Ruční výroba skla na seznamu UNESCO

Ruční výroba skla byla zapsána na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Ve sklárně Moser se sklo vyrábí ručně nepřetržitě už 166 let.

Karlovarská sklárna Moser dostala nádherný dárek! Ruční výroba skla byla 6. prosince 2023 na zasedání mezinárodního výboru UNESCO v Botswaně zapsána na prestižní Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

„Jsme velmi hrdí na naši dlouhou historii a na to, co naši skláři umějí. Uvědomujeme si, jak nenahraditelnou ztrátou by bylo, kdyby ruční výroba skla zanikla. Cítíme vděčnost k našim předchůdcům a k hodnotám, které nám zachovali. Sklářské řemeslo vnímáme jako světové dědictví dlouhodobě a jsme velmi rádi, že se nyní dostalo i pod ochranu UNESCO,“ říká generální ředitel Moseru Pavel Mencl.

Moser je na precizní ruční práci založen, po celou svoji 166 let trvající historii používá tradiční sklářské techniky, jejichž znalost se předává z generace na generaci. Skláři u pecí foukají sklo do dřevěných forem a krásu křišťálu pak dovádějí k dokonalosti mistrné ruce brusičů, rytců a malířek. Pracují zde ti nejlepší z nejlepších, rytec Tomáš Lesser byl dokonce za svůj um oceněn titulem Rytíř umění a literatury, které uděluje francouzské ministerstvo kultury.

Z rozhodnutí zapsat ruční výrobu skla na seznam UNESCO se společně s Českou republikou radují Francie, Německo, Španělsko, Maďarsko a Finsko, neboť šlo o společnou nominaci těchto zemí. V českých zemích má ruční výroba skla velmi dlouhou tradici, její počátky sahají až do 11. století. Českým vyjednavačům se podařilo, aby na seznam byla zapsána nejen práce přímo u sklářské pece, tedy foukání skla, ale i výroba skleněných perlí a figurek pomocí kahanu, a broušení, rytí a malování skla. Právě širokou paletou sklářských technik, které ovládají, jsou čeští skláři jedineční.

O značce Moser

Již 166 let nesou výrobky karlovarské sklárny jméno svého zakladatele, rytce a obchodníka Ludwiga Mosera. Společnost MOSER, a. s., se sídlem v Karlových Varech pokračuje v jeho stopách a tradiční ruční výrobu dále rozvíjí. Její díla, která jsou vyráběna z kvalitního bezolovnatého křišťálu, dobývají úspěšně český i zahraniční trh. Díky tomu dnes firma patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově umění českých sklářů. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků. Více naleznete na moser.com.

2. 11. 2023, TZ: MOSER,a.s.

Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

O víkendu foťte rostliny i ptáky!

Foto: Praha/Vít Lukáš

Šest českých měst soutěží v největší výzvě.

Dny zbytečných nehod jsou tu!

autonehoda/ilustrační foto pixabay.com

Nepozornost stojí za každou pátou dopravní nehodou.

Chcete si koupit ojeté auto?

ojeté auto/pixabay

dTest: Ojeté vozy a zajeté nekalé praktiky autobazarů.

reklama
reklama