Dva miliony za metr. Nejdražším lyžařským střediskem je americký Aspen

Pokud by se někdo chtěl pochlubit, že má chatu nebo chalupu v nejdražším lyžařském středisku na světě, musel by sáhnout opravdu hluboko do kapsy. V Aspenu v americkém státu Colorado dosahuje cena tamních rezidencí až dva miliony korun za metr čtvereční.
Koupit si nemovitost v lyžařském centru v USA je pro většinu Čechů nepředstavitelné, ale například v Alpách (na snímku) to až tak nereálné není. Ilustrační foto: Pixabay.com

Ukázal to průzkum Ski Report, který redakci FAEI.cz poskytla společnost Savills. Svůj žebříček cen rezidenčních nemovitostí v renomovaných lyžařských střediscích vydala letos již po osmnácté. V Aspenu, který je trvale hodnocen jako nejlepší lyžařská destinace ve Spojených státech, přesahují průměrné ceny luxusního bydlení 35 tisíc eur za metr čtvereční, což je zhruba 853 tisíc korun.

Na druhém a třetím místě se umístila dvě střediska v Alpách, a to Val d’Isère ve Francii a Verbier ve Švýcarsku. Francouzské lyžařské centrum s průměrnou cenou 27,7 tisíce eur (asi 675 tisíc Kč) za metr čtvereční dokonce poskočilo z loňského čtvrtého místa. Švýcarské středisko si s průměrnou cenou 26,8 tisíce eur (asi 654 tisíc Kč, pozn. aut.) za metr udrželo třetí příčku.

Levnější, ale dražší

Podle průzkumu společnosti Savills klesly ceny rezidenčních nemovitostí v renomovaných lyžařských střediscích za poslední rok v průměru o čtyři procenta. Tento pokles je však počítán z rekordní úrovně prodejních cen, na kterou se hodnoty vyšplhaly po více než 20procentním nárůstu v sezoně 2021/2022.

PSALI JSME:
Blíží se prodej zřejmě nejdražší rezidenční nemovitosti v historii

I přes mírný meziroční pokles ovšem zůstávají ceny rezidencí v těchto oblastech v průměru o 20 procent výše než v roce 2021 a ve srovnání s dobou před pandemií dokonce o více než 40 procent. Například ale nemovitosti v italském středisku Cortina D’Ampezzo, kde se v roce 2026 budou konat zimní olympijské hry, zaznamenalo meziroční nárůst cen nemovitostí o šest procent.

Mezi skokany roku ale patří především kanadské středisko Whistler Blackcomb, které je největší v Severní Americe. S aktuální cenou 14,8 tisíce eur (asi 362 tisíc Kč) za metr čtvereční se vyhouplo ze sedmatřicátého místa na osmnáctou příčku. Toto místo je ceněné díky svým jistým sněhovým podmínkám a kvalitním zázemím pro lyžaře.

Nejdražší z nejdražších

Pokud jde o nejvyšší cenovou kategorii rezidencí, kam je zařazeno zhruba pět procent nejdražších nemovitostí v každé z hodnocených lyžařských destinací, tak je jednoznačným vítězem právě americký Aspen.

PSALI JSME:
Pravidla bezpečnosti na sjezdovce nezná ani třetina vyznavačů zimních sportů

„Prodejní cena v Aspenu činí v průměru 83,5 tisíce eur za metr čtvereční, tedy zhruba dva miliony korun, což je o 43 procent více než cena nemovitostí v americkém Vailu, který je na druhém místě,“ řekla Lenka Pechová, Senior Research Analyst v Savills.

Polovinu těchto „ultraprime“ destinací ale tvoří horská střediska ve Švýcarsku, přičemž například v už zmiňovaném Verbieru se od roku 2022 ceny zvýšily o 27 procent.

„V případě některých lokalit, jako je Gstaad, se nejžádanější nemovitosti často prodají, aniž by vůbec byly oficiálně nabízeny na trhu. U těchto off-market transakcí mohou ceny dosáhnout až 75 tisíc eur, tedy 1,8 milionu za metr čtvereční, což je výrazně nad zveřejněnými cenami,“ dodala Pechová.

PSALI JSME:
Levněji už bylo. Češi na horách s nižšími cenami nepočítají

Zájem o zahraničí

Podle Tomáše Chrobáka ze společnosti Sur Real Investments, která se specializuje na prodej investičních apartmánů, je zájem Čechů o nákupy nemovitostí v zahraničí stále poměrně vysoký. Hlavním důvodem je stále poměrně vysoká inflace v Česku.

„Z pohledu roku 2022 patří nemovitosti – společně se státními protiinflačními dluhopisy – do velmi malé skupiny aktiv, u kterých by se výnos mohl vyrovnat anebo i přesáhnout meziroční růst cen,“ uvedl Chrobák pro FAEI.cz. Dodal, že inflace bude odeznívat jen pomalu, což nahrává investicím do aktiv s dlouhodobě rostoucí hodnotou – tedy například i vybraným typům nemovitostí.

„Co se týká investic do zahraničních nemovitostí, na které se specializujeme, je obliba stále vysoká. Významnou roli v uplynulých měsících hraje geopolitická situace a motiv ‚bezpečné země‘, jako je Rakousko nebo Švýcarsko,“ uvedl Tomáš Chrobák. Atraktivní jsou podle něho zejména byty, domy, ale i komerční prostory v průmyslových centrech, ale také v turistických oblastech.

PSALI JSME:
Eurostat: Obytné nemovitosti v Česku zlevňují nejvýrazněji za posledních více než třináct let

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB