V úterý 9. ledna rozezní Kostel sv. Šimona Judy komorní hudba v podání Ivana Ženatého a Igora Ardaševa

Umělci připravili program sestavený z děl Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Otmara Máchy a Felixe Mendelssohna-Barthodyho.

V úterý 9. ledna se v Kostele sv. Šimona Judy uskuteční komorní večer, na němž vystoupí přední čeští sólisté - houslista Ivan Ženatý a klavírista Igor Ardašev. Pro společné vystoupení si vybrali hudbu Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Otmara Máchy a Felixe Mendelssohna-Barthodyho.

Odrazovým můstkem k mezinárodní kariéře houslisty Ivana Ženatého bylo vítězství v Mezinárodní houslové soutěži Petra Iljiče Čajkovského, po němž bezprostředně následovaly debutové angažmá v Moskevské a České filharmonii. Mezi jeho další úspěchy patří první cena v soutěži Pražské jaro a také titul laureáta mezinárodní soutěže mladých interpretů UNESCO. V následujících letech po svých vítězstvích se představil Ivan Ženatý v Londýně, Berlíně, Amsterdamu, Vídni, Curychu, Tokiu, New Yorku, Buenos Aires, Madridu Jeruzalémě a na mnohých dalších prestižních koncertních pódiích. Kritika u něj oceňuje kromě technické dokonalosti především též jeho styl a podmanivě krásný tón. V repertoáru má více než 50 houslových koncertů a jeho angažmá zahrnuje kromě sólových recitálů i řadu komorních projektů.

Klavírista Igor Ardašev je nositelem bronzové medaile Pražského jara, laureátem Mezinárodní soutěže Marie Callas, držitelem stříbrné medaile soutěže Královny Alžběty v Bruselu a laureátem mezinárodní klavírní soutěže Marguerite Long – Jacques Thibaud v Paříži. Často je zván na renomované domácí i zahraniční festivaly, jako jsou Pražské jaro, Moravský podzim, Janáčkův Máj, Schloss Moritzburg, Murten Classics a mnohé další. Má za sebou téměř čtyřicet let spolupráce s Moravskou filharmonií Brno, u níž v koncertní sezóně 2017/18 působil i jako rezidenční sólista. Je klavírní ikonou Brna a pedagogem brněnské JAMU.

Jaká je vzájemná spolupráce obou renomovaných sólistů a jaký byl klíč k výběru jejich pražského vystoupení? I to prozradí Ivan Ženatý v rozhovoru s Martinou Klausovou na Classic Praha v neděli 31. prosince v 16:30. Reprízu si poslechněte na Nový rok, tedy 1. ledna 2024 v 11:30.

Foto: Ivan Ženatý (©archiv Ivana Ženatého)

Podcast