Ohňostroje na Vysočině budou, radnice investují do oslav desetitisíce

  15:14
Řádově vyšší desítky tisíc zaplatí radnice měst na Vysočině za ohňostroje, jež jsou hlavním lákadlem oslav příchodu nového roku. I přes každoroční stížnosti některých obyvatel, a to hlavně z řad majitelů psů, však oslavy s využitím pyrotechniky přetrvávají.

Letošní novoroční ohňostroj v Jihlavě byl tišší než v minulosti a zřejmě definitivně poslední. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Změny programu oslovené samosprávy zatím neplánují ani na základě středeční výzvy ministra vnitra Víta Rakušana. Ten nabádá k rušení ohňostrojů kvůli nedávné tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Probíral jsem to s kolegy a konzultovali jsme vše i s dalšími městy v kraji. Došli jsme k tomu, že s největší pravděpodobností zůstanou oslavy příchodu nového roku v naplánované podobě, tedy včetně ohňostroje,“ sdělil například žďárský starosta Martin Mrkos.

Žďár nad Sázavou

Novoroční ohňostroj se odehraje na náměstí Republiky. A to přesto, že se tamní starosta dlouhodobě netají tím, že sám není fanouškem této kratochvíle – hlavně kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí.

„Jde však o určitou tradici, která se těší velké oblibě – akce bývá hodně navštěvovaná a je tak i důvodem k vzájemnému setkávání,“ uvedl již dříve ke kladům Mrkos.

Radnice tentokrát uvolnila na ohňostroj, o jehož uskutečnění se postará Luboš Smištík, 57 tisíc korun. „Půjde o komponovaný ohňostroj s hudbou,“ upřesnila mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová. Světlice vzlétnou v 18 hodin, už od půl šesté ale začne program na náměstí. Vystoupí operní pěvec Jakub Pustina, zazní zdravice zastupitelů města a státní hymna.

Jihlava

V Jihlavě je na Nový rok naplánován sedmiminutový komponovaný ohňostroj, který má být odpalován ze střechy obchodního domu Prior na Masarykově náměstí. Vzhledem k apelu ministra Rakušana však vedení města ještě v pátek dopoledne řešilo, jak se k situaci postaví. „Konečné rozhodnutí ale nakonec je ponechat oslavy Nového roku v Jihlavě v původně naplánované podobě,“ oznámil primátor města Petr Ryška.

Už loni vedení města zvažovalo – z hlukových i úsporných důvodů – vynechání této novoroční show. Konala se nakonec díky soukromému sponzorovi, jímž se následně ukázal být sám primátor.

Letos je ohňostroj financován z městské kasy. „Jeho realizátorem je totiž příspěvková organizace města – Brána Jihlavy. Stát bude 85 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Ohňostroj z dílny Leo Válka by měl odstartovat v půl šesté večer, od půl páté mu budou předcházet oslavy, kde má primátor s radními rozdávat zdarma svařené víno a čaj. „Objednáno máme celkem 200 litrů svařáku a 60 litrů čaje,“ sdělila za Bránu Jihlavy Lenka Kremláčková. Po celou dobu by měla hrát kapela Bee Band, zájemci si užijí bruslení na kluzištích i několik stánků v adventní vesničce.

Na samotné vyvrcholení oslav – ohňostroj – vedení města žádné velké množství stížností neeviduje. „Zatím moc ohlasů nemáme, ale když už se někdo ozve, ohňostroj chválí a těší se na něj. Lidé kritizují hlavně neřízené používání zábavní pyrotechniky a petard v ulicích města, které ruší lidi i zvířata,“ okomentoval Ryška.

Třebíč

Zhruba 80 tisíc korun vydá za světelnou show na Nový rok Třebíč. „Ohňostroj bude doprovázet hudba a vyrovná se ohňostroji při ukončení slavností ke dvaceti letům v UNESCO,“ uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Odezva lidí je vesměs pozitivní. „Negativních reakcí na sítích je jen velmi málo, v řádu jednotek,“ dodala mluvčí. Rachejtle vyrazí k nebi od Kostelíčka na Strážné hoře, budou tedy zdaleka viditelné. Akce začne v 17 hodin.

Velké Meziříčí

Více peněz než v okresních městech vydají letos za ohňostroj ve dvanáctitisícovém Velkém Meziříčí. Tam čeká obyvatele na Nový rok světelná podívaná za 100 tisíc korun. Radnice do ní investovala o 25 tisíc víc než minulý rok. „Bude tedy o něco lepší, ale stejně jako v předchozích letech půjde o klasický ohňostroj podbarvený hudbou,“ přiblížila Martina Strnadová, mluvčí meziříčské radnice.

Odpalovat se bude ze střechy Jupiter clubu na Náměstí. Krom samotné světelné podívané je od 17 hodin na programu pěvecké vystoupení, projev starosty a na závěr akce animovaná pohádka v kině – Kocour v botách –, na niž je vstup zdarma.

„Negativní reakce – zejména kvůli psům a finančním výdajům na oslavu příchodu nového roku, jejichž součástí je i ohňostroj, jsme zaznamenali. Nicméně pozitivní ohlasy převažují. Je však možné, že v budoucnu proběhne na toto téma diskuse a dojde ke změně,“ doplnila Strnadová.

Havlíčkův Brod a Pelhřimov

Dlouhodobě bez oslav formou ohňostrojů se na přelomu roku obejdou třeba lidé v Pelhřimově či Havlíčkově Brodě. Brodská radnice na městském Facebooku navíc i apeluje na veřejnost, aby upřednostnila radovánky bez petard.

Na negativní dopady ohňostrojů upozorňuje i Ústřední komise pro ochranu zvířat ministerstva zemědělství. Ta oslovuje města a obce, aby zvážily možnost regulace pořádání ohňostrojů a používání pyrotechniky pomocí svých obecně závazných vyhlášek.

„Podstatnou součástí zábavní pyrotechniky jsou výrobky s výrazným zvukovým efektem, jejichž dopad na zvířata je mnohdy fatální. Kromě toho, že trpí strachem až panikou, se stává, že majitelům utečou a poraní se. Jsou i případy, kdy vběhnou pod auto, které je těžce zraní či usmrtí,“ uvedl Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství.

Novoroční ohňostroj v Praze, lidé se na něj složili (1. 1. 2020)