Diagnóza neplodnosti znamená, že se páru není nedaří otěhotnět při pravidelném nechráněném pohlavním styku po dobu alespoň jednoho roku. V České republice se s neplodností potýká asi 20 % párů, což je každá čtvrtá až pátá dvojice. Mezi nejčastější příčiny ženské neplodnosti patří zejména ovulační poruchy, ale také posouvání věku žen, které se rozhodnou otěhotnět. Po třicátém roce se šance na přirozené početí snižují a kritickým podle gynekologů je pak třicátý pátý rok, kdy se reprodukční funkce ženy zhoršují podstatně rychleji. Ve čtyřiceti letech je šance na otěhotnění podle statistik pouze 5 %.

Důležité je zklidnění a pozitivní mysl

Metod, jak pomoci ženě k vytouženému miminku, dnes existuje samozřejmě mnoho, hormonální léčbou počínaje a umělým oplodněním konče. Je tu ale ještě jedna přírodní cesta, na kterou nedá dopustit spousta žen a existuje už tisíce let – jóga.

„Při snaze o otěhotnění je mimo jiné klíčová psychická pohoda. Pokud se však delší dobu nedaří ženě přijít do jiného stavu, je skutečně těžké si udržet pozitivní mysl. Jógu vnímám jako užitečný způsob, jak se napojit na vlastní tělo a nastolit harmonii,“ říká MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky.

Hormonální jóga harmonizuje vaječníky

Ačkoliv benefity přináší jakákoliv varianta tohoto cvičení, na hormonální rovnováhu a vitalitu reprodukčních orgánů má blahodárný vliv zejména jóga hormonální či reprodukční. Ta pomáhá napojit se na vlastní tělo, povzbudit energii, pročistit organismus od toxinů, prokrvit a uvolnit pánevní oblast a zklidnit mysl. Pravidelné praktikování hormonální jógové terapie harmonizuje celý hormonální systém. Při cvičení dochází k přímé masáži a stimulaci hormonálních žláz – vaječníků, štítné žlázy, hypofýzy příštítných tělísek a nadledvinek.

Stačí 15 minut denně

Například populární autorka hormonální jógové terapie Dinah Rodrigues tvrdí, že její sestava cviků dokáže zaktivovat tvorbu hormonů a v mnoha případech podpořit, či dokonce navrátit plodnost. S tím souhlasí i česká gynekoložka. „U žen dochází například ke snižování hladiny testosteronu a luteinizačního hormonu. Také byly zaznamenány změny v mozkových vlnách. Zvyšoval se poměr takzvaných alfa vln a došlo ke snížení hladiny kortizolu, což obojí nasvědčuje tomu, že jóga napomáhá i k větší psychické pohodě,” říká MUDr. Kateřina Veselá.

Aby se výsledky dostavily, je potřeba cvičit pravidelně, ideálně alespoň třikrát týdně. Sestavám reprodukční jógy přitom stačí věnovat pouhých 15 až 20 minut.

Zdroj: Youtube

Pozice 1: Síla lomené svíčky

Za velmi silnou pozici je v reprodukční józe považována takzvaná lomená svíčka (viparita karaní). Zvedáním nohou ke stropu dochází k většímu prokrvení pánve, a tím i stimulaci a vyživení reprodukčních orgánů. Navíc je masírována štítná žláza a stimulován endokrinní systém. Lomenou svíčku provádíme z lehu na zádech. Nejprve přitáhneme kolena k hrudníku, následně odlepíme pánev od podložky a vložíme pod ni dlaně. Zhluboka dýcháme. Dech můžeme pomyslně vést až do vaječníků, na kterých máme umístěné palce. Zkusíme vydržet alespoň minutu. Lomenou svíčku vynechejte ve dnech menstruace.

Pozice 2: Lehkost motýla

Další z jógových pozic, které mají pozitivní vliv na reprodukční orgány a zvyšují šanci na otěhotnění, je takzvaný motýlek (baddha kónásana). Tato pozice napomáhá otevírat kyčle, uvolnit ztuhlost a získat tím novou energii. Stačí vsedě přitáhnout kolena k hrudníku a následně je uvolnit do stran. Plosky chodidel pak spojíte k sobě. Intenzitu protažení vnitřní strany stehen a třísel můžete jednoduše regulovat přitažením či oddálením pat od pánve. S koleny buď můžete kmitat, jako když motýl mává křídly, nebo v pozici spočinout a prodýchat ji.

Pozice 3: Hravost šťastného dítěte

K uvolnění beder i mysli vám skvěle pomůže pozice šťastného dítěte (ananda balasana), která otevíráním kyčlí napomáhá bezstarostnosti. Do této velmi příjemné polohy se dostanete z lehu na zádech. Stačí pokrčit kolena, přitáhnout je k hrudníku a následně chytit vnější stranu chodidel podél malíkové hrany. Stehna necháte přilepená k břichu a hrudníku a pouze vytáhnete chodidla směrem ke stropu. Do pozice vnesete více hravosti a uvolnění tím, že se budete mírně houpat ze strany na stranu.

Zaměřte se na dech

Nezapomeňte, že u jógy je velmi důležitá i práce s dechem. Zkuste zpočátku svůj dech jen sledovat a nijak ho neupravujte. Vnímejte, zda dýcháte rychle nebo pomalu. Je váš dech hluboký, nebo mělký? Dýcháte pouze nosem, nebo i ústy? To vše si jenom uvědomte. Následně můžete zkusit váš dech zpomalovat a prohlubovat. Dejte si pozor, abyste při nádechu nezvedali ramena k uším. Dech by měl být neslyšný a prováděný nosem.

Zdroj: iGlanc.cz, MUDr. Kateřina Veselá - odbornice v oblasti reprodukční medicíny, Ženská neplodnost, Svět hormonální jógy

Související články