Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli na Štědrý den k desítkám událostí. Stoupají hladiny řek

25. prosinec 2023

Během Štědrého dne zasahovali hasiči v Ústeckém kraji u víc než sto šedesáti.

Většina se jich týkala počasí. Kvůli zvýšené hladině Labe museli například zajistit utržený přívoz v Dolním Žlebu na Děčínsku.

„Jednalo se hlavně o technické pomoci, kdy jsme museli odstraňovat popadané stromy a čerpat vodu ze zatopených sklepů. Také jsme museli stavět protipovodňové stěny a hráze z pytlů s pískem u rozvodněných potoků,“ popisuje mluvčí hasičů Lukáš Faják.

Těchto zásahů měli hasiči nejvíce na Děčínsku a Ústecku. Výstraha meteorologů na povodňovou pohotovost platí v Ústeckém kraji do odvolání.

Labe na Ústecku a Děčínsku zřejmě překročí v následujících dnech třetí stupeň povodňové aktivity

Obleva a srážky z posledních dnů stále zvedají hladiny některých potoků a řek. Meteorologové očekávají v následujících dnech překročení 3. stupně povodňové aktivity například i na Labi v Děčíně. Na stav ohrožení se můžou v pondělí dostat i některé další toky na severu Čech.

„Zejména během pondělního odpoledne na Ploučnici v České Lípě, tam by krátkodobě mohl být překročen třetí stupeň povodňové aktivity, překročení třetího stupně je pravděpodobné i na Kamenici ve Hřensku,“ říká Lenka Došková z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Aktuálně na Boží hod dopoledne platil v Ústeckém kraji podle dat meteorologů druhý stupeň povodňové aktivity na Labi v Děčíně, Ohři v Lounech nebo Bílině v Trmicích.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související