Aspen je nejdražším lyžařským střediskem na světě, cena rezidencí dosahuje až 2 mil Kč za metr čtvereční

Podle průzkumu „Ski Report“, který společnost Savills vydala letos již po osmnácté, klesly ceny rezidenčních nemovitostí v renomovaných lyžařských střediscích za poslední rok v průměru o 4 %. Tento pokles je však počítán z rekordní úrovně prodejních cen, na kterou se hodnoty vyšplhaly v důsledku více než 20% nárůstu v sezóně 2021/2022. I přes mírný meziroční pokles zůstávají ceny rezidencí v těchto lokalitách v průměru o 20 % výše než v roce 2021 a ve srovnání s dobou před pandemií je nárůst dokonce 41 %.

První místo v žebříčku Savills „Ski Prime Price League“, tedy „TOP prémiových lyžařských středisek“, zaujímá Aspen, který je trvale hodnocen jako nejlepší lyžařská destinace ve Spojených státech. Prodejní ceny luxusních rezidenčních nemovitostí zde v průměru přesahují 35 000 eur/m2 (cca 853 000 Kč/m2), což je o 2,3 % více než v roce 2022. Toto coloradské město je rovněž na vrcholu žebříčku „Savills ultra-prime ski destinations“ (lyžařské destinace nejvyšší cenové kategorie) a také v žebříčku „Savills Ski Resilience Index“ (Index odolnosti lyžařských destinací). Francouzské středisko Val d’Isère se posunulo ze čtvrté pozice v minulém roce na letošní druhé místo s průměrnými cenami prvotřídních nemovitostí ve výši 27 700 eur/m2 (cca 675 000 Kč/m2).

Top 20 lyžařských středisek dle cen luxusních nemovitostí

Jeremy Rollason, head of Savills Ski, říká: „Val d’Isère má v nadcházejícím roce nejvyšší potenciál pro zhodnocení kapitálu. Nabídka je zde totiž poddimenzovaná a trh je navíc otevřen zahraničním kupcům, proto jej doporučujeme v příštím roce sledovat.“

Francouzské lyžařské středisko Courchevel 1850 si v žebříčku polepšilo ze 7. na 5. místo. Vysoká poptávka zde zvýšila ceny prvotřídních nemovitostí za poslední rok o více než 15 % a průměrná cena nyní činí 26 500 eur/m2 (cca 646 000 Kč/m2). Jediným italským lyžařským střediskem, které se dostalo do první dvacítky, je Cortina D’Ampezzo v Dolomitech. Město, které bude v roce 2026 hostit zimní olympijské hry, zaznamenalo meziroční nárůst cen nemovitostí o 6 %. Kanadské středisko Whistler Blackcomb, které je největší v Severní Americe, poskočilo z 37. místa na 18. příčku. Je proslulé a oblíbené díky svým rozsáhlým terénům, jistým sněhovým podmínkám a kvalitním zázemím pro lyžaře.

Top 10 lyžařských středisek v nejvyšší cenové kategorii nemovitostí

„Pokud jde o nejvyšší cenovou kategorii rezidencí, kam je zařazeno zhruba 5 % nejdražších nemovitostí v každé z hodnocených lyžařských destinací, tak prodejní ceny v Aspenu činí v průměru 83 500 eur/m2, tedy cca 2 mil Kč/m2, což je o 43 % více než cena nemovitostí ve Vailu, který je na druhém místě,“ říká Lenka Pechová, Senior Research Analyst v Savills. „Polovinu těchto „ultraprime“ destinací tvoří švýcarské lokality, přičemž ve Verbier se od roku 2022 ceny zvýšily o 27 %. V případě některých lokalit, jako je Gstaad, se nejžádanější nemovitosti často prodají, aniž by vůbec byly oficiálně nabízeny na trhu. U těchto off-market transakcí mohou ceny dosáhnout až 75 000 eur/m2, tedy 1,8 mil Kč/m2, což je výrazně nad zveřejněnými cenami,“ dodává Lenka Pechová.

Změna klimatu zůstává významným faktorem ovlivňujícím lyžařské trhy. Střediska stále více investují do zasněžovacích technologií, aby zajistila stálou sněhovou pokrývku, ale nejistota ohledně budoucích přírodních sněhových a lyžařských podmínek znamená, že destinace ve vyšších nadmořských výškách mohou mít v příštích letech výhodu. Index odolnosti lyžařských středisek společnosti Savills, který se provádí již šestým rokem, hodnotí 62 lyžařských středisek podle pěti ukazatelů, které posuzují kvalitu a spolehlivost místních podmínek a jejich schopnost vyrovnat se s klimatickými výzvami.

Top 10 dle Indexu odolnosti lyžařských destinací

„Minulá sezóna byla ve znamení nepředvídatelného počasí, které mělo za následek nízké úhrny sněhových srážek v některých lokalitách a rekordní množství sněhu v jiných oblastech. V důsledku toho jsme byli svědky většího boje o přední pozice než v předchozích letech,“ říká Kelcie Sellers, associate, Savills World Research. Dvě americká střediska v Coloradu si pro letošní rok nárokují první místa, přičemž vysoká úroveň sněhových srážek v loňském roce posunula Aspen a Vail do popředí a Zermatt klesl na třetí místo.

Udržitelnost je pro lyžařský průmysl klíčovým tématem a střediska jsou pod tlakem, aby přijímala ještě ekologičtější postupy, od snižování spotřeby energie až po podporu ekologických možností dopravy, jako je například lyžařský vlak v Evropě. Při pohledu do budoucna mohou mít konkurenční výhodu ty lyžařské regiony, které dokáží efektivně komunikovat a ukázat svůj postoj k udržitelnosti.

Zdroj dat: Savills

You may also like...