„Tichá noc“: 205. narozeniny písně, která se stala hymnou Vánoc

Tichá noc: Slavíme 205. narozeniny této nezapomenutelné písně, která se stala opravdovou hymnou Vánoc. Její tóny nás přenášejí do magického světa Vánoc a její poselství o míru a radosti zůstává stále aktuální. Vánoce by nebyly úplné bez této ikonické písně, která nám připomíná skutečného ducha svátků.

Reklama

Vánoce jsou časem, kdy se lidé scházejí a sdílejí radost a lásku. A jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších písní, která vyjadřuje tyto pocity, je bezesporu „Tichá noc“. Tato jednoduchá, ale dojemná píseň slaví letos 205. výročí svého vzniku a je považována za jednu z nejkrásnějších vánočních písní všech dob, uvádí Wikipedie.

Příběh písně

Příběh této písně se začal psát v prosinci roku 1818 v malé rakouské vesnici Oberndorf, kde působil kněz Joseph Mohr. Ten tehdy napsal text písně, která byla inspirována jeho zážitky z napoleonských válek, které v té době sužovaly Evropu. Mohr chtěl přinést lidem naději a útěchu v těžkých časech.

Mohr se obrátil na svého přítele, učitele a varhaníka Franze Xavera Grubera, aby složil melodii k jeho písni. Gruber byl známý svou hudební zručností a schopností improvizovat. Mohr mu tedy dal za úkol, aby vytvořil skladbu, která by byla snadno zpívatelná a doprovoditelná kytarou, protože varhany v kostele byly rozbité.

Gruber přijal výzvu a během několika hodin dokončil melodii, která byla laděná v tónině G dur. Mohr a Gruber pak poprvé zazpívali „Tichou noc“ na půlnoční mši 24. prosince roku 1818, před zbožným shromážděním vesničanů. Píseň měla šest slok, ale dnes se obvykle zpívají jen první tři.

Píseň, která dobyla svět

Mohr a Gruber vůbec neměli tušení, že se jejich píseň stane celosvětovým fenoménem. Jejich rukopis byl dlouho považován za ztracený, až byl objeven v roce 1995 v rakouském Salzburgu. Mezitím se píseň šířila ústním podáním a kopírováním not. První tištěná verze se objevila v roce 1838 v německém Lipsku.

Píseň se dostala do různých zemí a kultur, kde byla překládána a upravována podle místních zvyklostí. První anglický překlad (Silent night) pochází z roku 1859 a byl proveden americkým episkopálním knězem Johnem Freemanem Youngem. V dnešní době je píseň známá téměř ve třech stech jazycích a dialektech, včetně češtiny, esperanta, maorštiny a znakové řeči.

Píseň se stala symbolem míru a bratrství, což dokázala například v roce 1914, kdy se během první světové války zastavily boje na západní frontě a vojáci obou stran společně zpívali „Tichou noc“ v různých jazycích. Píseň byla také první písní, která byla vysílána z vesmíru, když ji v roce 1965 zazpívali astronauti Frank Borman a Jim Lovell z Gemini 6.

„Tichá noc“ se stala velmi oblíbenou volbou mnoha hudebních hvězd, které ji nahrály ve svých verzích. Mezi nimi jsou například Elvis Presley, Bing Crosby, Mariah Carey, Celine Dion, Lucie Bílá, Karel Gott, Andrea Bocelli, Enya, Pentatonix a mnozí další.

Píseň byla také parodována, například v Muppet Show, nebo zneužita, jako v případě německé metalové kapely, která ji použila jako podklad pro svou píseň o satanismu. Dokonce i kozí sbor natočil svou verzi písně, která je plná mečení.

„Tichá noc“ jako kulturní dědictví

V roce 2011 byla píseň „Tichá noc“ zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, jako „výjimečný příklad kulturní tradice, která je sdílena a ceněna napříč generacemi a komunitami. Píseň je také součástí národní identity Rakouska, kde se každoročně konají různé akce a festivaly, které připomínají její původ a význam.

Píseň „Tichá noc“ je tedy nejen krásnou vánoční písní, ale také důkazem, že hudba dokáže spojit lidi různých náboženství, kultur a národů. Je také výsledkem improvizace a kreativity dvou přátel, kteří chtěli oslavovat narození Ježíše Krista. V neposlední řadě je také inspirací pro všechny, kteří hledají klid a mír v tomto rušném a chaotickém světě.

Přejeme vám krásné a požehnané Vánoce a doufáme, že si užijete poslechu této nesmrtelné písně, která je jedním z největších darů, které nám byly dány.

Zdroj: Wikipedie

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama