Kellnerová je dvanáctá nejbohatší žena světa. Kromě byznysu dále podporuje onkologický výzkum

Nejbohatším Čechem roku 2023 se stala žena, podnikatelka Renáta Kellnerová. Na prvním místě je už po třetí za sebou. Jinak byl ale pro podnikatelku a vdovu po tragicky zesnulém miliardáři Petru Kellnerovi letošní rok plný změn a velkých kroků. Jaké to byly? Připomíná další díl seriálu Příběhy roku 2023, který připravil Radiožurnál.

příběhy roku 2023 Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová | Zdroj: Výroční zpráva PPF

Za nejbohatšího člověka v Česku označil časopis Forbes Renátu Kellnerovou už po třetí za sebou. Kellnerová stojí v čele skupiny PPF, kterou založil její tragicky zesnulý manžel Petr Kellner. Zemřel po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu 2021.

Přehrát

00:00 / 00:00

Renáta Kellnerová: Příběh roku 2023

Poté byla Kellnerová spolu s rodinou většinovým majitelem skupiny. To se ale změnilo na začátku letošního září, kdy Kellnerová s dětmi odkoupila minoritní podíly a nově tak vlastní celou investiční skupinu PPF.

Kellnerová taky předsedá správní radě rodinné nadace The Kellner Family Foundation. Ta v dubnu oznámila, že daruje půl miliardy korun na vybudování nového výzkumného onkologického centra v pražském Motole. Zařízení za zhruba čtyři a půl miliardy má být hotové v březnu 2026.

Zájem o onkologický výzkum

Na onkologický výzkum dlouhodobě daroval peníze ještě před smrtí i Petr Kellner. „Onkologický výzkum, respektive hledání léku nové generace proti některým typům rakoviny, byla Petrova srdeční věc, které obětoval velmi mnoho. Jsem ráda, že můžeme tomuto projektu pomoci, aby se stal realitou,“ uvedla Kellnerová v tiskové zprávě.

Nejvlivnější ženou Česka je Kellnerová, další místa obsadily podle Forbes Jourová s Pekarovou Adamovou

Číst článek

To potvrzuje i generální ředitel biotechnologické firmy Sotio Radek Špíšek. Petr Kellner firmu Sotio založil, aby se věnovala výzkumu léčby rakoviny, uvedl Špíšek ve výročním vyjádření na webu skupiny PPF z poloviny letošního roku.

„Sotio bylo jeho životním projektem. Podílel se na jeho aktivitách vždycky velmi významně. Často se chodil dívat na výsledky vědeckých pokusů, chodil se dívat na výsledky klinických studií,“ popsal Špíšek.

Společnost Amalar

V polovině listopadu rodina oznámila vytvoření společnosti Amalar Holding s.r.o., do které plánuje postupně včlenit veškerá rodinná aktiva i akcie, včetně společnosti PPF. Název společnosti vychází z počátečních písmen jmen dcer a vdovy po Petru Kellnerovi - Anna, Marie, Lara a Renáta.

Rodina Kellnerových zakládá ‚superholding‘ Amalar. V čele poradního sboru bude stát exguvernér Rusnok

Číst článek

Syn Petr z Kellnerova prvního manželství vlastní zhruba 10 procent společnosti PPF, účast na novém projektu zatím zvažuje. Součástí holdingu je i poradní sbor, který vede bývalý premiér a někdejší guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

„Je to sbor lidí, kteří budou k dispozici rodině, pokud bude potřebovat, vyslechnout naše názory na jejich otázky. Bude-li se chtít poradit o tom, jak vidíme budoucí vývoj v oblasti, které třeba více rozumíme. To může být pro jejich rozhodování důležité,“ popsal v listopadu ve vysílání Radiožurnálu Rusnok.

Dalšími členy poradního sboru jsou například bývalá vedoucí partnerka EY Magdalena Souček, ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc nebo plastický chirurg Bohdan Pomahač.

Lucie Špetová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme