Zvířata dnes kvůli ohňostrojům čeká nejhorší noc v roce. Pomozte jim kritické chvíle překonat, metod je několik

 Mazlíčci 
31. prosince 2023 10:22 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z ohňostrojů nemají strach jen psi, ale i kočky Depositphotos
Už jen pár dní zbývá do silvestrovského veselí, se kterým jsou obvykle spojeny i velkolepé ohňostroje. Jenže zatímco se lidé baví, zvířata obvykle nadměrným hlukem silně trpí. Pomozte jim kritické chvíle překonat.

Z ohňostrojů nemají strach jen psi, ale i kočky. Jak poznáte, že má váš pes či kočka problém s hlukem?

  • Třes a chvění – pokud není vašemu zvířeti chladno, nemá mokrou srst, je nejpravděpodobněji z nějakého důvodu ve stresu.
  • Lpění na majiteli – nehne se od vás, prosebně hledí do očí.
  • Nadměrné štěkání – bezdůvodně štěká, mňouká, nevidíte žádnou příčinu.
  • Ukrývání se – hledá zákoutí, schovává se pod postel, do rohů místností.
  • Snaha o útěk – stojí u dveří a zjevně chce jinam.
  • Vyprazdňování v bytě – přestože je vyvenčený, najednou se vymočí či vykálí.
  • Neklidné chování a zrychlené dýchání – přebíhá z místa na místo, neposlouchá, neakceptuje povely.
  • Odmítání jídla – při podání misky nezačne žrát.

Pokud u vašeho mazlíčka pozorujete některé z těchto příznaků, je zřejmé, že s ním něco není v pořádku. Jedná se o typické projevy strachu a úzkosti. Často se s nimi setkáváte právě v období konce roku, kdy jsou oslavy většinou doprovázeny ohňostroji, ale někdy pouze stačí mít v sousedství pár lidí, které baví pouštět si rachejtle jen tak.

Náročná noc

Pro majitele zvířecích kamarádů jsou poslední den a hlavně noc v roce velmi náročné, místo oslav nově příchozího roku od rána myslí na to, jak zajistí klidný průběh dne a noci pro své psy, kočky, papoušky a ostatní zvířata.

Z minulých let a znalosti povah zvířat již většina z nás ví, jak reagují. Některá zvířata jsou klidnější, mají odolnější nervovou soustavu a příznaky strachu a úzkosti se téměř neprojeví, u jiných lze pozorovat většinu reakcí z výše uvedených. Je třeba si uvědomit, že zvířata mají mnohem citlivější smyslové vnímání než lidé. Hlasité zvuky jsou pro ně více nepříjemné než pro nás. Jsou i případy, kdy nadměrný hluk vyvolává u zvířat i projevy agresivity.

Nepodceňte přípravu

Pokud vaši mazlíčci patří mezi ty citlivější, rozhodně je nenechávejte poslední noc v roce samotné doma. Připravte pelech tak, aby zůstal dobře přístupný, nechte tam oblíbenou hračku. Je důležité, ponechat jim také možnost úniku do prostoru, kde se může cítit bezpečněji. Buďte nablízku, vaše fyzická přítomnost, uklidňující dotek a slovo jsou velmi důležité. Myslete na tyto situace mnohem dříve, než opravdu nastanou, a zvykejte na ně vaše zvířecí kamarády.

Zvykejte psy na hluk celoročně

Berte psy do rušnějších lokalit nebo do blízkosti cvičišť pro psy. Využijte pro sebe dobu, kdy se služební psi na cvičácích učí tolerovat střelbu. Nejdříve se pohybujte ve vzdálenějších místech a postupně se přibližujte. Za každý pokrok psa chvalte a odměňujte.

V domácím prostředí můžete využít nahrávek bouřky a při jejich pouštění postupně zvyšovat hlasitost. 

Kdy se obrátit na odborníka

Pokud nejistota a strach přetrvávají, raději vyhledejte veterináře, který psa vyšetří a podle stupně závažnosti poruchy nabídne některou z variant terapie:

  • Homeopatika, přípravky na rostlinné bázi – na nejméně závažné poruchy chování.
  • Feromony – jsou látky vylučované zvířaty jako chemické signály ke vzájemné komunikaci. Jsou druhově specifické, což znamená, že se jimi dorozumívají jedinci téhož druhu. Kočičí uklidňující feromony jsou vylučovány na tvářích koček a jsou signálem bezpečí. Psí feromony jsou vylučovány z okolí mléčné žlázy kojícími fenami a zprostředkovávají pevnou vazbu mezi mláďaty a matkou, zabezpečují pocit klidu a jistoty pro štěňata. Tyto feromony v syntetických kopiích těch přírodních jsou dostupné v prodeji ve  formě difuzéru, spreje, obojku, tablet, či spot onu. Je možné si vybrat ten nejvhodnější právě pro použití u vašeho zvířete.
  • Anxiolytika – látky snižující projevy úzkosti.
  • Antidepresiva – dostupná většinou ve formě tablet, vyžadují dlouhodobější podávání před očekávaným spouštěčem stresového chování.

Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod