Karel Vilém Medau – tiskař, nakladatel a knihkupec

28. prosinec 2023

V Litoměřicích působil dlouhé desítky let významný tiskař, nakladatel a knihkupec polsko-německého původu – Karel Vilém Medau. Všeobecně je považován za jednoho z průkopníků litografie a dřevorytu u nás.

Nejprve pracoval jako faktor litoměřické tiskárenské dílny ovdovělé Alžběty Laubeové, kterou si později vzal. Tiskárnu pak vedl pod svým jménem, později k ní připojil i proslulý litografický závod. Od roku 1837 provozoval současně i pražskou živnost.

Nejvíce oceňované jsou Medauovy tisky sedmidílných topograficky zaměřených publikací Františka Alexandra Hebera. Dále to byla literatura pro mládež, nouzová platidla a kalendáře.

Medau byl také nakladatelem několika ilustrovaných nepolitických časopisů.

Když v roce 1845 odkoupil Pražské noviny, kterým se nedařilo, pozdvihl je i díky Karlu Havlíčkovi Borovskému. Jako svobodného novináře ho tehdy zaměstnal na doporučení Františka Palackého. Počet předplatitelů novin se během jednoho roku zvýšil desetkrát.

Od roku 1848 vydával rovněž Pražský večerní list – a opět s úspěchem. Náklad vystoupal až na tehdy neuvěřitelných 5 000 kusů.

Otec osmi dětí Karel Vilém Medau zemřel v Litoměřicích v roce 1866.

Spustit audio