Benešův betlém v Lošticích je zase bohatší, rozrostl se o Tomáše Baťu

  6:00
O zřejmě nejslavnějšího ševce v dějinách obohatil svůj proslulý betlém řezbář Jaroslav Beneš z Loštic na Šumpersku. Vyřezal Tomáše Baťu, jak nese na podložce boty. Benešův betlém je plný osobností Moravy a známých loštických postav.

Jaroslav Beneš vyřezal Tomáše Baťu. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

„Tomáš Baťa byl velký moravský podnikatel, a co se málo ví, tak uvažoval i o pobočce v Lošticích. Měl tady známé ševce a dával jim i práci. Měl k Lošticím dobrý vztah. Když ale projevil zájem o pozemky, tak zdejší sedláci si postavili hlavy a pozemky neprodali,“ popsal Beneš.

Z výstavby baťovské pobočky tak sešlo. Každá figurka má ve skříni vedle betlému předmět, který se k ní váže. „Přemýšlel jsem, co dát k panu Baťovi. Nakonec se mi podařilo sehnat obuvnickou lžíci a šídla z jeho fabriky,“ řekl řezbář.

A Beneš také zjistil, co vůbec stálo na počátku hvězdné kariéry velkého moravského ševce.

„Zjišťoval jsem to přímo ve Zlíně. Otec Tomáše Bati Antonín, když kdysi ještě sám ševcoval, tak říkal synovi, jestli nechce dělat ze zbytků kůže botičky pro panenky. Tehdy byly moderní panenky s dlouhými vlasy, měly šatičky, ale neměly boty,“ vyprávěl Beneš.

„Tak navrhl synovi, aby na tyto panenky šil botičky. To se uchytilo a tady byl podle všeho začátek Tomášova podnikání,“ vysvětlil. Tehdy podle něj vznikl i další příběh.

Do legendárního Benešova betlému v Lošticích přibyl tvarůžkář a básník

„V ševcovské dílně se objevil velký kocour a začal si hrát s botičkami. Tak mu Tomáš ušil botičky. Takže jsem k panu Baťovi udělal i kocoura v botách. A ve Zlíně jsem si nechal udělat od ševců přesnou kopii botiček, které měl Baťův kocour,“ pověděl Beneš.

Co je na těchto příbězích pravdivého? „To musí posoudit každý návštěvník sám,“ směje se Beneš. Každá figurka má také rodný list. „Baťa je bezkonkurenčně světově nejznámějším člověkem, který se v mém betlému objevil,“ doplnil loštický řezbář.

26. prosince 2022