rohu, zjistěte, co všechno o nich víte

Foto: belchonock / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Obsahem vánočních koled není jen láska k betlémskému děťátku, ale také vše, co je spojené s oslavami zimního slunovratu, kdy se lidé radovali, že se opět noci začínají krátit a dny prodlužovat.

vánočním koledám nepatří jen písně, které vznikaly v lidovém prostředí v Čechách. Například koledu Stille Nacht (Tichá noc) složil roku 1818 Franz Xaver Gruber v rakouském městečku Oberndorf a texty v němčině napsal Joseph Mohr. Roku 1859 byla přeložena do angličtiny. Je známo, že během první světové války, v období vánočního příměří v roce 1914, zpívali koledu současně angličtí a němečtí vojáci. Píseň se posléze rozšířila do celého světa a dodnes patří k nejoblíbenějším písním, patřícím k Vánocům.

V anglo-amerických a anglicky mluvících zemích si svou největší oblibu získala koleda Jingle Bells. V roce 1850 ji napsal americký učitel James Lord Pierpont, a to ovšem pro účely nedělní školy; za několik desetiletí se z ní však stal vánoční hit, jenž zná celý svět.

Známé jsou i britské vánoční koledy ze 16. století, které se zpívají dodnes. Patří k nim například The 12 Days of Christmas, God Rest Ye Merry, Gentlemen, O Christmas Tree. Anebo Good King Wenceslas, která se kupodivu zpívala na svatého Štěpána.

Spousta koled vznikala v dávných dobách a přenášela se z generace na generaci pouze v ústním podání, takže jejich autoři zůstali zapomenuti. Těch, u nichž tvůrce známe, je mnohem méně než těch lidových; sem patří kupříkladu česká barokní koleda Chtíc, aby spal. V roce 1647 ji napsal Adam Michna z Otradovic a zveřejnil ji v kancionálu Česká mariánská muzika. 

Jiné koledy a vánoční písně mají známé autory, z nichž někteří ještě žijí. V roce 1962 napsali Zdeněk Borovec a Jaromír Vomáčka písničku Vánoce, Vánoce, přicházejí, z níž se okamžitě stal hit, který přetrval celá desetiletí a je jím dodnes. Z dílny Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra vzešla překrásná vánoční píseň Purpura. Obě tyto písničky zlidověly a patří k nejoblíbenějším koledám.

Reklama

Všelidová víra připisovala vánočnímu koledování magickou moc. Mělo přinést štěstí a blahobyt do každého stavení. Na koledu se o Vánocích chodilo zpravidla o Štědrém večeru, na svátek svatého Štěpána, na Nový rok, v den Tří králů.

A už jen pár slov závěrem – všem lidem dobré vůle přejeme příjemné prožití vánočních svátků a hodně zdraví v novém roce. A nezapomeňte zpívat koledy.

Narodil se Kristus pán, veselme se, z růže kvítek vykvet nám, radujme se; z života čistého, z rodu královského, nám, nám, narodil se…

Reklama
Zdroje článku:
Reklama