Gaston Glock, muž, který změnil svět zbraní, zemřel ve věku 94 let

Gaston Glock, rakouský inženýr a miliardář, který vynalezl jednu z nejpopulárnějších a nejkontroverznějších střelných zbraní na světě, zemřel ve věku 94 let. O jeho úmrtí informoval web Glock.

Reklama

Gaston Glock, rakouský inženýr, zemřel ve středu 27.12.2023. Bylo mu 94 let. O úmrtí informovala na svých stránkách společnost Glock. V prohlášení společnost neuvedla další podrobnosti.

Gaston Glock založil svoji společnost v roce 1963. Proslavil se výrobou plastových a poloautomatických pistolí, které si oblíbily policie, armády i zločinci po celém světě.

Jeho pistole Glock 17, která byla poprvé představena v roce 1982, byla revoluční svým jednoduchým a lehkým designem, který využíval polymerový rám. Zbraň se snadno sestavovala a rozebírala, měla vysokou spolehlivost a kapacitu zásobníku.

Glock 17 si rychle získal oblibu mezi vojenskými a policejními silami, které ocenily její výkon a odolnost. Mezi jejími uživateli byly například rakouská, německá, francouzská, britská, americká a izraelská armáda, stejně jako FBI, CIA, Interpol a další.

„Glockova společnost se stala jedním z největších světových výrobců střelných zbraní, která prodala více než 10 milionů pistolí do více než 100 zemí. Glock si tak vytvořil jmění přes 1,1 miliardy dolarů,“ uvádí časopis Forbes.

Glockova pistole se také stala ikonou popkultury, která byla často zmiňována v hudbě, filmech, knihách i videohrách. V roce 2003 byl Glock nalezen u bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, když byl zatčen americkými vojáky.

Glockova pistole však také vyvolávala mnoho kritiky a kontroverze, zejména kvůli jejímu snadnému získání a ukrývání, a vysokému počtu obětí, které má na svědomí. Někteří zastánci kontroly zbraní ji nazývali „teroristickou zbraní“ nebo „zbraní volby pro masové vrahy“.

Mezi nejhorší střelby, které byly spáchány s Glockovou pistolí, patří například útok na školu v Dunblane ve Skotsku v roce 1996, kdy bylo zabito 16 dětí a učitelka, útok na ostrov Utøya v Norsku v roce 2011, kdy bylo zabito 69 lidí, nebo útok na kostel v Charlestonu v Jižní Karolíně v roce 2015, kdy bylo zabito devět Afroameričanů.

Život Gastona Glocka

Gaston Glock byl známý svou samotářskou a tajemnou povahou, která se projevovala i v jeho podnikání. V roce 1999 přežil pokus o vraždu, když byl napaden gumovým kladivem bývalým spolupracovníkem, který se pokusil okrást jej o miliony dolarů.

V roce 2000 odmítl podepsat dobrovolnou dohodu o kontrole zbraní se Spojenými státy, kterou podepsalo 29 dalších výrobců zbraní.

Glock byl dvakrát ženatý a měl tři děti. Jeho první manželství s Helgou skončilo v roce 2011 rozvodem, který byl doprovázen soudním sporem o alimenty.

Jeho druhá manželka Kathrin byla o 51 let mladší než on. Glock žil na svém honosném sídle u jezera v Korutanech, kde často hostil celebrity a politiky.

Zdroj: Wikipedie, The New York Times, Glock

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama