Nějakou dobu trvalo, než populární kuchařka a propagátorka alternativního životního stylu Kamu přišla na to, co jí všemožné zdravotní potíže od nafouklého bříška až po všechny možné myslitelné obtíže spojené s ženským zdravím způsobuje. Nakonec se ukázalo, že se jedná o PCOS, tedy syndrom polycystických vaječníků. 

Tato nepříliš známá diagnóza podle odhadů zdravotníků může trápit až každou desátou ženu, přesto se o ní dosud příliš neví. “Syndrom polycystickým ovarií postihuje až 150 milionů žen na světě. Velká část to ani neví a netuší, odkud pramení jejich nesebedůvěra, deprese až sebevražedné myšlenky, výkyvy nálad, obezita (až 90 % žen s PCOS jí trpí), akné, vypadávání vlasů, neplodnost a mnoho dalšího. Pokud se o své vaječníky nezačneme starat včas, můžeme se zcela připravit nejen o svou plodnost, ale dál to může vést k přerůstání děložní výstelky – endometriální hyperplazii, která vede až k rakovině,” popsala obecné informace o svém problému na sociální síti Kamu.

“Já mám PCOS po mamce, a ta konečně chápe, proč nemůže celej život zhubnout břicho (inzulín blokuje pálení tuků), proč má cukrovku, proč její psychika neustále kolísá, proč zadržuje litry vody, nebo proč se jí se mnou nedařilo otěhotnět. Proč se u mě PCOS spustil? Chronický stres. Žila jsem v něm od narození. Ve strachu, že udělám něco špatně, odnesla jsem si to do dospívání, kde jsem byla pod přísnými šéfkuchaři pod neustálým tlakem, a přijala tenhle program za svůj normální. Proto jsem za svou diagnózu vděčná. Vnímám ji jako další stupínek v mém vývoji. Díky ní začínám chápat, že není třeba se nervovat věcma, který nejsou životně důležitý,” svěřila se svým fanouškům sympatická influencerka a vysvětlila, že od té doby se snaží pomocí zdravého životního stylu svůj stav zlepšit, a to ve spolupráci s odborníky.

Od všemožných detoxikačních kůr, který by kdekdo označil za extrémní a při kterých týdny držela půst, při kterém pila pouze celerovou šťávu, se nakonec přesunula k udržitelnějším způsobům stravování. “Všechen cukr, i když je ze zdravých zdrojů, jako jsou datle, banány, kokosová voda nebo domácí kakaové tyčinky, mi nedělá dobře, ani nepomáhá mému zdravotnímu stavu. Vede to k hormonální dysbalanci a dalším problémům,” prozradila s tím, že se nyní vyhýbá nejen cukru, ale také všemu průmyslově zpracovanému, soustředí se naopak na kvalitní suroviny.

Jako každá zdravotní potíž je i hormonální dysbalance individuální, a proto je změnu jídelníčku vždy třeba přizpůsobit svým aktuálním potřebám. V obecné rovině ale přesto existuje několik doporučení, kterými je vhodné se řídit. 

Nezapomeňte na bílkoviny

Potraviny obsahující esenciální mastné kyseliny, jako jsou avokáda, ořechy a ryby, mohou podporovat produkci hormonů a zlepšit funkci endokrinního systému. Dále je doporučeno zahrnout do stravy potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné obiloviny a zelenina, která může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat trávicí systém. Ovoce a zelenina obsahující antioxidanty mohou působit protizánětlivě a chránit buňky před škodlivým působením volných radikálů. Důležitým prvkem je i dostatečný přísun bílkovin, které jsou stavebním kamenem pro hormony. 

Existuje několik konkrétních potravin, které mohou být pro ženy s hormonální dysbalancí prospěšné. Ořechy, zejména vlašské ořechy, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, které mohou podporovat hormonální rovnováhu. Říká se, že semena lnu obsahují lignany, rostlinné látky s podobným účinkem jako estrogen, což může být užitečné při regulaci hormonů. Ryby, jako losos nebo tuňák, jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu D, což může pozitivně ovlivnit endokrinní systém.

Dále, vlákninou bohatá zelenina, jako brokolice a špenát, může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi a podporovat zdravý metabolismus. Různé druhy bobulí, jako borůvky a maliny, obsahují antioxidanty, které chrání buňky před stresovým působením. Prospěšné jsou i potraviny bohaté na bílkoviny, jako je kuřecí maso, tofu a luštěniny, které jsou klíčovým stavebním materiálem pro hormony.

Související články