Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Sarrazin po sedmi letech triumfoval ve SP, zato Schwarz má po sezoně. Zabystřanovi se nedařilo

Ani Nor Aleksander Aamodt Kilde, ani Američan Bryce Bennett. Vítězem sjezdu Světového poháru v Bormiu se nečekaně stal Cyprien Sarrazin. Francouzský závodník na zmrzlé trati doslova letěl. Krok s ním udržel jen Marco Odermatt ze Švýcarska, který za rodákem z Gap zaostal o devět setin sekundy. Český reprezentant Jan Zabystřan byl daleko za bodovanou třicítkou (52.). Dosavadní lídr SP Marco Schwarz z Rakouska si při pádu vážně poranil pravé koleno a sezona pro něj skončila.

Cyprien Sarrazin ve sjezdu SP v Bormiu
zdroj: ČTK / AP autor: Marco Trovati

Devětadvacetiletý Sarrazin znemožnil Odermattovi, obhájci celkového prvenství ve SP z předchozích dvou sezon, premiérový triumf ve sjezdu. Sám byl v nejrychlejší disciplíně dosud nejlépe čtvrtý v minulém závodě ve Val Gardeně.

"Konečně. Zajel jsem skvělou jízdu od úvodní branky až do cíle. Když jsem dojel, řekl jsem si: Jo, odvedl jsi svou práci," radoval se Sarrazin, první francouzský vítěz sjezdu v elitním seriálu od prosince 2015, kdy v Santa Catarině kraloval Adrien Théaux.

Odermatt jako úřadující mistr světa z letošního šampionátu v Courchevelu musí na první primát v disciplíně dál čekat. Ve sjezdu nicméně vybojoval už jedenácté umístění na "bedně" a poosmé skončil druhý. "Byla to perfektní jízda, ale jeden borec byl rychlejší," konstatoval.

Třetí, Kanaďan Cameron Alexander už zaostal za vítězem o více než sekundu a do dvouvteřinového odstupu se dostal už jen Švýcar Justin Murisier. Zabystřan nenavázal na nečekanou 20. příčku z úvodního sjezdu sezony. Mezi lyžaři, kteří závod dokončili, byl předposlední a podruhé za sebou zůstal bez bodů.

Bennett s Parisem se trápili, Schwarze transportoval vrtulník

Až v závěru výsledkové listiny se nacházeli také vítězové obou dosavadních sjezdů v sezoně – Bryce Bennett a Dominic Paris.

Američan na překvapivé zlato a bronz z Val Gardeny vůbec nenavázal a po nepřesvědčivé jízdě ztratil téměř pět sekund. Italský sjezdař přezdívaný vzhledem k sedmi tamním triumfům "Král Bormia" zhruba v polovině trati skončil po chybě na boku. Hrozbu těžšího pádu sice zažehnal, ale závod uzavřel s téměř sedmisekundovým mankem poslední.

A pohořely i další hvězdy, protože vzápětí nadějně rozjetý závod nedokončil ani vicemistr světa a druhý muž z obou sjezdů ve Val Gardeně Aleksander Aamodt Kilde. Zkušený Nor po třetím mezičase bez zjevné příčiny jízdu zastavil. V cíli řekl, že najel na kámen a zničil lyži.

Nedlouho po něm skončil v ochranných sítích Schwarz, který je sice specialista na technické disciplíny, ale šlo mu o důležité body. Po jeho karambolu byl závod na řadu minut přerušen. Osmadvacetiletého Rakušana převezl do nemocnice vrtulník. Rakouský lyžařský svaz posléze oznámil, že si osmadvacetiletý univerzál přetrhl přední zkřížený vaz a poškodil vnitřní meniskus a chrupavku. V pátek se podrobí operaci.

"Pravé koleno se mi prolomilo. Hned jsem cítil, že něco není stoprocentně v pořádku," uvedl mistr světa v kombinaci z roku 2021. "I když musím na operaci, daří se mi vzhledem k okolnostem dobře. Hledím dopředu a cíl je jasný –⁠ chci se vrátit tam, kde jsem byl," dodala největší současná hvězda rakouského lyžování.

SP v sjezdovém lyžování v Bormiu (Itálie):

Muži  sjezd:
1. Sarrazin (Fr.) 1:50,73, 2. Odermatt (Švýc.) -0,09, 3. Alexander (Kan.) -1,23, 4. Murisier (Švýc.) -1,81, 5. Kriechmayr (Rak.) -2,07, 6. Casse (It.) -2,15, ...52. Zabystřan (ČR) -5,31.

Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 11 závodů): 1. Odermatt 176, 2. Bennett (USA) a Kilde (Nor.) oba 160, 4. Sarrazin 150, 5. Paris (It.) 124, 6. Crawford (USA) 122, ...39. Zabystřan 11.

Průběžné pořadí SP (po 9 z 41 závodů): 1. Odermatt 536, 2. Schwarz (Rak.) 464, 3. Sarrazin 200, 4. Zubčič (Chorv.) 198, 5. Feller (Rak.), Kilde a Kristoffersen (Nor.) všichni 180, ...92. Zabystřan 11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články