Sněhovou kalamitu na Vysočině rychle vystřídala velká voda

regiony

V důsledku rychlého tání extrémní sněhové pokrývky a následného deště je na několika sledovaných profilech řek na území Kraje Vysočina hlášen 3. stupeň povodňové aktivity, konkrétně na některých místech na řekách Jihlavě, Svratce, Sázavě, Želivce a Balince.

Sněhovou kalamitu na Vysočině rychle vystřídala velká voda
Ilustrační foto
27. prosince 2023 - 11:00

Zasedla krajská povodňová komise v zúženém složení pod vedením Martina Hyského, místopředsedy Povodňové komise Kraje Vysočina a ředitele HZS Kraje Vysočina Jiřího Němce.
 
„Ve vybraných obcích s rozšířenou působností zasedly povodňové komise, podle zjištěných informací štáby situaci sledují, přijímají preventivní opatření a řeší případné problémy. Pracovníci krajské povodňové komise jsou s nimi v telefonickém kontaktu,“ informoval Martin Hyský.
Příklad postupu konkrétní kulminace: Řeka Jihlava – v Batelově je řeka po kulminaci, během dopoledne kulminovala ve Dvorcích, v Bransouzívh průtok se zplošťuje. Podstatnou část zvýšeného průtoku řeky Jihlavy pojme vodní dílo Dalešice.

V Třešti musely být upuštěny vybrané rybníky, upuštěn musí být rybník Stará plovárna v Jihlavě. V Třebíči preventivně zasedá povodňový štáb od půlnoci, ve Velkém Meziříčí jsou od včerejška postavené zábrany. V Havlíčkově Brodě monitorují situaci také od půlnoci, preventivně byla zapytlována obvyklá zátopová místa. V Mrákotíně dopoledne ohlásilo vedení obce praskající hráz rybníka, na místě situaci pomáhají řešit hasiči z HZS Kraje Vysočina.

NovinkyVysočina.cz informovala Jitka Svatošová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif