Lidé jako chodící ocetnice, 50 odstínů zeleniny a rozbor klimaskeptické žumpy. Best of Podhoubí 2023

26. prosinec 2023

Rok 2023 byl znovu nejteplejší v historii měření. 12. prosince naměřili ve španělské Malaze rekordních 29,9 °C. Koncentrace CO2 v atmosféře je aktuálně kolem 420 ppm a do konce století se může skoro zdvojnásobit. Tragické scénáře spojené s nárůstem skleníkových plynů v atmosféře je těžké si představit. Podhoubí se i v roce 2023 snažilo mapovat lidi, kteří si tohle uvědomují a přichází s inspirativními řešeními ve svých oborech.

Začínáme obyčejným octem. Při poslechu Václava Smolíka z Oceterie se ale člověku obzory kolem kyselé tekutiny natolik rozšíří, že už si nikdy nechce do vody nebo na salát nakapat nic jiného. Ocet hrál v historii klíčovou roli při konzervaci vody v parných dnech nebo při lámání vápence. Smolíkovi připravují skvělý ocet z jablek a pivního sladu v blízkosti Dobříše s minimem energetických vstupů a maximálním výsledkem.

Čtěte také

Mezi naším trávicím ústrojím a půdními mikroorganismy, které zaručují správnou funkci půdy, růst rostlin i zachytávání CO2 z atmosféry, vede spojnice skrze plodiny, které jíme. Myslí na to Jaroslav Lenhart i zbytek týmu ze Svobodného statku na soutoku, kde rostou byliny a zelenina za pomoci biodynamických pouček. Živočišnost a citlivost Lenharta, zapojení sociálně znevýhodněných i odevzdání poctivé práci dělají ze Svobodného statku jeden z nejzajímavějších zemědělských projektů u nás.

Čtěte také

Kromě lidí z praxe, kteří s krajinou fyzicky pracují, je tu i intelektuální činnost. Sociolog Vojtěch Pecka pro letošek připravil knihu Továrna na lži: výroba klimatických dezinformací. Anatomická preparace poválečných dějin klimatických dezinformací přináší svědectví vědců amerických fosilních gigantů, kteří od konce šedesátých let detailně seznamovali vedení firem i americké politické představitele s fakty o skleníkovém efektu i s prognózami oteplení na začátku dalšího milénia. Byznys ve spojení s reklamní mašinerií převzaté od tabákových firem v reakci na zjištění rozjel dezinformační kampaň, jejíž následky dnes pociťujeme na vlastní kůži.

Byl požár v NP České Švýcarsko přírodní katastrofou nebo ekologickým přínosem? Proč Jaroslav Lenhart nepoužívá pojmy rostlinná a živočišná výroba? Jakou roli hrál ocet při vzniku japonského suši? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související