Stadion, firma v lese i připomínka tragédie. Budovy okouzlily odborníky

  9:22
Multifunkční sportoviště Kapka Resort ve Lhotě u Vsetína, nové sídlo společnosti Kloboucká lesní v Brumově-Bylnici a obnovený památník na Ploštině jsou tři stavby ze Zlínského kraje, které uspěly v soutěži Stavba roku. MF DNES přináší příběhy těchto budov.

1 Splněný sen podnikatele

Když byl vsetínský podnikatel a sportovní nadšenec Dušan Kotrla před lety v Kanadě, zaujalo ho, že v téměř každém menším městě mají zimní stadion. Inspiroval se i podobným projektem ve slovenské Oščadnici a výsledkem je multifunkční sportovní komplex Kapka Resort.

Stojí ve Lhotě u Vsetína mezi fotbalovým hřištěm a silnicí spojující Zlín a Vsetín. Kromě ledové plochy nabízí také wellness, saunu, fyzioterapie, masáže, kryokomoru, posilovnu a zároveň i hotel a restauraci.

Multifunkční sportovní centrum Kapka resort vyrostlo ve Lhotě u Vsetína.

„Chci investovat do regionu, kde bydlíme a kde vyrůstají naše děti,“ řekl Kotrla při otevření Kapky. „Stavba multifunkčního sportovního centra není byznys plán, dává to logiku v symbióze s ekonomicky fungující rodinnou firmou.“

Projekt nyní obdržel prestižní ocenění v celostátní soutěži Stavba roku. Stavbu v roli generálního dodavatele provedla otrokovická společnost PSG Construction.

„Cenu udělujeme za unikátní, výtvarně střídmou a zároveň efektně řešenou, funkčně promyšlenou novostavbu zimního stadionu s hotelem a dalšími prostory, která je zdánlivě nenápadnou ukrytou perlou Vsetína,“ znělo hodnocení poroty, v níž nechyběla ani vsetínská architektka Martina Hovořáková.

2 Firemní sídlo v lesích

Jejich nové sídlo je plné skla, dřeva a volného prostoru. Odráží tak filozofii společnosti Kloboucká Lesní, která se snaží prosazovat udržitelné hospodaření s lesem a krajinou v souladu s nejmodernějšími technologiemi. Elegantní administrativní budova vznikla na okraji Bylnice, na její stavbu bylo použito dřevo převážně z okolních lesů a zpracováno na místní lince.

Nové sídlo společnosti Kloboucká Lesní má upozornit na udržitelné hospodaření.

Dřevostavba postavená podle návrhu studia mjölk architekti získala cenu Grand Prix architektů za rok 2023, stala se stavbou roku Zlínského kraje za loňský rok a uspěla rovněž v celostátní soutěži Stavba roku.

„Vítěz Grand Prix vykazuje výjimečně vysokou kvalitu architektury zvláště v kontextu vesnice. Jednoduchý jazyk budovy konstrukce rámu ve tvaru A je decentní a elegantní, využívá materiály z přírody, vzduch, vodu, dřevo. Stejně jako úspěchu architektů tleskáme i filantropickým záměrům klientů,“ uvedla architektka a předsedkyně poroty Amanda Leveteová.

3 Příběh válečné tragédie

Obnovený památník na Ploštině, který spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy, otevřeli na jaře po třech letech prací a jen za rok 2023 ho navštívilo 100 tisíc lidí.

Národní kulturní památka připomíná vypálení pasekářské osady nacisty v závěru druhé světové války, kdy zde v plamenech zemřelo 24 zdejších obyvatel. Pozornost poutá unikátní nápad, kdy lidé jdou prakticky krok po kroku ve stopách tehdejší tragédie a vše, co vidí, je součástí expozice a příběhu místa.

Národní kulturní památník Ploština má za sebou rozsáhlou obnovu spojenou se stavbou nového muzea (duben 2023).

„Chtěli jsme zde návštěvníkovi dát zažít kontext celé Ploštiny včetně života, jak se na valašských pasekách žilo a hospodařilo, a také tragédie z 19. dubna 1945,“ zmínil historik a etnograf muzea Ondřej Machálek. „Pietní prvek tvoří sloupy věnované každé z 28 obětí. Expozice končí momentem pohřbu zavražděných a tím, že Ploština nebyla jediná. Chtěli jsme ji tak zasadit do souvislostí.“

Komplex získal zvláštní cenu v soutěži Stavba roku za „mimořádný celospolečenský přínos, formu představení a podobu ztvárnění expozice Tragédie na Ploštině“.

Autor: