V Třebenicích dál hledají praktického lékaře. Přilákat ho chtějí na vybavenou sesternu i prostorný půdní byt

27. prosinec 2023 12:37

Městům a obcím v Ústeckém kraji se nedaří sehnat chybějící lékaře. Problém s nedostatkem lékařů už řešili v Rumburku, Varnsdorfu nebo v České Kamenici. Teď stejný problém řeší také v Třebenicích na Litoměřicku. Radnice tam láká lékaře na vybavenou sesternu, prostorný byt nebo občanskou vybavenost.

Většina pacientů zdejší bývalé lékařky za ní teď musí dojíždět do Lovosic, vysvětluje starostka Eva Hajná (nezávislá): „Do Třebenic patří ještě spádové obce, takže netuším, kolik paní doktorka měla pacientů, jednu mi myslím říkala kolem 2000. Samozřejmě si uvědomujeme, že je náročnější dojíždět, i když autobusová doprava je, bych řekla, dostačující. Přece jenom ti starší lidé třeba nemají řidičský průkaz. Říkají, že je to snad do prvního patra, že je tam hodně schodů a že je to náročnější pro ty méně pohyblivé.“

Třebenice hledají nového doktora tři měsíce. V České Kamenici dlouho nemohli sehnat nového praktického lékaře, pomohlo až motivační stipendium deset tisíc korun měsíčně.

Nové lékaře láká také Ústecký kraj. „Podporujeme akreditované poskytovatele, které potom dále vzdělávají zejména v primární péči u praktických lékařů, potom posléze podpoříme i právě vznik té nové ordinace, to, že nastoupí do toho kraje, a ta částka se může pohybovat až na úrovni 1,5 milionu čistě z rozpočtu Ústeckého kraje,“ upřesňuje vedoucí odboru zdravotnictví Petr Severa.

Spustit audio