Radivojevič o slovenském týmu i synovi: Řekl jsem mu, aby se učil

Branko Radivojevič | Foto: hockeyslovakia.sk

27. prosince 2023, 10:31

Pavel Mandát

Úvodní zápas juniorského světového šampionátu nedopadl pro český výběr dobře. Svěřenci hlavního trenéra Patrika Augusty podlehli Slovákům vysoko 2:6. A tak zatímco Češi mají o čem přemýšlet, Slováci ukázali sílu. Nejen o tom mluví v rozhovoru Branko Radivojevič, někdejší úspěšný forvard a nynější manažer Dukly Trenčín, který má ve slovenské dvacítce šestnáctiletého syna Luku.

Věřil jste, že po nevýrazné první třetině předvede slovenský výběr takový obrat?
Myslím, že nás zaskočil rychlý gól českého týmu, který padl někdy ve druhém střídání. Češi získali momentum okamžiku a my se z toho během první třetiny nemohli dostat. Nešly nám nohy, chybělo sebevědomí. Češi byli v první třetině zkrátka lepší.

Pro český tým škoda, že neodskočil na vyšší brankový rozdíl. Zápas by se mohl vyvíjet jinak, že?
Určitě, Adam Gajan měl v téhle fázi zápasu několik velkých zákroků, kterými dal slovenskému týmu šanci vrátit se do zápasu.

„Díky rychlému gólu získali Češi momentum okamžiku a my se z toho během první třetiny nemohli dostat."

Druhá a třetí perioda přinesla diametrálně odlišný obraz hry ve srovnání s tou první.
Pomohlo nám vyrovnání na 1:1, řekl bych, že od té chvíle český tým znervózněl. My byli víc na puku, z čehož pramenily další šance. Druhý gól jsme dali trochu se štěstím, ale bylo to o tom, že když máte hodně střel, je celkem velká pravděpodobnost, že vám tam něco spadne. Od gólu na 2:1 jsme podle mě zápas kontrolovali.

Slovenský tým je podle mnohých novinářů černým koněm letošního šampionátu, vidíte to stejně?
Krotil bych nadšení. Je pravda, že v letošním týmu máme šikovné hráče, někteří z nich byli i vysoko draftovaní, ale největšími favority jsou za mě Kanada, USA, Švédsko a Finsko. Na turnaji tohoto formátu vždycky záleží na čtvrtfinále, když ho zvládnete, může se stát cokoliv.

„Krotil bych nadšení, ale je pravda, že v letošním týmu máme šikovné hráče. Někteří byli i vysoko draftovaní."

Šanci na úspěch ale cítíte, ne?
To ano, myslím, že ji cítí i kluci. Mají šanci dosáhnout úspěchu, když jim všechno vyjde.

A je to o tom, že jde slovenský hokej nahoru, nebo spíš o tom, že vyšly konkrétní ročníky?
Spíš bych řekl, že vyšly ročníky. Nebavím se o Kanadě, USA nebo třeba Švédsku, nicméně týmy jako Slovensko, Česko či Švýcarsko mají některé ročníky podařené a jiné méně. Podle toho se pak odvíjí jejich šance na jednotlivých turnajích. To je čistá realita.

Který ze slovenských útočníků na vás jakožto na bývalého forvarda udělal největší dojem?
Nerad jmenuju, ale v zápase proti českému týmu zahrál velmi dobře Servác Petrovský. Z Trenčína znám velmi dobře Samuela Honzeka, kterého čeká z mého pohledu světlá budoucnost.

„Týmy jako Slovensko, Česko či Švýcarsko mají některé ročníky podařené a jiné méně."

Co celkový dojem z českého týmu?
Češi mají taky šikovné hráče, hlavně první útok je velmi dobrý. Ve vzájemném utkání je zradila disciplína. Když hrajete hodně oslabení, někteří hráči jsou na ledě pořád, jiní naopak skoro vůbec. To vám pak vždycky rozhodí tempo, takže do dalšího průběhu turnaje musí český tým zapracovat hlavně na ukázněnosti.

Na mistrovství světa dvacetiletých si v zápase proti Čechům odbyl premiéru váš šestnáctiletý syn Luka…
Myslím, že už na základě toho jednoho zápasu poznal, že tohle je úplně jiný level. Pro něj jsou to skvělé zkušenosti. Řekl jsem mu, aby se hlavně učil a myslím, že v těchto ročnících se má od koho učit.

„Pro Luku jsou to skvělé zkušenosti, řekl jsem mu, aby se hlavně učil."

Taky jste mu prý říkal, že nemá co ztratit, že naopak může jen získat.
Je to tak, tohle jsem mu říkal v průběhu kempu, když se rozhodovalo o nominaci. Ale teď už je na šampionátu, takže samozřejmě musí hrát co nejlépe, aby to spoluhráčům nekazil.

Foto: iihf.com

V čem je jeho největší přednost?
Má velmi dobrý přehled ve hře a rozehrávku. To jsou jeho největší přednosti, které musí využívat.

A na čem musí naopak ještě zapracovat?
Je třeba, aby zesílil a zapracoval na komplexnosti. Ale je mu teprve šestnáct, takže tohle jsou věci, které přijdou časem.

„Luka má dobrou rozehrávku, zapracovat musí na komplexnosti."

Mimochodem, od vaší účasti na dvacítkách letos uplynulo 24 let, vzpomněl jste si, když na tomtéž turnaji vidíte syna?
To už je tak dávno, že snad ani ne. (směje se)

Momentálně pracujete jako sportovní manažer v Dukle Trenčín, zvykl jste si na bafuňařinu?
Baví mě to. Zároveň ale nebudu lhát, občas jsou chvíle, které jsou náročné a člověk si říká, že by si rád odpočinul, ale… Myslím, že každý hokejista je rád, když se může hokeji věnovat i po kariéře. Já to mám stejně.

„Bafuňařina mě baví. Zároveň ale nebudu lhát, občas jsou chvíle, které jsou náročné a člověk si říká, že by si rád odpočinul."

Trenčín je v aktuální tabulce slovenské extraligy devátý, předpokládám tedy, že úplná spokojenost nepanuje.
Za sebe nejsem spokojený snad nikdy. (usmívá se) Rozjezd do sezony jsme měli velmi pomalý a teď je to o tom, že pořád doháníme ztrátu. Na obou pólech tabulky to bude boj do posledního zápasu. Takhle vyrovnaná slovenská liga ještě nebyla.

Mám to chápat tak, že s vyrovnaností roste i její kvalita?
Spíš bych zůstal u té vyrovnanosti. Velkou roli hraje skutečnost, že kvalitní hráče a zejména cizince si může dovolit už v podstatě každý. Tito hráči poté hrají v prvních dvou útocích a rozhodují zápasy.

Foto: Facebook HK Dukla Trenčín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz