Hvězdný tenorista Plácido Domingo zazpívá na festivalu v Českém Krumlově

  15:54
V létě příštího roku se historické centrum Českého Krumlova rozezní pod tenorovým hlasem operní legendy Plácida Dominga. Pěvec a dirigent ve městě vystoupí při příležitosti Festivalu Krumlov. Ten posluchačům nabídne více než tři desítky koncertů.

Plácido Domingo navštíví Český Krumlov poněkolikáté | foto: AP

Operní hvězda a jeden ze členů legendárního uskupení Tři tenoři vystoupí při Operním gala 13. července v městském parku. Plácido Domingo se před českým publikem ukáže po tříleté pauze a jeho vystoupení má posluchačům nabídnout výběr z jeho nejpopulárnějších operních melodií.

Na koncertu bude zpívat společně se španělskou sopranistkou Serenou Saenz a českou mezzosopranistkou Ester Pavlů. Orchestr Prague Philharmonia povede italský dirigent Alessandro Crudele.

„Jsme nesmírně poctění, že můžeme po letech opět přivítat takovou legendu, jakou je Plácido Domingo. Jeho vytrvalá přízeň je pro nás velice důležitá. Společně našemu publiku připravíme výjimečný koncertní zážitek,“ říká ředitelka festivalu Gabriela Rachidi.

Oslaví Smetanu i Shakespeara

Třiatřicátý ročník Festivalu Krumlov má naplánované akce na třinácti místech města i kraje. Propojí klasickou hudbu a další umělecké formy – jako balet, scénografii či malbu. Součástí programu bude také oslava několika hudebních výročí a představení významných žen současné hudební scény.

„Ženy na festivalu vystoupí i v rolích, ve kterých je stále ještě nevídáme často – ať jsou to dirigentky, režisérky, či skladatelky. Akce svým hlavním i doprovodným programem oslaví také Rok české hudby,“ přibližuje Rachidi.

Kromě výročí Bedřicha Smetany, kterému věnují nejen zahajovací koncert, letos v programu obzvlášť akcentují tvorbu českých skladatelů a skladatelek. „Velkolepé závěrečné baletně-hudební vystoupení pak připomene další světové jubileum, oslavíme 460 let od narození Williama Shakespeara,“ pokračuje ředitelka.

Festival Jižní Svéráz nabídne plavbu po Vltavě i hostinu jako z doby Buquoyů

Při samotném zahájení festivalu, které připadá na 12. července, si posluchači budou moct vychutnat slavnou symfonii Má vlast od Bedřicha Smetany. „První koncert bude poprvé zakomponovaný do městského parku lemovaného řekou Vltavou. Toto hudební dílo tak zazní v přírodní scenérii v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava pod taktovkou Aleny Hron, doplněné o choreografii Jiřího Bubeníčka pro čtrnáct tanečníků,“ láká mluvčí festivalu Marie Rydlová.

Festival Krumlov

12. 7. Smetana 200: Má Vlast
13. 7. Operní gala: Plácido Domingo
14. 7. Varhanní matiné
17. 7. Pocta českým skladatelům
18. 7. Španělská barok. zarzuela
20. 7. Noc v Hollywoodu
21. 7. Belfiato Quintet
24. 7. Mucha Trio
27. 7. Hravá opera
1. 8. Fúze v múze
2. 8. Vášně Akordeonu
3. 8. Shakespeare 460: Romeo a Julie

Smetanu a další české skladatele připomene také bohatý doprovodný program. Do městského parku zavítá hudební průvod, na který navážou koncerty, naučné hry či výstava Slavní čeští skladatelé. Večer vyvrcholí videomappingem na kostele sv. Víta.

Park ale nebude zdaleka jediným prostorem, který festival se svým programem navštíví. V téměř zaniklé sudetské obci Svatý Kámen zazní v podání rakouského sboru Hard-chór a českého Kühnova smíšeného sboru skladby Antona Brucknera a Bedřicha Smetany či díla dalších českých a rakouských skladatelů.

V Jezuitském sálu Hotelu Růže zazní Pocta českým skladatelkám houslistky Elizabeth Jiřičkové. Bude to paralela ke koncertu Pocta českým skladatelům v divadle s Terezií Fialovou a Jiřím Bártou. Belfiato Quintet připomene v synagoze dílo Pavla Haase a v Egon Schiele Art Centru se prolne hudba a výtvarné umění. Malíř Vladimír Kiseljov vytvoří přímo při koncertu houslistky Ludmily Pavlové a perkusisty Štěpána Hona malbu.

Další koncerty rozezní zámecké divadlo, synagogu nebo pivovarskou zahradu. Nebude chybět ani Festivalová zóna v Klášterní zahradě. Program potrvá do 3. srpna. Už nyní lze kupovat lístky na webu festivalu festivalkrumlov.cz.

Krejčí a kulisáci tvoří iluze pro diváky (20. 8. 2023):

20. srpna 2023