Povstání na Old Trafford a 77 doteků ve vápně: 19. kolo Premier League v kostce

29.12.2023, 20:50
Názory a komentáře
Alejandro Garnacho (© AFP)

Že by se v Manchesteru blýskalo na lepší časy? Po obratu ve šlágru s Aston Villou (3:2), který připomněl památná utkání pod vedením Sira Alexe Fergusona, si to příznivci United před koncem roku bezesporu přejí. Zcela opačné emoce naopak kousali fanoušci Arsenalu, jenž padl s West Hamem 0:2 navzdory trvalému, ale platonickému tlaku s rekordním počtem doteků s míčem v pokutovém území soupeře.

Red Devils, kteří čtyřikrát za sebou v soutěžním duelu neskórovali, začali s Villans velmi zle. Ještě v 58. minutě prohrávali 0:2 poté, co se prosadili John McGinn a Leander Dendoncker. Devatenáctiletý talent Alejandro Garnacho ale dvěma brankami srovnal a o rok starší Rasmus Højlund svou první ligovou trefou v dresu nového zaměstnavatele rozhodl.

Dánský útočník je společně s trojicí snajprů v čele s Erlingem Haalandem z Manchesteru City nejlepším kanonýrem Ligy mistrů, mezi anglickou elitou se však přesného zásahu dočkal až v 15. střetnutí.

"Měl jsem s Rasmusem několik pohovorů. Připomínal jsem mu, že dal spoustu gólů v reprezentaci a že kvalitu ukázal i v Champions League. Jsem si jistý, že po první brance v Premier League přidá brzy další," uvedl manažer manchesterského celku Erik ten Hag, který si zároveň pochvaloval fakt, že se spolumajitelem United stal britský miliardář Jim Ratcliffe.

Ratcliffe se mimo jiné zavázal investovat 236 milionů liber (6,7 miliardy korun) do ikonického stadionu Old Trafford. Jeho skupina Ineos také převezme sportovní řízení klubu. Podle BBC zaplatil za čtvrtinový podíl 1,25 miliardy liber (asi 35,5 miliardy korun).

Ten Hag věří, že změna v majetkové struktuře je pozitivním impulsem."Ineos má spoustu zkušeností se sportem na nejvyšší úrovni - ve formuli 1, v cyklistice, ve fotbale. Mohou nám pomoci dosáhnout našich cílů. Chtějí pracovat s námi a my chceme pracovat s nimi," dodal nizozemský stratég, jehož svěřenci okupují v tabulce sedmé místo s jedenáctibodovou ztrátou na vedoucí Liverpool, který nezaváhal v Burnley (2:0).

Ztrátu v boji o titul musel strávit druhý Arsenal. V utkání s West Hamem sice měli Gunners 77 doteků s míčem ve vápně soupeře, ale ke kýžené radosti to nevedlo. Více doteků s míčem v pokutovém území bez vstřeleného gólu nezapsal v historii soutěže žádný tým.

Tento fakt vzbudil na sociálních sítích diskusi fanoušků, ale mnohem více se po závěrečném hvizdu řešil sporný moment, po němž Tomáš Souček ve 13. minutě otevřel skóre.

Kapitán české reprezentace zužitkoval pas Jarroda Bowena a jako desátý hráč Hammers dal v éře Premier League 25 branek. Videorozhodčí téměř pět minut zkoumal, zdali míč před Bowenovou zpětnou přihrávkou nebyl v autu. Vzhledem k faktu, že nenalezl průkazný záběr o pochybení hlavního sudího Michaela Olivera, trefa nakonec platila.

"Rozhodčí nám oznámil, že záběry nejsou průkazné a že platí původní verdikt. Je opravdu velká škoda, že s veškerou technologií, kterou máme k dispozici, nejsme schopni určit, jestli byl míč za čárou," prohlásil lodivod domácích Mikel Arteta.

Arsenal i proto zaostává za vedoucím Liverpoolem o dva body. West Ham je šestý a má 33 bodů, což je v polovině ročníku Premier League klubový rekord. Zajímavostí je, že manažer David Moyes loupil na stadionu severolondýnského favorita na 23. pokus.

Wood řádil v St. James‘ Parku

Nedařilo se ani dalšímu anglickému zástupci v Lize mistrů. Newcastle totiž uzavřel kalendářní rok domácí porážkou s Nottinghamem 1:3. Hattrickem zazářil Novozélanďan Chris Wood, který ještě v loňské sezoně hrál za Magpies. V té letošní už má na kontě sedm branek a je nejlepším střelcem Forest.

Roli favorita naopak ustál Manchester City. Obhájci titulu sice v Goodison Parku inkasovali jako první, po změně stran nicméně třemi zásahy výsledek otočili a posunuli se na čtvrté místo s dvoubodovou ztrátou na Aston Villu. Oproti všem konkurentům ale mají vzhledem k účasti na mistrovství světa klubů utkání k dobru.

O bod zpět je za nimi Tottenham, který kousal hořkou pilulku v Brightonu. V 75. minutě prohrával už 0:4 a hrozbu debaklu odvrátil dvěma brankami v závěru. Bilancí 2+1 zazářil útočník João Pedro a fenomenální "raketou" se blýskl uzdravený obránce Pervis Estupiñán.

V naší tradiční videorubrice naleznete i oku lahodící gól Luise Sinisterry z Bournemouthu. Ten uzavřel výsledek 3:0 v zápase proti Fulhamu. Cherries v posledních sedmi kláních ztratili jen dva body a ze dna tabulky vyšplhali už na 12. příčku. A to mají ještě k dobru duel s osmnáctým Lutonem, jenž byl předčasně ukončen po kolapsu Toma Lockyera.

Opomenout nelze ani vítězství desáté Chelsea, která s nejmladší základní sestavou v klubové historii porazila patnáctý Crystal Palace 2:1, a loupež Wolverhamptonu na stadionu Brentfordu, pod níž se dvěma trefami podepsal Hwang Hee-chan. Jihokorejský forvard nicméně střetnutí nedohrál a krátce před pauzou nuceně střídal.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Chris Wood (Nottingham) - 9.50 / 3 góly, 3 střely, 5 úspěšných soubojů.

2. João Pedro (Brighton) - 9.10 / 2 góly, asistence, 8 úspěšných soubojů.

3. Alphonse Areola (West Ham) - 8.80 / čisté konto, 8 zákroků (z toho 6 po střelách uvnitř pokutového území), 50 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Chris Wood (Nottingham) - 17 bodů.

2. João Pedro (Brighton) - 16 bodů.

3. Konstantinos Mavropanos (West Ham) - 15 bodů.

Sestava 19. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Alphonse Areola (West Ham) - Na Emirates Stadium zamkl branku a zahodil klíč. Rodák z Paříže zapsal osm zákroků a měrou vrchovatou přispěl k nečekanému vítězství Hammers. Nejvíce se zapotil po Sakově hlavičce z bezprostřední blízkosti, kterou tygřím skokem vyrazil nad břevno, a Trossardově střele ve druhé půli. Čisté konto udržel podruhé v řadě a po závěrečném hvizdu sklízel chválu ze všech stran.

Stoper: Konstantinos Mavropanos (West Ham) - K vynulování Gunners pomohl také bývalý hráč severolondýnského klubu, v jehož dresu nastoupil jen do osmi soutěžních utkání. Řecký reprezentant exceloval v defenzivních činnostech a v 55. minutě dostal vyprodaný hostující sektor do varu. Kromě přesného zásahu navíc úřadoval i ve vlastním pokutovém území, kde vyhrával osobní souboje. Opomenout nelze ani precizní čtení hry.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Precizní čtení hry je devízou i kapitána Reds, který s lehkostí sobě vlastní dirigoval obranné kvarteto celku z města Beatles na Turf Moor. Nejlepší hráč Premier League z ročníku 2019/20 se podepsal jak na čistém kontu, tak na "povinné" výhře. Mimo jiné tím, že nenašel přemožitele v žádném z osmi soubojů. Konstruktivní rozehrávkou s 93procentní úspěšností zároveň pomáhal ve výstavbě útoků.

Stoper: Nathan Aké (Manchester City) - Van Dijkův kolega z nizozemského národního týmu exceloval v Goodison Parku a hlasitě si řekl o nominaci v sestavě kola. Mimo jiné i tím, že za stavu 1:1 vybojoval penaltu, kterou Álvarez se štěstím proměnil. Aké rovněž ukázal svou všestrannost, když se po zranění Stonese přesunul zleva na stoperskou pozici. Kvarteto zastavení akce soupeře a 96procentní úspěšnost přihrávek je nutno ocenit také.

Pravý záložník: Anthony Elanga (Nottingham) - Devět "kanadských bodů" ve 13 zápasech v ligové sezoně už má na kontě rychlonohý odchovanec Malmö. Poslední dva přidal v St. James‘ Parku, kde zazářil v pozici dvorního nahrávače Wooda. Nejprve mu těsně před přestávkou přichystal míč jako na zlatém podnosu před prázdnou "klec" a krátce po úvodním hvizdu druhé půle poslal vytáhlého útočníka do samostatného úniku.

Střední defenzivní záložník: Alex Scott (Bournemouth) - Poprvé od konce října nastoupil dvacetiletý záložník v základní sestavě a vedl si skvěle. Svou zářnou chvíli prožil ve 44. minutě, kdy svižným driblinkem v maximální rychlosti přelstil kvarteto protihráčů, a poté naservíroval míč skórujícímu Kluivertovi. Jeho 89procentní úspěšnost přihrávek a šest vítězných osobních soubojů bezesporu kvitoval i trenér Iraola.

Střední ofenzivní záložník: Phil Foden (Manchester City) - Vynikající formu si i po návratu z mistrovství světa klubů drží levonohý "kouzelník" z Manchesteru, o čemž se ve středu přesvědčili fotbalisté Evertonu. Jeho nekompromisní rána z 20 metrů srovnala v 53. minutě skóre a zavelela k obratu. Během zmíněného střetnutí pokazil jen tři přihrávky a vytvořil tři šance pro spoluhráče. O druhý gól ho připravila branková konstrukce.

Levý záložník: Alejandro Garnacho (Manchester United) - Z pozice benjamínka vedl povstání United a hned dvakrát překonal Martíneze mezi tyčemi Villans. Nejprve zužitkoval nezištný pas Rashforda a v 71. minutě i s přispěním teče Carlose vyrovnal. Ještě předtím ho navíc o úvodní zásah připravil ofsajd. Od začátku listopadu nescházel v základní sestavě ani jednou. Cenovka £4.7m ve Fantasy Premier League by mohla oslovit nejednoho manažera.

Pravý útočník: Hwang Hee-chan (Wolverhampton) - O milion dražší variantu představuje ve zmíněné hře jihokorejský snajpr, který prožívá nejlepší sezonu mezi anglickou elitou v kariéře. Po dvou trefách na stadionu Brentfordu je už mezi kanonýry v top 6 a s deseti brankami si hlasitě říká o lukrativnější angažmá. Jeho absence během lednového mistrovství Asie bude pro Wolves velmi citelná. Dokáže ho někdo ze spoluhráčů zastoupit?

Střední útočník: Chris Wood (Nottingham) - Návrat do Newcastlu, kde v předchozích dvou ročnících působil, si zkušený forvard nemohl vysnít lépe. Na Isakův pokutový kop totiž odpověděl hattrickem a rozesmutnil vyprodanou domácí arénu. A nutno podotknout, že jeho druhý i třetí gól snesl to nejpřísnější měřítko. Navzdory své výšce (191 cm) ukázal v obou akcích brilantní techniku a chladnokrevně překonal bezmocného Dúbravku.

Levý útočník: João Pedro (Brighton) - Zápas, na který jen tak nezapomene, odehrál také odchovanec Fluminense. Ambiciózní Tottenham skolil na Amex Stadium bilancí 2+1. V 11. minutě po "tanečku" v brazilském rytmu připravil půdu pro skórujícího Hinshelwooda a následně dvakrát suverénně proměnil penaltu. V sezoně Premier League si polepšil na sedm přesných zásahů, což z něj činí nejlepšího střelce Seagulls.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
19
12
6
1
39 : 16
42
2
Arsenal FC
19
12
4
3
36 : 18
40
3
Aston Villa
19
12
3
4
40 : 25
39
4
Manchester City
18
11
4
3
43 : 21
37
5
Tottenham Hotspur
19
11
3
5
39 : 28
36
6
West Ham United
19
10
3
6
33 : 30
33
7
Manchester United
19
10
1
8
21 : 25
31
8
Brighton & Hove Albion
19
8
6
5
38 : 33
30
9
Newcastle United
19
9
2
8
37 : 25
29
10
Chelsea FC
19
7
4
8
31 : 29
25
11
Wolverhampton Wanderers
19
7
4
8
27 : 31
25
12
AFC Bournemouth
18
7
4
7
27 : 32
25
13
Fulham FC
19
6
3
10
26 : 34
21
14
Brentford FC
18
5
4
9
25 : 28
19
15
Crystal Palace
19
4
6
9
19 : 28
18
16
Nottingham Forest
19
4
5
10
22 : 34
17
17
Everton FC
19
8
2
9
24 : 25
16
18
Luton Town
18
4
3
11
21 : 34
15
19
Burnley FC
19
3
2
14
18 : 38
11
20
Sheffield United
19
2
3
14
15 : 47
9

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (10)

Přidat komentář
oli9

Liverpool na prvním místě

Reagovat
Remt

Tam kam patří

Reagovat
Bowie

Reagovat
Y.Cabaye

Výsledkově zatím hrozně schizofrenní sezóna. Jsme schopný vypráskat doma PSG jak psi, stejně tak vyřadit oba Manchestery, ale poslední dobou nejsme schopný porazit ani druhořadý týmy jako Luton nebo Nottingham, navíc ta blamáž s Dortmundem, do toho zranění neustávají... chce to nějakou novou krev a trochu do toho šlápnout. Herně si myslím že to není bída, ale ty výsledky tomu teda neodpovídají.

Reagovat
Seydou Doumbia

OT : Bude představení týmu k druhému nej repre turnaji světa (APN)? To jsou vždy nejlepší články co tu vycházejí, prosím.

Reagovat
TheTopFootbaler

Přidávám se s prosíkem, ale bojím se, že to bude hodně záležet na redakci a ta má plno

Reagovat
Nieuwendyk

Taky jsem pro, pro mě to je nejzábavnější turnaj eva

A články k němu byly vždy balzámem na duši. Tak snad...

Reagovat
ACSeRw!n

zalezi jestli to za ne nekdo napise

Reagovat
fabec1222

A jestli to Dvořák povolí

Reagovat
pertinentbasil

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele