Podle statistik žije v českých domácnostech kolem dvou milionů psů. Spousta z nich zažívají při silvestrovských oslavách doslova peklo na zemi. Podle veterinářů je problém v jejich velmi citlivém sluchu, který vnímá razantnější zvuky jako ohrožení. A když se pak takový „výbuch“ z petard propojí se světelnými efekty ohňostroje, vyvolá u pejsků naprostý šok a paniku. Pokud tedy máte doma čtyřnohého chlupáče, připravte ho na Silvestra ještě dokud je čas. Inspirujte se třeba radami psího trenéra Ceasara Millana, který doporučuje aplikovat tyto tři kroky.

Ve videu psího trenéra Cesara Millana se dozvíte, jak zbavit vašeho mazlíčka strachu z petard. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Dejte pejskovi lehčí půst

Pes je zvíře pudové. A jedná hlavně na základě svých potřeb a emocí. Využijte toho právě v případě nějaké psychické zátěže jako jsou silvestrovské oslavy. Podle specialisty na psí duši Cesara Millana je dobré nechat chlupáče lehce vyhladovět. A pak jeho hlad postupně prohloubit tím, že mu dáte pocítit blízkost jídla. „Psí mozek je ovlivňován z 15 % zrakem, z 25 % sluchem a z 60 % čichem! A právě toho musíte využít. Vezměte si do ruky kus syrového masa (třeba játra nebo kuřecí) a zamávejte s ním poblíž psího čenichu. Hladové zvíře ucítí potravu a plně se na ni soustředí. A pak udělá všechno proto, aby ji dostalo,“ říká specialista.

Jděte s ním na procházku

Dalším důležitým krokem je pejska unavit. Před silvestrovskou oslavou proto svého lehce vyhladovělého čtyřnožce vezměte na delší procházku. Abyste ho nalákali, můžete vzít s sebou pamlsky jako motivaci. „Vezměte pejska na dvě hodinky někam, kde to moc nezná. Nebo mu vymyslete aktivitu, která je pro něj adrenalinová a zaměstná jeho mozek. Čím víc se pejsek unaví, tím méně pak bude vnímat silvestrovské veselí,“ domnívá se zvířecí trenér.

Využijte vestu

Při procházce můžete vyzkoušet i takzvanou zklidňující vestu, kterou na trhu najdete také pod výrazem calming vest. Jde o obleček, který pejska obepne a zpomalí jeho dech. Ve výsledku pak bude daleko klidnější a nenechá se ničím moc rozházet. Sedativně pak může působit i samotná hostina, která přijde jako hřeb večera. Kombinace jídla s únavou pak bude ten nejlepší způsob, jak neřešit okolní vzruchy a jít v klidu spát.

Související články

Zdroje: www.chytralekarna.cz, www.superzoo.cz