Před několika lety zpěvačka Marta Kubišová upadla na ulici, když se vracela od lékaře. Chodník, po kterém šla, byl totiž špatně opravený. O týden později se její pád opakoval. “Od té doby se to jen zhoršuje. Je to krček ve stehenní kosti. Navíc do toho se přidávají další problémy,” popsala zpěvačka serveru Extra.cz, co ji trápí. 

Zdravotní problémy s bolestmi celého těla jsou pro ni velmi náročné a jak se opakovaně svěřila médiím, jsou chvíle, kdy kvůli tomu ráno ani nedokáže vstát z postele. I přesto se ale snaží být alespoň v rámci možností aktivní a věnuje se mimo jiné dobročninné činnosti v oblasti péče o opuštěné kočky a psy.

Artróza ztrpčuje život Jitce Asterové

Potíže s klouby, konkrétně kyčlí, dohnaly téměř k šílenství exmaželku Karla Šípa, zpěvačku Marcelu Holanovou. Problematický kloub působil zpěvačce potíže tak dlouho, až jí ho lékaři museli v roce 2019 vyměnit. 

Bolestí kloubů trpí také herečka Jitka Asterová, která dokonce přiznala, že trpí artrózou. “Mám artrózu, bolely mě klouby, vnímala jsem každou změnu počasí. Hned jsem si řekla: »A už je to tady, to je to stáří.« Ale ono to spíš bylo opotřebování materiálu,” popsala pro server Sedmička.

Proto se rozhodla k radikálnímu řešení a zcela přehodnotila svůj životní styl. “Udělala jsem dost velké změny, abych byla fit. Cvičím jógu, strašně zdravě jím, úplně jsem vyřadila cigarety a takřka nepiju alkohol,” prozradila herečka. 

Změna jídelníčku uleví od bolesti

Právě změna jídelníčku je přitom něco, co při potížích s klouby může významně pomoci, zvlášť v případě zmíněné artritidy. Jedná se totiž o zánětlivé onemocnění, které může být ovlivněno stravou. Vyloučení některých potravin totiž může jak zmírnit bolesti, tak celkově zlepšit kvalitu života. 

Mezi potraviny, kterým by se lidé s artritidou měli vyhnout, patří potraviny obsahující vysoké množství nenasycených tuků a transmastných kyselin. Tyto tuky se nacházejí zejména v průmyslově zpracovaných potravinách jako jsou smažené pokrmy, fast foody, a některé pečivo.

Dále by měli lidé s artritidou omezit konzumaci potravin obsahujících vyšší množství purinů, které mohou zvyšovat hladiny kyseliny močové a zhoršovat zánět. K takovým potravinám patří například některé druhy masa, zejména vnitřnosti a červené maso. Mnoho lidí s artritidou také uvádí, že omezování potravin obsahujících lepek (gluten), jako jsou pšenice, je pro ně přínosné. 

Kromě toho je velmi vhodné vynechat potraviny s přidaným cukrem, zvlášť sladké nápoje jako limonády a sodovky. Sbohem řekněte také alkoholu, který neprospívá snad žádnému zdravotnímu problému. Při jakýchkoliv pochybnostech se samozřejmě obraťte na svého lékaře či dietologa, který vám pomůže sestavit vhodný jídelníček.

Související články