Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divadelní rok 2023: to nejlepší letos přišlo z Brna a malých scén. A co musíte vidět v roce 2024?

R.I.E. Rest in Euphoria. Odpočívej v euforii na scéně pražských Jatek78. Foto: Jatka78
R.I.E. Rest in Euphoria. Odpočívej v euforii na scéně pražských Jatek78. Foto: Jatka78

Závěr roku se hemží bilancemi kultury: co bylo nejlepší, co propadák, co na poslední chvíli koupit pod stromeček. I divadlu se dostává téměř nebývalé pozornosti. Je ale mnoho scén i tvůrčích jmen, které renomovaní kritici nezmiňují, a přitom přinášejí do českého rybníčku něco originálního. Je fér si je připomenout.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už v našem textu o rostoucím počtu ženských dramatických hrdinek jsme došli k optimistickému závěru, že se situace na divadelní scéně zlepšuje: přicházejí současnější texty, nadějní mladí tvůrci, odvážnější interpretace klasik a připomínání zapadlých hrdinů i hrdinek.

Cirkus jako vrchol sezony

Čím dál větší pozornost si poslední roky získává současný cirkus. Jeho nejvýraznější zástupce u nás, festival Letní Letná, v srpnu oslavil jubilejní dvacítku a divákům představil cirkusové zahraniční matadory, české premiéry, ale i alternativnější kousky, které patří mezi nejlepší inscenace, které byly letos k vidění.

Legendární francouzské duo Cirque Aïtal představilo podivínský, ale zábavný projekt A ciel ouvert (Pod hvězdným nebem), v němž nechyběla akrobacie s nejrůznějšími opeřenci. A bratři Bruynixckové uvedli na Letní Letné své mimořádné BITBYBIT, kde znovuobjevují starou cirkusovou techniku, v níž „visí“ za své čelisti. Propojují současný cirkus s tím starým a zároveň znovuobjevují své intenzivní bratrské pouto. A na jeho mimořádnosti se shodují i kritici s jindy odlišnými názorovými preferencemi.

Odpočívej v euforii

Přestože se v tuzemsku etablují i jména mladých tvůrců přicházejících po absolvování zahraničních akademií, nejviditelnějším cirkusovým hubem u nás patrně zůstává Cirk La Putyka (včetně jejich hostů) na Jatkách78.

Ten letos na jaře představil v režii Rostislava Nováka ml. megalomanský hudební projekt, který sliboval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější