Filharmonii přinesl letošní rok velké open air koncerty i nového ředitele

  8:44
Co dal královéhradecké Filharmonii letošní rok? Třeba velké open air koncerty, ale i crossoverové projekty, v nichž se kvality symfonického tělesa propojují s jinými žánry, filharmonici doprovázeli i kapelu Lucie. Rok 2023 dal filharmonikům také nového ředitele. Po třiadvacetiletém působení Vladimíra Dernera přišel Vladimír Šrámek.

Filharmonie Hradec Králové při open air koncertu u Labe (24. 8. 2022) | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Pro mě osobně i pro mé kolegy to byl samozřejmě rok velkých změn. Další důležité úkoly a výzvy se nám rýsují i v roce příštím. Věřím, že se nám všem ve Filharmonii daří naše úsilí nastavit tak, abychom nadále přinášeli krásné hudební zážitky našim současným posluchačům, ale současně dokázali přinést radost z hudby také těm, kteří nás zatím sledují zpovzdálí. Tu radost všem přeji jak o blížících se vánočních svátcích, tak v celém příštím roce,“ uvedl ředitel hradecké Filharmonie Vladimír Šrámek ještě před Vánocemi.

Pro ředitele je však jedna věc kancelář, druhá plné hlediště, výborní muzikanti a další smělá dramaturgie. Filharmonie své hlavní poslání přinášet publiku z města a regionu symfonickou orchestrální hudbu, ať už z dávné minulosti, nebo z loňska, plní. Hlavně náplní programu pro hlavní řady předplatného, Bílou a Žlutou.

Crossoverové projekty

Dosvědčují to i slova šéfdirigenta Kaspara Zehndera: „Můžeme se ohlédnout za významným rokem, který byl charakterizován především změnou ředitele, přechodem od Václava Dernera k Vladimíru Šrámkovi, ale také důležitými personálními rozhodnutími v orchestru. Kvalita orchestru, která je naší hlavní prioritou, se dále zvyšovala. Můžeme se ohlédnout za mnoha hudebními vrcholy. Novoroční koncert s Marion Grange a Wolfgangem Reschem, Mendelssohnův houslový koncert s Jiřím Vodičkou, El fuego latino na náplavce, úryvky z Prodané nevěsty a listopadové provedení Mahlerovy Symfonie Vzkříšení byly zážitky, které i mně udělaly mimořádnou radost a jistě se stanou trvalými vzpomínkami.“

Jednou z oceňovaných dovedností orchestru je zaměření na crossoverové projekty, v nichž se zvukové a interpretační kvality symfonického tělesa propojují s jinými žánry. Filharmonici doprovázeli na turné kapelu Lucie, Janka Ledeckého nebo hráli se swingovým uskupením Blue Star. Unikátním projektem byl prosincový koncert kapely Razam s Ivou Marešovou, který živě uvedla televize Noe. Na žánrové přesahy pamatuje Filharmonie abonentní řadou s označením Modrá.

Jubilea, nástroje značky Červený i open air

V končícím roce se sešlo víc jubileí, nejen 100 let Českého rozhlasu. I k nim mířily některé programy, například květnový koncert Laco Déczi 85 či Jiří Pavlica 70. Dalším oslavencem byla v říjnu Sudetská filharmonie Józefa Wiłkomirského z polského Valbřichu, partnerského města Hradce Králové, jež oslavila 45 let.

Adagiettem z Mahlerovy Symfonie č. 5 se filharmonici 16. května rozloučili v katedrále svatého Ducha se Soňou Červenou, operní pěvkyní a mecenáškou umění, která proslula také srdečným vztahem k Hradci i zdejší Filharmonii.

„Kromě několika nahrávek a koncertů s orchestrem je známá svou osobní angažovaností pro dostavbu mistrovských varhan v sále Filharmonie. Nejenže se stala tváří nadačního fondu Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, ale sama také stavbu nástroje významnou částkou podpořila. Je již zpečetěno, že jméno Soni Červené ponese od roku 2025 koncertní sál FHK,“ říká mluvčí Filharmonie Alois Neruda.

Pěvkyně ve své závěti odkázala Filharmonii historické dechové nástroje z rodinné dílny Červených a přidala portrét svého otce a zakladatele kabaretu Červená sedma, právníka Jiřího Červeného.

29. listopadu 2017

Podzim patřívá Hudebnímu fóru Hradec Králové, přehlídce ceněných děl soudobé světové orchestrální hudby. Všechny koncerty živě přenášel Český rozhlas na stanicích Vltava a D-dur. V příštím roce dojde už na 20. ročník tohoto unikátního festivalu.

Velkého ohlasu a vděčného přijetí se dostalo dvěma letním open air koncertům. Červnový na Malém náměstí uspořádala Filharmonie jako poděkování za uplynulou 45. koncertní sezonu. Se symfonickým orchestrem vystoupila zpěvačka Dasha a kapela Pajky Pajk Quintet Martina Kumžáka.

V srpnu pozvala Filharmonie diváky na svou 46. sezonu koncertem El fuego latino na náplavce Eliščina nábřeží. nedílnou součástí programu se už stal loni započatý komorní projekt v kavárně Nahraní. Jde v něm o rozšíření nabídky o jazz, folk či šansony, jakož i o recitály písničkářů, ale také o autorská čtení nebo talk show.

V roce 2024 se Filharmonie chystá slavit Rok české hudby, do současné 46. koncertní sezony se promítnou životní jubilea Bedřicha Smetany či Josefa Suka.

Autor: